trhy, burza, akcieReuters
StoryEditor

Analytici reagujú na prepad akcií: Trh sa tváril, ako keby tu reálne problémy neexistovali

11.10.2018, 19:00
Akcie v Ázii a Európe nadviazali na stredajší prepad na Wall Street.

Akciové burzy v USA včera na záver obchodovania zažili výraznejší prepad. Dnes ráno sa k nim pridali burzy v Ázii a Európe.

Hlavné indexy v USA odpísali viac ako tri percentá. Dow Jonesov index odpísal 3,15 percenta, zatiaľ čo akciový index najväčších spoločností v USA S&P 500 klesol o 3,29 percenta. Ešte horšie dopadol index technologických firiem Nasdaq, ktorý stratil dokonca 4,08 percenta. Spoločnosti Facebook, Apple, Amazon, Netflix a Google zaznamenali najvyššie straty.

Zlá nálada sa dnes ráno preniesla aj do Ázie a Európy. Hlavné akciové indexy v Ázii odpísali okolo štyroch percent, súhrnný index bez Japonska je najnižšie za rok a pol.

Európske akciové trhy dnes taktiež oslabovali a ich hlavné indexy sú najnižšie za viac ako 20 mesiacov. V Európe sa pokles týka všetkých odvetví, najviac ale technológií.

Analytici na súčasný vývoj nemajú jednotný názor. Spýtali sme sa ich preto, čo spôsobilo prepad na trhoch a aký bude ďalší vývoj.

Analytikom sme položili dve otázky:

1.) Čo spôsobilo prepady na trhoch?
2.) Považujete to za korekciu na trhoch alebo začiatok možnej krízy?

Ronald Ižip, analytik TRIM Kapital:

1.) Mohli by sme povedať, že to bol MMF, ktorý odkázal, že americké akcie sú nadhodnotené. Avšak nebola by to pravda. Výpredaj sa bleskurýchlo rozšíril do celého sveta. Väčšina ekonómov povie, že paniky nemajú konkrétny spúšťač, naopak, je to dlhodobá kumulácia problémov, ktoré eskalujú do paniky. Trh sa posledné mesiace tváril, ako keby tu reálne problémy neexistovali - akoby globálna ekonomika nespomaľovala a obchodné vojny neexistovali. Posledné upozornenia BIS a MMF však už nenechali mnohých investorov chladnými – tí uzatvárali svoje prepákované pozície, ktoré kulminovali do väčšieho výpredaja.

2.) Podľa Trumpa sa jedná iba o korekciu na býčom trhu – však ekonomika predsa výborne rastie, nie? Realita je však omnoho zložitejšia – globálna ekonomika značne spomaľuje, dolárová likvidita sa vyparuje a investorom či firmám ostáva mnoho rizika bez patričného výnosu. Likvidácia je v takomto prostredí prirodzená. Napriek tomu, že významné riziká ako v roku 2008 absentujú, rastúci globálny dlh je príliš veľké bremeno na to, aby sa dokázal naštartovať väčší rast. A nepomôžu mu k tomu ani obrovské Trumpove dlhy. Či sa bude jednať iba o spomalenie ako v roku 2014/2015 alebo o plnú krízu ako v rokoch 2007/2008 nevieme. Zdá sa byť však isté, že spomaľovanie sveta je na programe dňa. Nezachráni ho ani Trump a ani ECB.

Kamil Boros, analytik X-Trade Brokers:

1.) Z nášho pohľadu za aktuálnou negatívnou náladou nestojí žiadna konkrétna správa, jedná sa o mix obáv z dopadov obchodných vojen, problémov niektorých rozvíjajúcich sa ekonomík, sporu medzi Bruselom a Rímom a rastúceho úročenia v USA.

2.) K tomu, aby prišiel dlhodobejší negatívny trend na akciách je potrebné, aby začali výraznejšie klesať očakávania budúcich firemných ziskov. To sa zatiaľ nedeje všetko je v rovine obáv o možné dopady spomínaných udalostí, tieto riziká sa teda zatiaľ nezhmotnili. V pomere k očakávaným ziskom sú aktuálne americké najlacnejšie za posledné dva roky. Pokiaľ nezačnú výraznejšie klesať očakávania ziskov, tak nevidíme dôvod pre dlhodobejší negatívny trend na akciách.

Martin Lindák, analytik Pro Partners Holding:

1.) V rámci jedného obchodného dňa nie je jednoduche popísať, čo za tým mohlo byť. Napriek tomu sa hovorí o rastúcich úrokoch na štátnych dlhopisoch USA, konkrétne tie desaťročné sa pohybujú na úrovni cez tri percentá. Rovnako sa dnes očakáva zverejnenie makroekonomických indikátorov USA, ako napríklad inflácie. Nepomáhajú tomu ani vedenie sporov, čo sa týka obchodnej politiky a ktoré poškodzujú obchod krajínch, ktorých sa to týka.

2.) Americká ekonomika je pravdepodobne už na svojom vrchole, čo naznačuje aj úroková sadzba Fedu, ktorá sa postupne zvyšuje. Prepad na amerických trhoch nasledovali aj európske a japonské trhy, avšak už v menšej miere. Či je súčasná situácia už náznakom začínajúcej krízy uvidíme až v najbližších dňoch a týždňoch, Každopádne sa americké akcie pravdepodobne pozerajú na svoj strop, avšak to neznamená, že americká ekonomika oslabuje.

Patrik Mackových, analytik TopForex:

1.) Je veľmi pravdepodobné, že sa jedná len o logickú korekciu z dlhšieho časového horizontu. FED už nejaký čas zvyšuje úrokové sadzby a má v pláne využívať tento nástroj na riadenie likvidity aj v budúcnosti. Nie je predsa možné, aby trh stále rástol, keď sa z trhu sťahuje likvidita a vo viacerých ekonomikách sa predpokladá a pomaly aj nastáva spomalenie. O obchodnej vojne ani nehovorím...

2.) Zatiaľ je to všetko v norme a považujem to za korekciu. Aj keď je na trhu veľa faktorov, ktoré môžu spôsobiť krízu, za hlavný „spúšťač“ by som považoval niečo väčšie. Napríklad krach nejakej banky resp. problémy s likviditou alebo pretrvávajúce a prehlbujúce problémy krajín PIIGS, prípadne iné negatívne prekvapenie na finančných trhoch.

Stanislav Pánis, analytik J&T BANKA: 

1.) Trh začal výraznejšie preceňovať valuácie na vyššie úrokové sadzby a menej uvoľnenú menovú politiku pre odraz inflácie, čo by mohlo spomaliť ekonomický rast, spôsobiť rast nákladov firiem a súčasne im znížiť ziskové marže. Súčasne si trhoví hráči akoby viac začali uvedomovať potenciál škôd, ktoré by mohla spôsobiť obchodná vojna, najmä ak by prerástla do ekonomickej vojny medzi Spojenými štátmi a Čínou. Obavy týmto smerom narástli po tom, ako sa stretnutie amerického ministra zahraničných vecí Mikea Pompea v Pekingu skončilo úplným neúspechom. Návšteva trvala len tri hodiny, čo je rekordne krátky čas v histórii amerických návštev na čínskej pôde.

2. Vyššia volatilita je skôr znakom toho, že pod trhmi sa už nerozprestiera tak veľká záchranná sieť centrálnych bánk, keď sa, minimálne americká ekonomika, nachádza v neskorej fáze hospodárskeho cyklu a má tendenciu sa prehrievať. Nemyslím si, že tento pád akciových trhoch je znakom prichádzajúcej hospodárskej krízy.

01 - Modified: 2024-01-30 06:37:16 - Feat.: - Title: Evergrande už nevzkriesi ani živá voda, s čínskym developerom je amen 02 - Modified: 2023-11-11 09:13:16 - Feat.: - Title: Index zhodnotenia investícií do fondov na Slovensku klesol, môžu za to akciové a zmiešané fondy 03 - Modified: 2023-10-24 22:00:00 - Feat.: - Title: Začať sporiť na dôchodok nestačí. Dôležitejšie je, čo z toho nakoniec bude 04 - Modified: 2023-07-25 18:39:36 - Feat.: - Title: Začal sa veľký presun sporiteľov v druhom pilieri 05 - Modified: 2023-02-09 22:03:16 - Feat.: - Title: Google predstavil konkurenta pre ChatGPT, ten sa pomýlil už v propagačnom videu. Akcie spoločnosti sa prepadli o 100 miliárd
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/tema-tyzdna, menuAlias = tema-tyzdna, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
12. apríl 2024 15:50