StoryEditor

Dlhy raz Čínu doženú. Zaplatí ich celý svet

24.07.2014, 00:00
Čína sa môže zadlžovať, kým bude rásť aj jej ekonomika. Potom však príde čas splatiť svoje dlhy, na ktoré sa bude musieť poskladať celý svet.

Dlh Číny od finančnej krízy nebezpečne narastá a momentálne dosahuje 251 percent HDP. Pritom ešte v roku 2008 bol dlh "len" na úrovni 147 percent v pomere k ročnému výkonu ekonomiky. Čína tak patrí ku krajinám s najrýchlejšie rastúcim dlhom.

Krajina dokázala pred krízou rásť rýchlym tempom aj bez nejakého extrémneho zadlžovania. Po spomalení svetovej ekonomiky v dôsledku krízy sa čínski politici snažili oživiť rast pomocou obrovských fiškálnych stimulov. Vytvorili tak niekoľko bublín, ktoré produkujú toxické ovzdušie nielen pre tamojšiu ekonomiku. Na upratanie tohto toxického materiálu však bude potrebná kríza obrovských rozmerov. Štát potrebuje odpísať aspoň časť dlhu a banky zase navýšiť kapitál a zredukovať nadbytočné kapacity.

Problémy Číny však môžu tvrdo zasiahnuť celý svet. Peking je napríklad najväčším svetovým veriteľom USA a ak by náhodou Čína situáciu nezvládla, dostalo by to pod tlak aj Spojené štáty, ktoré by tak museli splácať svoj dlh. Takáto situácia by bola pre celosvetovú ekonomiku značným spomaľovačom a možno by vyplynula až v celosvetovú hlbokú krízu.

Peking však pristúpil k ráznym reformám, ktoré majú zlepšiť finančnú stabilitu a znížiť finančné riziká. Čína sa môže zadlžovať dovtedy, kým porastie aj HDP. Keď sa však čínsky stroj zadrhne, príde čas splácania, na ktorý sa bude musieť poskladať celý svet.

Analytikov sme sa pýtali ako dlho môže ešte dlh Číny rásť a aký dopad bude mať jeho eliminácia na svetovú ekonomiku.



Čo je príčinou toho, že dlh Číny dosahuje také obrovské rozmery?

 

Stanislav Pánis
J&T Banka

Pred globálnou finančnou krízou dokázala čínska ekonomika rásť rýchlym tempom aj bez zadlžovania sa. Po spomalení rastu v dôsledku krízy chceli čínski tvorcovia politík oživiť rast a cestu videli aj cez obrovské fiškálne a menové stimuly, čo sa odzrkadlilo aj v rýchlom raste dlhu firemného sektora. Na tomto dlhu je teraz ekonomika čoraz viac závislá a  tempo rastu dlhu je vyššie ako tempo rastu pridanej hodnoty.

Rizikom je najmä zlá alokácia kapitálu do projektov s otáznou návratnosťou a rast nadkapacít, čo by časom mohlo vyústiť do neschopnosti dlžníkov ho splácať a následne do systémovej finančnej krízy. Tieto obavy sú však do značnej miery prehnané, keďže Čína nie je úplne trhovou ekonomikou a vláda aj centrálna banka majú zatiaľ všetko pod kontrolou, sú pripravené podať pomocnú ruku a riadiť prípadné reštrukturalizácie a defaulty, ktoré budú určite rásť.  Navyše robia reformy v oblasti liberalizácie úrokových sadzieb a ľahšieho prístupu súkromného sektora k zdrojom, ktoré by mali zlepšiť celkovú finančnú stabilitu aj pri pokračovaní rastu zadlžovania. V súčasnosti totiž platí, že súkromný sektor tvorí dve tretiny čínskeho HDP, ale dostáva len 20 percent úverov z bánk. Je financovaný najmä cez netradičné alebo tieňové bankovníctvo prostredníctvom tzv. trust úverov a wealth managment produktov, ktoré sú mylne veriteľmi považované za bezpečné a garantované bankami. Dopyt po nich je však obrovský, lebo ponúkajú omnoho vyššie zhodnotenie ako klasické depozitné produkty, kde je reguláciou nastavený strop úročenia a úverovo- vyhladovaný súkromný sektor nemá veľa iných možností ako sa dostať k zdrojom.

 

Jiří Tyleček
X-Trade Broker

Predovšetkým je potrebné zdôrazniť, že sa jedná o celkový dlh a nie len o dlh štátny. Samotné číslo o mnohom nevypovedá. Ak dlhuje firma A 1000 dolárov firme B a firma B 1000 dolárov firme A, celkový dlh je 2000 dolárov, ale dlhy medzi firmami sa eliminujú.

Zásadná je tiež informácia, kto Číne požičiava. Jedná sa prevažne o domáce zdroje, vďaka ktorým sa napríklad Japonsko môže zadlžovať do na Západe nevídaných výšin. Nemenej dôležité je aj to, kam nové peniaze smerujú. Jedná sa o zmysluplné investície zvyšujúce produktivitu a prinášajúce nové bohatstvo? Bohužiaľ k presným odpovediam chýbajú často dáta.

Samotné číslo total debt / hdp je tak nevypovedajúce a v podstate nič nehovorí. A to, aj keby sme verili metodológii, ktorá k tomuto výsledku viedla.


Michal Valentík
Generali PPF Invest

Čínska ekonomika spomaľuje a to je zásadná príčina toho, prečo rastie pomerový ukazovateľ dlhu k HDP. Čína masívne investuje do výstavby a tým chce vysoké tempo rastu udržať. Teraz ale prichádza na to, že dvojciferný rast nemožno udržať do nekonečna. Čínsky motor potrebuje premazať novým olejom a tým určite nebudú ďalšie požičané peniaze.

Čína sa teda postupne dostala do stavu, kedy exportný kanál nefunguje dostatočne a stav zadlženia súkromného sektora je príliš vysoký, aby investičné činnosť mohla byť ťahúňom hospodárstva. Vláda tak bola postavená pred problém, ktorý vyriešila chytrým krokom stranou. Minulý rok na jeseň totiž vyhlásila zmenu smeru vládnej politiky. Cieľom do budúcnosti nebude investičná činnosť, ale podpora domáceho dopytu a spotreby obyvateľstva, tak aby pomer investícií a spotreby bol v obrátenom garde než tomu bolo doposiaľ.

 

Ako dlho ešte môže dlh Číny týmto tempom rásť?  

Stanislav Pánis
J&T Banka

Bude to závisieť od ďalších krokov v oblasti hospodárskej politiky Číny. Jej lídri si plne uvedomujú riziká spojené s dynamickým rastom dlhu, najmä čo sa týka tieňového bankovníctva. Preto podnikajú reformy, ktoré zlepšia finančnú stabilitu a znížia finančné riziká. Celkovo je potrebné povedať, že existujú aj štáty s vyšším celkovým dlhom ako USA, Veľká Británia, Španielsko, Francúzsko, Taliansko alebo Japonsko, ktorého celkový dlh presahuje 400 percent HDP.  Navyše, obavy u časti investorov nevyvoláva ani tak výška dlhu, ale samotné tempo zadlžovania, keďže história ukazuje, že toto vždy viedlo ku krízam. Riziko tohto scenára rastie aj v Číne, ale stále nie je vysoké.


Jiří Tyleček
X-Trade Broker

Každá ekonomika je špecifická a len ťažko možno zmysluplne porovnávať absolútnu mieru zadlženia medzi krajinami. Nevidím preto moc dôvodov, prečo by zadlžovanie nemohlo pokračovať.

Bude závisieť na ďalšom vývoji ekonomiky. Samozrejme rast zadlženia môže byť určitou barličkou spomaľujúcemu ekonomickému rastu.

 

Michal Valentík
Generali PPF Invest

Tak dlho kým porastie HDP. Keď sa čínsky stroj zadrhne. Príde čas splácania.


Ako sa Čína môže tohoto dlhu zbaviť a aký dopad bude mať táto udalosť na globálnu ekonomiku?  

Stanislav Pánis
J&T Banka

Zbavovanie sa dlhu zatiaľ nie je na programe dňa, pretože by to znamenalo neželateľné spomalenie sa miestnej ekonomiky. Dôležitejšia bude transformácia a liberalizácia ekonomiky spolu so znižovaním rizík vo finančnom sektore.

 

Jiří Tyleček
X-Trade Broker

Čína môže dlhodobo existovať s dlhom vo výške niekoľkých sto percent HDP. Nedá sa jednoznačne povedať, že vysoký dlh je zlý. Závisí na tom, ako vznikol a na čo je používaný.

 

Michal Valentík
Generali PPF Invest

Čína je najväčším svetovým veriteľom USA, takže keby došlo na lámaniu chleba dostane to pod tlak Spojené štáty americké, ktoré budú musieť splácať svoj ​​dlh. Takáto situácia by bola pre celosvetovú ekonomiku značným retardérom a možno by vyplynula až v celosvetovú hlbokú krízu. Preto radšej dúfajme, nech ekonomika Číny ďalej rastie rovnakým tempom.

01 - Modified: 2006-08-16 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Koruna ťaží z dobrej nálady v regióne
01 - Modified: 2024-04-02 06:24:06 - Feat.: - Title: Kúpili drahé zariadenia, no 500-tisíc eur už nezaplatili. Podnikatelia z Bystrice tvrdia, že firmu nevlastnia 02 - Modified: 2024-03-20 11:31:29 - Feat.: - Title: Trumpov zásadný predvolebný problém. Nemá ako zaplatiť obriu pokutu 03 - Modified: 2024-03-21 08:26:26 - Feat.: - Title: Na Slovensku sa chystá jedna z najväčších transakcií v histórii. Energetický gigant ňou predbehne aj štát 04 - Modified: 2024-03-18 15:23:57 - Feat.: - Title: Slovensko sa po facke od investorov opäť vydalo na finančné trhy. Požičali sme si drahšie ako Grécko 05 - Modified: 2024-02-28 14:38:09 - Feat.: - Title: Kmotrík o treste pre Slovan: Stav vecí sa nemení, ide len o dočasný zákaz. Robí sa z toho zbytočne veľká veda
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/tema-tyzdna, menuAlias = tema-tyzdna, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
16. apríl 2024 20:44