StoryEditor

Hrozba pre náš dlh sa skrýva v Amerike

15.01.2014, 23:00
Slovensko si na troch požičiava veľmi výhodne. To sa však môže zmeniť. Fed sa totiž chystá ukončiť masívnu podporu ekonomiky.

Krajiny strednej Európy si začali začiatkom tohto roka vo veľkom požičiavať. Obávajú sa, že ak americká centrálna banka (Fed) pristúpi k ďalšiemu obmedzeniu alebo ukončeniu kvantitatívneho uvoľňovanie (QE), môže to ich financovanie značne predražiť.

Fed momentálne pumpuje do ekonomiky 75 miliárd dolárov mesačne. Investori tak vďaka pravidelnému prílevu likvidity nemajú strach investovať aj do rizikovejších aktív. Tým donedávna boli aj dlhopisy periférie eurozóny a krajín strednej Európy.

Okrem Fedu, ktorý pumpovaním peňazí do ekonomiky eliminoval strach investorov, sa za pokles výnosov z dlhopisov podpísali aj slová šéfa ECB, Maria Draghiho, ktorý počas najväčších turbulencií investorov upokojil svojim preslovom, že urobí všetko preto, aby euro prežilo.

Ľahký prístup k lacným peniazom využilo aj Slovensko. To začiatkom roka predalo 15-ročné dlhopisy za jeden a pol miliardy eur. Väčšinu kúpili investori z Nemecka a Rakúska.

Táto istota sa z trhov môže vytratiť po tom, čo Fed priškrtí kohútiky. Analytikov sme sa preto opýtali, čo stojí za tým, že si Slovensko na troch požičiava tak výhodne a aký dopad bude mať únik z QE na výnosy slovenských dlhopisov.

Nová šéfka Fedu Janet Yellenová, ktorá do funkcie nastúpi 1. februára.


Martin Barto
Sberbank

Hlavné dôvody pre nízke sadzby slovenských dlhopisov spočívajú najmä v menovej politike ECB a v dobrom riadení slovenského dlhu, vrátane ambície vlády postupne znižovať deficit verejných financií. Podpora ekonomiky Fedom predstavuje menej významný a nepriamy faktor.
Neočakávam významné zvýšenie výnosov keď FED ukončí svoju politiku kvantitatívneho uvoľňovania.
Podľa mojej mienky výnosy dlhopisov európskych štátov závisia najmä od menovej politiky ECB ako aj od fiškálnej a hospodárskej politiky jednotlivých vlád. Politika QE pôsobila na výnosy z týchto dlhopisov v menšej miere.


Jaroslav Brychta
X-Trade Broker

Jeden z kľúčových dôvodov, prečo si Slovensko na trhoch požičiava tak výhodne, je zvýšený dopyt po dlhopisoch zo strany americkej centrálnej banky. Tá čistí trh s americkými dlhopismi, čím nepriamo zvyšuje dopyt po ostatných bondoch. Práve Fed je tak jedným z hlavných hráčov, ktorý prispel k doterajšej stabilizácii výnosov v Európe.

Ak Fed podporu ekonomiky ukončí, výnosy zo slovenských dlhopisov sa jednoznačne zvýšia. Ak by Fed a ďalšie centrálne banky začali menovú politiku uťahovať, budú investori požadovať vyšší výnos aj v prípade slovenských dlhopisov.

Jedným z vedľajších efektov QE3 je stabilizácia situácie v eurozóne. Ak by QE3 skončilo, hrozí opätovný rast výnosov najmä problémových krajín, ako je Grécko, Portugalsko, ale aj Španielsko a Taliansko. Výnosy by ale pravdepodobne nevzrástli na úrovne z obdobia dlhovej krízy, pretože by už dávno pred tým zasiahla opäť Európska centrálna banka.

 

Stanislav Pánis
J&T Banka

Za tým, že si Slovensko momentálne na trhoch požičiava veľmi výhodne stojí viacero faktorov. Dominantné sú dva externé. Prvým je stabilizácia dlhovej krízy v eurozóne, keď klesajú rizikové prirážky väčšiny krajín vrátane Španielska, Portugalska či Talianska. Druhým je uvoľnená menová politika ECB s pretlakom likvidity na trhoch. Výhodne si požičiavame aj preto, že máme investičný rating, no počet krajín s týmto hodnotením úverovej spoľahlivosti klesá. Vyvoláva to rast dopytu po našich dlhopisoch u investorov s konzervatívnym mandátom. Plusom je aj stále zaujímavý pomer výnosu a rizika, pre mnohých investorov lepší ako v prípade nízko výnosných nemeckých dlhopisov. Ťažíme tiež zo solídneho stavu verejných financií a jasnej deklarácii vlády konsolidovať. Navyše verejných dlh je výrazne pod priemerom eurozóny. Našou výhodou je aj zdravý bankový sektor, kde nevznikajú obavy, že by musel byť zachraňovaný z verejných zdrojov. Nemožno opomenúť ani politickú stabilitu a solídny, na pomery eurozóny nadpriemerný, rast ekonomiky.

Po ukončení podpori ekonomiky zo strany Fedu očakávame pozvoľný mierny rast výnosov smerom k 2,8 percenta pri 10- ročnej splatnosti. A to za predpokladu, že nenastane žiadny externý šok a spomalenie oživovania ekonomiky eurozóny a USA. Redukcia kvantitatívneho uvoľňovania Fedom spolu so zlepšovaním sa globálnej ekonomiky by mali zvyšovať dopyt po rizikovejších akciových investíciách, čo bude mať vplyv na pokles cien amerických aj nemeckých dlhopisov, od ktorých sa odvíjajú aj tie naše.

Z dlhodobého hľadiska by ich mal únik z QE tlačiť výnosy nahor. Z krátkodobého hľadiska by však mohol prevládnuť vplyv zlepšovanie sa ich ekonomiky, či pokles rizika rozpadu eurozóny. Celkovo by tak mohli ich ceny ostať v najbližšom období okolo dnešných úrovní, či mierne rásť (teda výnosy mierne poklesnúť).

 

01 - Modified: 2005-12-05 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Mužov nestvorila žena, nie sú dokonalí
01 - Modified: 2024-04-18 14:31:27 - Feat.: - Title: Fed k redukcii úrokov pristúpi, netreba sa však ponáhľať, povedala prezidentka Federálnej rezervnej banky 02 - Modified: 2024-04-18 08:22:28 - Feat.: - Title: Zbohom plánom na lacnejšie doláre aj dočasnosti cenových tlakov 03 - Modified: 2024-04-15 12:18:53 - Feat.: - Title: Žiadne uvoľnenie a korekcia? 04 - Modified: 2024-04-13 11:03:26 - Feat.: - Title: Ako málo stačí na to, aby sa Európa dostala pred Ameriku 05 - Modified: 2024-04-11 14:41:18 - Feat.: - Title: Trhy vrátane slovenských ostro reagovali na udalosť v Amerike. Lagardová naznačila nový kurz Európy
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/tema-tyzdna, menuAlias = tema-tyzdna, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 23:09