StoryEditor

Európa sa ľahko zbaví Ruska. Novým zdrojom energie

10.04.2014, 00:00
Naštartuje globálnu ekonomiku ťažba ropy z bridlice alebo ide len o krátkodobú vzpruhu pre niektoré krajiny? Prečítajte si Tému Týždňa na Finwebe.

Ťažba ropy a plynu z bridlíc je čoraz častejšie považovaná za zdroj energie s najlepšou budúcnosťou. Okrem zvýšenia zásob ropy a zníženia jej ceny môže mať priaznivý vplyv aj na ekonomiky krajín, ktoré sa do jej ťažby pustia.

Amerike môže ťažba ropy z bridlice priniesť energetickú nezávislosť a naštartovať ekonomiku. Bridlicový priemysel v roku 2012 vytvoril v USA viac ako dva milióny pracovných miest.

Ťažba z bridlice v Európe by mohla naštartovať upadajúci európsky priemyselný sektor, konkurencieschopnosť európskych firiem, úsporu prevádzkových nákladov a tým získanie prostriedkov do vedy, výskumu, technológií a iných, čo by sa premietlo priamoúmerne aj do poklesu nezamestnanosti, čiže tvorbe nových pracovných miest, rastu HDP a podobne. Obmedzila by sa tiež energetická závislosť EU od Ruska a iných vývozcov tradičných energetických surovín ako ropa a uhlie.

V roku 2035 sa môžu dodávky plynu z bridlíc vyšplhať až k číslu 46 percent.

Bridlicu chce vo svoj prospech využiť aj Estónsko. To už teraz pokrýva 90 percent svojej spotreby elektrickej energie z roponosných bridlíc. Tento spôsob ťažby v Estónsku priamo zamestnáva 6500 osôb, čo je 1,1 percenta celkovej pracovnej sily. Na hrubom domácom produkte krajiny sa podieľa troma percentami.

Budúcnosť Estónska

Do roku 2016 chce Estónsko začať s masovou výrobou vysoko kvalitnej nafty, ktorá bude z ropy z bridlíc. Táto technológia by mohla výrazne zvýšiť hodnotu tejto komodity, jedinou otázkou však je, či svetové ceny ropy zostanú tak vysoko, aby sa ťažba ropy z bridlíc vyplatila.

Boom ťažby z bridlíc bude mať napríklad podľa nemeckej tajnej služby BND oveľa väčší vplyv na globálne trhy, než sa zo začiatku predpokladalo. Podľa BND môžu dokonca ceny ropy výrazne klesnúť, čo spôsobí veľké problémy producentským krajinám, ako sú Rusko a Líbya a vyvolá zmeny na Blízkom východe. Tieto zmeny najviac ohrozia Irán, Líbyu, Venezuelu a Jemen, pretože vlády týchto štátov sa spoliehajú na vysoké ceny ropy.

Ropná revolúcia

Ropa z bridlíc by mohla pokryť až 12 percent svetovej spotreby a spôsobiť revolúciu na ropnom trhu. Krajiny s veľkými zásobami ropy a plynu z bridlíc, ako sú USA a Čína, môžu prispieť k tomu, že cena ropy klesne pre všetkých spotrebiteľov. Z toho by mali profitovať predovšetkým priemyselné krajiny, ako sú Nemecko a Japonsko, ale aj rozvíjajúce sa krajiny ako India a Brazília. Naopak, tento vývoj nepoteší Rusko ani veľkých exportérov ropy z Blízkeho východu.

Niektoré krajiny, predovšetkým v Európe, sa však veľmi rezervovane stavajú k spôsobu získavania ropy a plynu z bridlíc, ktorý sa v angličtine nazýva fracking, pretože existujú obavy týkajúce sa jeho negatívneho vplyvu na životné prostredie. Pri tomto spôsobe, ktorý spôsobil v USA nový energetický boom, sa pod vysokým tlakom pumpuje zmes vody a chemikálií do vrtov.

Analytikov sme sa preto v Téme týždňa pýtali, či má ropa z bridlíc naozaj potenciál výrazne naštartovať svetovú ekonomiku. Tiež nás zaujímalo, Ktoré krajiny by z toho najviac ťažili a ktoré by naopak mohli na ťažbu ropy z bridlice doplatiť.



Má naozaj ropa z bridlice potenciál výrazne naštartovať svetovú ekonomiku?

 

Miroslav Blahušiak
Capital Markets

Určite áno a v podstate sa to už aj deje. Jeden príklad hovorí za všetky. Prudký rast ťažby zemného plynu a ropy z bridlíc už teraz prispieva k rastu americkej ekonomiky. Lacné zdroje podnikovej, ale aj bytovej energie zvyšujú úspory a bohatstvo bežných ľudí a firiem. Trošku odvážne povedané, ale myslím si, že je to v podstate práve bridlicový plyn, ktorý ťahá americkú ekonomiku, vytvára státisíce nových pracovných miest a podobne. Vďaka už začatej „bridlicovej revolúcii“, bolo v roku 2012 (podľa neoficiálnych informácií) vytvorených priamo, či nepriamo až 2,1 milióna pracovných miest a do roku 2020 sa odhaduje, že vďaka jej rastúcej produkcii sa dostanem na číslo až 3,3 milióna nových pracovných miest.

Bridlica je veľkým lákadlom aj pre Európu, kde by ťažba z bridlice mohla naštartovať upadajúci európsky priemyselný sektor, konkurencieschopnosť európskych firiem, úsporu prevádzkových nákladov a tým získanie prostriedkov do vedy, výskumu, technológií a iných, čo by sa premietlo priamoúmerne aj do poklesu nezamestnanosti, čiže tvorbe nových pracovných miest, rastu HDP a podobne. Obmedzila by sa tiež energetická závislosť EU od Ruska a iných vývozcov tradičných energetických surovín ako ropa a uhlie.

 

Jiří Cihlář
Next Finance

Potenciál ťažby ropy z bridlíc je bezpochyby vysoký a skutočne by mohol v priebehu budúcich rokov dotlačiť USA do pozície najväčšieho svetového producenta. Už v súčasnosti ťaží USA najviac ropy od konca osemdesiatych rokov. Ťažba sa v minulých mesiacoch prehupla cez 8 miliónov barelov denne. Za väčšinou nárastu stojí práve ťažba z bridlíc.

S možnosťou naštartovať svetovú ekonomiku by som bol skeptický, príliš neverím ani vo výrazný impulz americkej ekonomike. Ťažba z bridlíc sa stále pohybuje v objemoch jednotiek percent globálnej produkcie. Stojí čiastočne za absenciou rastových tlakov na cenu ropy v minulých mesiacoch, väčší význam by som však dal spomaľujúcej Číne.

Ďalší vývoj bude závisieť na cenách. Ak klesnú výraznejšie pod 100 dolárov, ťažba z bridlíc sa prestane vyplácať.

 

Ktoré krajiny by z toho najviac ťažili a ktoré by naopak mohli na ťažbu ropy z bridlice doplatiť?

 

Miroslav Blahušiak
Capital Markets

Najviac z toho môžu ťažiť Spojené štáty, ktoré sú určite priekopníkom v tejto oblasti. Neustále rozvíjajú a zdokonaľujú spôsob ťažby a to, že sú zatiaľ svetovým lídrom svedčí aj fakt, že v USA v roku 2000 pochádzalo len jedno percento dodávok zemného plynu z bridlicových ložísk, no v roku 2010 to bolo až 23 percent. EIA (Energy Information Administration) predpokladá, že v roku 2035 sa dodávky plynu z bridlíc vyšplhajú až k číslu 46 percent (vid graf vyššie). Veľa amerických firiem v priemysle a iných odvetviach, v najrozvinutejšej krajine sveta, už prešla na zemný plyn a tento trend bude pokračovať aj naďalej.

Momentálne najvýznamnejší  podiel bridlicového plynu sa ťaží pochopiteľne v Spojených štátoch amerických, kde zaisťujú zhruba niečo cez 20 percent produkcie, čo je pochopiteľné, pretože Severnej Amerike patrí prvenstvo v celkovej spotrebe tejto energetickej komodity.

Energetická samostatnosť a nezávislosť USA, začína pomerne výrazne dráždiť ostatných veľkých producentov zemného plynu a ropy vo svete. Expandujúca produkcia bridlicového plynu spôsobuje zmenu geopolitickej rovnováhy síl. Klasické krajiny, ktoré doteraz najviac profitovali na vývoze týchto nerastných surovín, sa cítia určite v ohrození. Najviac to môže zasiahnuť štáty ako Irán a Venezuela a predovšetkým dominanciu Ruska. Obmedzí sa tak energetická závislosť rozvinutých krajín od dodávok zemného plynu z nestabilných regiónov.

 

Jiří Cihlář
Next Finance

Na ťažbu ropy z bridlíc najviac doplatia tradiční ťažiari - arabské krajiny (OPEC), Rusko, Venezuela apod. Tieto krajiny využívajú tradičnú ťažbu, nie sú nútené investovať do náročnejšej ťažby z bridlíc. Jednoznačným víťazom sú USA a za nimi dlho nikto.

01 - Modified: 2006-03-31 16:16:00 - Feat.: 0 - Title: Na Zlínsky filmový festival príde syn tvorcu animovaného seriálu No počkaj!
01 - Modified: 2024-04-18 17:47:48 - Feat.: - Title: Regulátor navrhuje pomoc Ukrajine pri zachovaní tranzitu plynu aj príjmaní európskej legislatívy 02 - Modified: 2024-04-18 16:19:16 - Feat.: - Title: Ceny ropy mierne klesajú, investori zvažujú vplyv sankcií a štatistiky z USA 03 - Modified: 2024-04-17 19:02:50 - Feat.: - Title: Ceny ropy klesli o takmer tri percentá, cena Brentu skĺzla pod 87,5 dolára za barel 04 - Modified: 2024-04-17 15:57:10 - Feat.: - Title: Ceny ropy klesajú po správe o raste zásob v USA 05 - Modified: 2024-04-15 18:16:49 - Feat.: - Title: Ceny ropy klesli, Brent skĺzol pod 90 dolárov za barel
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/tema-tyzdna, menuAlias = tema-tyzdna, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 02:48