StoryEditor

Toto sú najväčšie hrozby svetovej ekonomiky

26.03.2014, 23:00
Na pokojné obdobie sa trhy tento rok spoliehať nemôžu. Pozreli sme sa na najväčšie hrozby, ktoré môžu investorov obrať o miliardy.

Svetové trhy a globálnu ekonomiku čakajú tento rok naozaj ťažké skúšky. Západ sa predbieha vo vymýšľaní sankcií na potrestania Ruska, ktoré sa rozhodla zabrať územie Ukrajiny. Anexia Krymu vyvolala na trhu mierny chaos sprevádzaný výpredajom akcií a útek investorov do "bezpečných" prístavov. Získalo na tom hlavne zlato a americké dlhopisy.

Neistota sa vznáša aj nad Áziou. Čína bojuje so spomaľovaním svojej ekonomiky a dokonca sa rozhodla nezachraňovať domáce firmy pred krachom. Dlhopisy čínskych firiem sa tak môžu zo dňa na deň stať bezcennými a investori tak môžu prísť o veľké peniaze.

Pokojnými by nás nemala nechať ani situácia v Japonsku. Krajina už aj zabudlo ako vyzerá rast HDP a exportu. Bojuje pritom s narastajúcim deficitom obchodnej bilancie a smeruje k totálnemu kolapsu meny.

To najlepšie nakoniec. Amerika už niekoľko mesiacov ustupuje od kvantitatívneho uvoľňovania a od apríla bude Fed nakupovať dlhopisy už iba v objeme 55 miliárd dolárov mesačne. Táto politika môže spôsobiť vysokú volatilitu na trhoch.

Tento rok naozaj nebude pokojný a investori sa musia mať na pozore. Uvidíme ako sa s hrozbami vysporiadajú trhy.


Analytikov sme sa pýtali, čo je pre trhy najväčšou hrozbou, a ktorá investícia by bola v prípade problémov najbezpečnejšia.


Peter Bukov
Capital Markets

Aktuálne medzi najväčšie hrozby patrí stále nevyriešený konflikt medzi Ruskom a Ukrajinou. Po vypuknutí konfliktu sme videli jasnú reakciu trhov: Nákup zlata, amerických dlhopisov, franku a predaj akcií. V prípade, že sa situácia zhorší, by mala byť reakcia znova rovnaká, teda bezpečné prístavy v podobne dlhopisov, zlatá a franku by mali rast. Trhy možno naplno nezapočítavajú aj úplne zrušenie QE, ktoré by malo prísť v októbri tohto roka (ak bude Taper pokračovať aktuálnym tempom). Aj tento samotný fakt môže spôsobiť zvýšenú volatilitu na trhoch, pričom vplyv na dlhopisy nejasný, keďže Fed ich prestane nakupovať.
Okrem toho nás samozrejme môžu čakať rôzne nepredvídané udalosti, tzv. čierne labute, rovnako ako tomu bolo minulý mesiac s Ukrajinou.

 

Richard Koza
Atwel

Aktuálne vidím niekoľko rizík. Ale z ekonomického pohľadu sa zdajú dve najproblematickejšie:

  • Japonská devalvácia meny a zlyhanie tejto ekonomickej politiky. Japonský dlh sa bude stále zvyšovať. Nedochádza k rastu HDP a exportu, naopak problémy s deficitom obchodnej bilancie sa stále zvyšujú. Japonsko smeruje rýchlo do situácie, z ktorej nebude úniku inak ako monetizáciou dlhu (spôsobí to asi totálny kolaps meny).
  • Ekonomické spomalenie v Číne. Problémy z japonska sa tam môžu preliať a Čína prestane byť už totálne konkurencieschopná. Vláda jednej strany je zatiaľ tolerovaná, pretože ekonomicky sa ľuďom darí lepšie. Situácia sa však mení a ekonomický rast v Číne brzdí. Hrozia väčšie problémy v domácej ekonomike i politike. Čína môže pristúpiť k devalvácii meny a pripojiť sa ku globálnym menovým vojnám.

Neexistuje bezpečná investícia, ale relatívne isté by sa mohli stať americké 10-ročné vládne dlhopisy, prípadne americký dolár a v ňom vydané inštrumenty, napríklad niektoré americké ETF indexové akcie.


Jiří Tyleček
X-Trade Broker

V súčasnosti vidím na trhu tri hlavné riziká:

  • Spomalenie hospodárskej expanzie Číny - vývoj na tamojšom realitnom trhu a v priemysle
  • Skorý rast úrokových sadzieb a tlak na utiahnutie uvoľnenej menovej politiky vo svete
  • Geopolitická situácia v súvislosti s anexiou Krymu

Všetky tieto riziká majú ďalekosiahly potenciál s negatívnym dopadom na finančné aktíva, najviac potom na tie "predražené", kam radím hlavne akcie. Ohrozené sú tiež investície, ktoré sú závislé od prílivu likvidity. Prostredníctvom hypoték by mohlo ísť napríklad o nehnuteľnosti. Pozitívne by naopak mohlo reagovať zlato, aj keď pravdepodobná tendencia k súbežnému posilňovania US dolára by mohla jeho nárasty brzdiť. Aspoň časť portfólia by som smeroval mimo finančné investície a ani hotovosť by v prípade turbulencií na trhu nemusela byť zlou voľbou.

01 - Modified: 2006-03-14 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Otázky a odpovede
01 - Modified: 2024-04-19 07:11:04 - Feat.: - Title: Prvotná reakcia bola prudká. Po izraelskej odvete proti Iránu zlato vyskočilo na rekord, bitcoin sa prepadol 02 - Modified: 2024-04-18 22:00:00 - Feat.: - Title: „Pažravosť“ investorov po virtuálnej mene rastie. No hrozí jej negatívny ponukový šok a zdraženie 03 - Modified: 2024-04-12 20:10:49 - Feat.: - Title: Taliansko pre obavy o útok na Izrael vyzvalo Irán na zdržanlivosť. Hrozba "zostáva skutočnou" 04 - Modified: 2024-04-03 16:30:55 - Feat.: - Title: "Hrozby pre Slovensko." Poslanci sa nezhodujú, či bolo zvolanie bezpečnostnej rady opodstatnené 05 - Modified: 2024-03-20 19:26:24 - Feat.: - Title: Guvernér lotyšskej centrálnej banky súhlasí s odhadmi trhov na tri redukcie sadzieb ECB v tomto roku
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/tema-tyzdna, menuAlias = tema-tyzdna, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 06:34