StoryEditor

Čínsky juan Rusom nepomôže. Bez dolára zatiaľ žiť nemôžu

12.06.2014, 00:00
Ruské spoločnosti chcú minimalizovať dopady sankcií a opúšťajú dolár. Dôsledky tohto kroku si prečítajte v Téme Týždňa.

Ruské podniky sa začali pripravovať na zmenu zmlúv a miesto amerických dolárov v nich ako s vyrovnacou menou počítajú s menami iných krajín, často napríklad čínskeho jüanu. Zameriavajú sa ale aj na iné ázijské meny. Údajné plány ruských firiem súvisia podľa nich s obavami, že západné sankcie by mohli ruským firmám prístup k dolárom sťažiť.

V posledných týždňoch je podľa Deutsche bank na trhu značný záujem zo strany veľkých ruských korporácií o využívaní rôznych produktov v juane a v iných ázijských menách, a tiež o zakladanie účtov v ázijských lokáciách.

Tento krok, teda otváranie účtov pre obchodovanie v jüanoch, v hongkonských alebo v singapurských dolároch, poukazuje na snahu Ruska obrátiť sa v čase napätých vzťahov s Európou viac k Ázii. Americké a európske banky po ruskom zabraní ukrajinského Krymu tento rok v marci dramaticky spomalili činnosť v oblasti poskytovania úverov v Rusku. Sankcie tlačia ruské spoločnosti k tomu, aby obmedzili závislosť na západných finančných trhoch.

Niektorí politici naznačili, že Moskva by na západné sankcie mala odpovedať úplnou "oddolarizáciou" svojej ekonomiky.

Analytikov sme sa pýtali, či odklon od dolára pomôže ruským firmám a ktoré svetové meny môžu z tohto kroku vyťažiť.


Ruské firmy už nechcú používať ako vyrovnávaciu menu americký dolár. Budú vďaka tomu odolnejšie voči ďalším prípadným sankciám?


Richard Koza
Atwel

Kľúčové je, s kým firmy obchodujú. Ak väčšina exportu alebo importu tej ktorej firmy je s krajinou, kde je možné niečo účtovať v inej mene (napr. juan, rubeľ alebo niečo iné) a zároveň to obchodný partner akceptuje, potom by to mohlo znížiť ich obchodné riziko.

Americký však bude aj naďalej hlavnou rezervnou a obchodnou menou a ak budú chcieť ruské firmy obchodovať, tak potom budú dolár potrebovať.

Ľuboš Pavelka
EUBA

Dôvodom záujmu prejsť z dolárov na jüan sú pravdepodobne aj iného dôvodu: jüan je dlhodobo podhodnotený, t.j. je predpoklad, že ruskí exportéri v prepočte na ruble alebo doláre, či eurá zarobia pri prípadnom posilnení (apreciácii ) čínskej meny. Čína stále odmieta uvoľnenie kurzu svojej meny, čím podporuje (aj keď to nie je z pohľadu tamojšej ekonomiky nevyhnutné) väčší dopyt po čínskych tovaroch v zahraničí. Slabšia mena pomáha čínskym exportérom, brzdí dovoz tovaru do Číny, čím preferuje spotrebu domáceho obyvateľstva tovarov čínskeho pôvodu a sťažuje predaj tým podnikateľom, ktorí dovážajú tovary do Číny. Obavy z dolára preto nemusia byť hlavným dôvodom zmeny orientácie.

 

Matúš Pošvanc
upner.com


Áno, môžu byť. Aj keď osobne vnímam túto rétoriku skôr v kontexte diplomatických vyhrážok západu. Dnes totižto nepoznáme presne aké sankcie majú západné štáty na mysli, keď hovoria o ďalšom balíčku. Do dnes prijaté sankcie považujem skôr za druh diplomatickej reči. A údajné prípravy a rokovania ruských firiem za rovnakú rétoriku. A to z toho dôvodu, že Rusko a EU na seba navzájom závislé. To treba mať na pamäti. Obchodné vzťahy sú značne rozvinuté a prípadné sankcie a obmedzovania obchodu budú mať negatívny dopad na oboch partnerov. Avšak v prípade ďalších snáh západu o ekonomické postihovanie Ruska, sa Rusko vyberie vlastným smerom.

 

Môže táto skutočnosť nejako pomôcť juanu prípadne uškodiť doláru?

 

Richard Koza
Atwel

Uškodiť doláru rozhodne nemôže, čo sa týka juanu, či mu to pomôže, možno to zjednoduší obchod medzi Čínou a Ruskom, ale inak nevidím ako by to mohlo "pomôcť" juanu.

 

Matúš Pošvanc
upner.com

Čína sa už dávnejšie snaží o priame bilaterálne vzťahy primárne s krajinami BRIC a Ruskom mimo dolárového režimu, na ktorom je dnes závislý celý svet. Svedčí o tom i nedávno podpísaný dlhodobý kontrakt medzi Ruskom a Čínou o dodávkach plynu.  Dolár a USA týmto môžu utrpieť, pretože dnes ťažia aj z toho, že je americký dolár rezervnou a zúčtovacou menou. Avšak úplná de-dolarizácia sveta nie je dnes na programe dňa. Podľa môjho názoru sa však pomaly blížime do stavu, kedy bude úlohu zúčtovacích mien hrať viacero súčasných mien (Dolár, Euro, Juan).  Rovnako netreba zabúdať na iniciatívy MMF, ktorý sa snaží o to, aby zúčtovacou menou boli ich Special Drawing Rights (SDR).

 

Ktorá ďalšia mena by mohla poslúžiť Rusku podobným spôsobom?

 

Richard Koza
Atwel

Pravdepodobne ďalšie hlavné svetové meny teda EUR, AUD, CHF a pod ..


Matúš Pošvanc
upner.com

V budúcnosti SDR, ale stále je v hre i Euro. EU a Rusko sú na sebe ekonomicky závislé. A preto sa dá predpokladať, že predstavitelia EU nebudú až tak tlačiť na Rusko v ekonomickej oblasti.

01 - Modified: 2006-06-21 20:27:51 - Feat.: 0 - Title: Počet dolárových milionárov vo svete vzrástol
01 - Modified: 2024-04-17 16:27:51 - Feat.: - Title: Americký dolár v reakcii na vyjadrenia predstaviteľov Fedu oslabuje 02 - Modified: 2024-04-16 11:45:04 - Feat.: - Title: Japonský jen je najslabší za 34 rokov 03 - Modified: 2024-04-12 12:38:07 - Feat.: - Title: Stvorila vojnovú ekonomiku. Kto je krehká žena, ktorá zachránila Putina 04 - Modified: 2024-04-13 11:03:26 - Feat.: - Title: Ako málo stačí na to, aby sa Európa dostala pred Ameriku 05 - Modified: 2024-04-05 21:34:13 - Feat.: - Title: Akcie v USA po správe o nezamestnanosti posilnili, dolárový index vzrástol
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/tema-tyzdna, menuAlias = tema-tyzdna, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 09:43