StoryEditor

Ukrajina sa pridala k Sýrii a KĽDR. Investori sa jej vyhnú

19.02.2014, 23:00
Ukrajina sa pridala k takým krajinám ako Sýria či KĽDR. Patrí medzi štáty, ktorým by sa mali investori oblúkom vyhnúť.

V dnešnej Téme týždňa sme sa analytikov pýtali, ktoré krajiny sú najhoršou voľbou pre investorov. Popri Sýrii, KĽDR alebo Argentíne sa medzi odpoveďami objavila aj Ukrajina, ktorú sužujú protesty. Prečítajte si názory analytikov.


Ktoré krajiny sú najhoršou voľbou pre investorov?

 

Martin Baláž
Slovenská sporiteľňa

Najhoršími destináciami na investovanie sú krajiny s nestabilným politickým systémom, krajiny čeliace občianskej vojne či medzinárodným sankciám. Firmy v takýchto krajinách nemajú istotu, že ich investície nebudú vyvlastnené alebo zničené. Vyberám 3 z nich:
Severná Kórea – geopolitická nestabilita, medzinárodné sankcie, totalitný režim

Južný Sudán – politická nestabilita, občianska vojna

Sýria – občianska vojna


Miroslav Blahušiak
Capital Markets

Na prvé miesto by som zaradil asi Ukrajinu, a to logicky kvôli súčasným problémom, ktoré sú však dlhodobo neriešiteľné. Hovorí sa, že kupovať by sa nemalo v krajine, kde je na ulici krv. Obávame sa, že Ukrajina bude rozdelená na západnú a východnú časť, čo by znamenalo dohodu medzi Nemeckom a Ruskom, no táto možnosť bude pravdepodobne pripadať do úvahy až ako posledná.

Veľmi nezaujímavo tiež vyzerajú akcie Maďarska, kde zasahovanie štátu do tamojšej ekonomiky dosiahlo rozmery takmer plánovanej ekonomiky. Maďarské firmy sú dlhodobo pod tlakom a spolu s daňovým zaťažením a permanentne oslabujúcim forintom je krajina pre investorov naozaj nezaujímavá.

 

Vít Jedlička
Colosseum

V januári z amerických ETF fondov odišlo viac ako 20 miliárd dolárov. Z rozvojových akciových trhov takmer 9 miliárd dolárov. Kým do európskych akciových ETF pritieklo 2,6 miliardy dolárov . Rozvojové trhy sa stali všeobecne v čase obmedzovania kvantitatívneho uvoľňovania Fedom pre investorov nebezpečné. Európa je stále aj napriek kríze vnímaná ako ostrovček stability v porovnaní s krajinami ako je napríklad Argentína. Od polovice minulého roka prepadlo argentínske peso už o 34 percent. Inflácia v Argentíne dosahuje 28 percent a centrálna banka vzdala intervencie proti ďalším prepadom meny.

 

Matej Klenovský
analytik

Všetky krajiny Emerging markets momentálne trpia kvôli súčasnej monetárnej politike Fedu. No jednoznačne najviac z tejto skupiny trpia krajiny s fiškálnym deficitom a deficitom bežného účtu (najmä Brazília, India, Indonézia, JAR a Turecko). Novovytlačené americké peniaze si v posledných rokoch hľadali cestu za vysokým výnosom a tiekli do krajín Emerging markets, kde pomáhali vytvárať bublinu, ktorá dnes pomaly praská.

Krajiny, do ktorých by som neodporúčal investovať, obsahujú všetky tri zložky (ekonomická a politická nestabilita a vysoké znehodnotenie ich meny), no každá v inej miere. Do nominácie sa dostalo mnoho krajín, no za najhoršiu voľbu považujem momentálne Argentínu s Ukrajinou.

V Argentíne, po znovuzvolení prezidentky Fernándezovej, začalo platiť množstvo zákazov a obmedzení ohľadom odlevu finančného kapitálu z krajiny. Centrálna banka dlho kontrolovala vývoj argentínskeho pesa na devízových trhoch a peso zaznamenal prudký pokles najmä po tom, čo vláda nedávno oznámila, že by chcela postupne uvoľňovať túto kontrolu. V priebehu pár dní oslabilo peso o viac ako 10%. HDP pokleslo v priebehu jedného štvrťroka z +2,6% na -0,2% a podľa opozičných analytikov by mala miera inflácie dosiahnuť až 28%! S prudko oslabujúcou menou klesajú aj devízové rezervy krajiny, ktoré sú momentálne na niekoľkoročných minimách. Výhľad Argentíny do blízkej budúcnosti je teda výrazne pesimistický a nové obmedzenia tvoria bariéru pre vstup investorov do druhej najväčšej krajiny Latinskej Ameriky.

Súčasná politická kríza, nestabilita a krvavé protesty robia z Ukrajiny podľa môjho názoru najnevhodnejšiu krajinu na investovanie. Ekonomika sa nachádza v recesii, po deflačnom roku 2012, dosiahla inflácia v roku 2013 úroveň len 0,5%. Centrálna banka po dvoch zníženiach úrokových sadzieb (dnes na úrovni 6,50%), znova uvažuje o ďalšom znížení, čo pravdepodobne podkope základy ukrajinskej hrivne. V roku 1991 sa krajina oficiálne osamostatnila, no dodnes žije pod nátlakom svojho suseda Ruska. Po údajne zmanipulovaných voľbách v roku 2004 sa dostal k moci V. Janukovyč, ktorý neschválil zákony ohľadom prepustenia Tymošenkovej, podporuje spoluprácu s Ruskom a odkladá podpis asociačnej dohody s EÚ, kvôli ktorým pretrvávajú demonštrácie už viac ako tri mesiace. Rusi si chcú Ukrajinu „kúpiť“ prostredníctvom zníženej ceny plynu (cca o 30%) a obrovskými štátnymi pôžičkami (niektoré zdroje hovoria o viac ako 20 miliardách USD). Nebezpečenstvom je, že väčšina úverov je splatných v cudzích menách a pri oslabovaní hrivny tieto úvery pre Ukrajinu pomerne zdražia. Situácia v Ukrajine je absolútne nepredvídateľná, nebezpečná a preto by investície mali túto krajinu obchádzať oblúkom.


Tomáš Menčík
Cyrrus

Ukrajina - aktuálne politické nepokoje výrazne zvyšujú rizikovosť krajiny. Dlhopisy sú nad úrovňou 10%, čo je extrémne riziko. Investori požadujú extrémny výnos v prípade, kedy je extrémne riziko nesplatenia.

Niektoré krajiny Latinskej Ameriky (napr. Venezuela, Argentína) - politické riziko je tam tiež príliš veľké. Zahraniční investori tam musia byť veľmi v strehu, aby ich nepostihlo znárodnenie (napríklad ako španielsky Repsol v roku 2012).

Alžírsko - tam je extrémne ťažké získať pripojenie k elektrike (zaberie to v priemere 5 mesiacov). Registrácia nehnuteľnosti tam zaberie mesiac a pol. Navyše v Alžírsku sú časté politické nepokoje a krajina nie je bezpečná.

 

 

 

01 - Modified: 2006-01-29 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Chelsea s výraznou finančnou stratou
01 - Modified: 2024-04-25 13:32:24 - Feat.: - Title: Rozpory vo vnútri Kongresu USA kvôli pomoci Ukrajine. Čo spôsobilo obrat v názore amerických republikánov? 02 - Modified: 2024-04-25 12:53:21 - Feat.: - Title: Ukrajinská centrálna banka opäť znížila svoju kľúčovú sadzbu 03 - Modified: 2024-04-25 12:29:07 - Feat.: - Title: Investovať či neinvestovať do zlata? To je otázka 04 - Modified: 2024-04-24 18:56:10 - Feat.: - Title: Získavame podporu, ktorú potrebujeme. Zelenskyj poďakoval Bidenovi za podpis zákona o pomoci pre Ukrajinu 05 - Modified: 2024-04-24 18:39:26 - Feat.: - Title: Analytik Bednár: Slováci sa vyzbierali na vagóny munície. Nemáme precedens, že Rusko je ochotné jednať o mieri
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/tema-tyzdna, menuAlias = tema-tyzdna, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 05:52