StoryEditor

Banky sú nedotknuteľné. Nemôžu skrachovať a ich moc rastie

17.10.2013, 00:10
Autor:
dujduj
ECB bude opäť testovať banky v eurozóne. Zlé nastavenie testov môže mať neblahé následky. Čítajte Tému týždňa na Finwebe

ECB ide testami AQR zisťovať, ktoré banky by mohli ohroziť celú eurozónu. Cieľom testov je čo najskôr zistiť, ktoré banky sú v problémoch, aby si európske finančné inštitúcie medzi sebou nebáli požičiavať ako doteraz a potom požičiavali aj firmám - a pomôcť problémovým bankám, ktorých pád by ohrozil finančný systém eurozóny. Preto musia byť testy prísne. Inak stratí svoju dôveryhodnosť aj Európska centrálna banka a nikto už neuverí ani slovám jej šéfa Maria Draghiho, že urobí všetko pre to, aby zachránil euro. Pritom práve dôvera finančníkov v to, že Draghi v prípade núdze splní, čo sľúbil (a pomôže zadlženým európskym krajinám nákupom ich dlhopisov), vlani fakticky zachránila eurozónu pred rozpadom.

Znamená to, že Draghi po vykonaní testov môže oznámiť, že niektoré európske banky sú pred bankrotom. Potom by krachujúce banky mala reštrukturalizovať špeciálna európska inštitúcia a dať im peniaze zo spoločného európskeho fondu. Ani táto inštitúcia, ani fond však ešte neexistujú.

Návrh, ktorý počíta s vytvorením fondu vo výške 55 miliárd eur, síce už vypracovala Európska komisia, ale proti sa postavili niektoré bohatšie krajiny na čele s Nemeckom. Nepáči sa im, že by museli dávať svoje peniaze do cudzích bánk, ktoré si tamojší regulátori zle strážili. Zároveň chcú v novom systéme väčší vplyv národných vlád, než sa pôvodne plánovalo.

Nemecko preto začalo tvrdiť, že návrh Bruselu je proti európskemu právu a je najprv potrebné zmeniť základné zmluvy EÚ.

Analytikov sme sa pýtali, ako by mala ECB postupovať. Či je vytvorenie európskeho fondu pre banky vhodným riešením a či naozaj hrozí rozpad eurozóny.


ECB stojí pred ťažkou úlohou. Ak nastaví testy slabo, podkope to jej autoritu, ak prísne, môže sa ukázať, že niektoré banky sú pred bankrotom? Ako by mala ECB postupovať?


Martin Barto
Sberbank

ECB nebude robiť nejaké testovanie v zmysle skúmania odolnosti bánk na rôzne možné scenáre. Ide tu o preverenie kvality aktív v súvahe, a súčasne preverenie vnútorných ratingových modelov bánk. Týka sa to asi 130 bánk, na ktoré má ECB dohliadať v rámci jednotného dohľadu - SSM. ECB určite nastaví kritéria tak, aby ešte pred zavedením SSM získala realistický obraz o stave bánk a primäla členské štáty konať. Kritéria budú preto tvrdé. V tejto súvislosti si treba spomenúť na dve stresoveé testovania, ktoré uskutočnila Európska banková autorita, a ktoré neodhalili závažné problémy v niektorých testovaných bankách. Presne takémuto scenáru sa musí ECB vyhnúť, inak jej hrozí závažné reputačné riziko.
 

Stanislav Pánis
J&T Banka

Až v druhej polovici októbra bude známe, ako bude dizajnovaný program hodnotenia kvality aktív (AQR). Celkovo sa však domnievam, že ECB bude mať záujem urobiť rigoróznu a teda aj dôveryhodnú kontrolu vzhľadom k tomu, že koncom roka 2014 preberie dohľad nad bankami. Samozrejme existujú tlaky, aby hodnotenie kvality aktív nebolo príliš prísne. ECB by totiž mohla nálezmi zahanbiť národných regulátorov a ich vlažný dohľad. Navyše aj časť bánk bojuje v zákulisí, podľa magazínu The Economist, za to, aby ECB „privrela jedno oko“.  Mohla by totiž zistiť, že komerčné banky používajú neadekvátne modely rizikových váh aktív, aby si zlepšili kapitálovú primeranosť. Odhalená pravda o „kostlivcoch“ v bilanciách bánk by potom mohla paradoxne vyvolať nervozitu na trhu.
 

Boris Tomčiak
Colosseum

Stress testy európskych bánk sa už v minulých rokoch robili a ECB má k dispozícii i mnoho ďalších údajov o bankách. Jej analytici by už v súčasnej dobe mali byť schopní určiť podkapitalizované banky, aj keď v vzhľadom ku komplexnosti finančných inštrumentov je nutné počítať s možnosť negatívneho prekvapenia. ECB pravdepodobne nastaví nové stress testy tak, aby pri najhoršom cez ne neprešlo len niekoľko málo nevýznamných bánk.

Jiří Tyleček
X-Trade Broker

Testy sa zatiaľ iba plánujú, ale nepochybujem, že budú nastavené tak, aby na jednej strane neukázali na žiadnu katastrofu, ktorá by rozhodila finančné trhy, na stranu druhú nemôžu ukázať, že situácia je stabilná vo všetkých oblastiach. To by vyzeralo veľmi nedôveryhodne.

Testy v minulých rokoch boli skôr pre srandu a finančné trhy ich príliš neakceptovali. ECB by mala s testami počkať. Pripadá mi to podobne zmätočné, ako zavádzanie dane z finančných transakcií. Nikto nevie čo a ako.

 

 

Brusel navrhuje spoločný európsky fond pre banky, ktoré sa ocitnú v problémoch.  Je tento fond vhodným riešením problémov?

 

Martin Barto
Sberbank

Ak má existovať jednotný dohľad nad bankami, musí existovať aj spoločný fond ochrany vkladov a jednotný mechanizmus na riešenie krízových situácií. Inak jednotný dohľad nemôže fungovať.

Stanislav Pánis
J&T Banka

Je to riešenie, ktoré finančné trhy privítajú, keďže vytvára určitú záchrannú sieť v prípade problémových bánk a zabraňuje šíreniu „nákazy“. Celkovo však ide o riešenie, ktoré je na míle vzdialené od princípov kapitalizmu. Trh by mal určiť, ktorá banka prežije, a ktorá naopak skrachuje, pričom straty by mali niesť akcionári, držitelia dlhopisov a ďalší veritelia. Z tohto uhľa pohľadu to je nesprávne riešenie.

Boris Tomčiak
Colosseum

Fond na záchranu bánk je dobrou správou pre samotné banky a ich zákazníkov, ale je zlou správou pre ostatných daňových poplatníkov, ktorí fond budú prakticky financovať. Vznik fondu by mal byť sprevádzaný prísnejším dohľadom bánk a väčším finančným zaťažením ich akcionárov, teda majiteľov.

Jiří Tyleček
X-Trade Broker

ECB je v pasci, pretože tu nemáme jednotný bankový trh, jednotnú reguláciu a bohaté krajiny nechcú "dotovať" banky, ktoré urobili chyby pod dohľadom cudzieho regulátora. Spoločný fond je chyba, ale fungovanie eurozóny si ho vyžaduje.

 

Fond by mal mať kapacitu 55 miliárd eur. Je to dostatočná suma?

 

Martin Barto
Sberbank

Práve AQR ukáže ako banky na to sú a bude nutné chýbajúci kapitál doplniť. Zdroje by mali tak byť alokované pre budúce problémy, nie pre minulé.

Stanislav Pánis
J&T Banka

Nedokážem to v tejto chvíli odhadnúť. Závisieť to bude od toho v akom stave bude bankový sektor, dôvera investorov, ekonomika eurozóny a pod..

Boris Tomčiak
Colosseum

Táto suma by stačila na záchranu niekoľkých menších až stredne veľkých inštitúcií.

Jiří Tyleček
X-Trade Broker

S trochou zveličenia by som povedal, že žiadna suma nie je dostatočná. Problémy jednej banky okamžite vyvolávajú obavu o zdravie druhých. K dominu na bankovom trhu v rade biliónov eur potom nie je ďaleko. Mohlo by sa zdať, že spoločná regulácia a postup je práve preto dobrým riešením. Ale nie je tomu tak. Riešia sa problémy, ktoré vznikli predchádzajúcou reguláciou. Nakoniec sa dostávame do situácie, keď banky sú nedotknuteľné, nemôžu skrachovať a rastie ich moc.

 

Budú vôbec chcieť bohaté krajiny pumpovať ďalšie peniaze do cudzích bánk? Ak nie, čo to bude pre eurozónu znamenať. Je rozpad reálny?

 

Martin Barto
Sberbank

Podľa mojej mienky AQR a tlak ECB na členské štáty, aby ešte pred spustením SSM zaistili doplnenie kapitálu do bánk, resp. vyriešili problémy s nesolventými inštitúciami, zvýši podstatne vierohodnosť celého projektu bankovej únie a zníži riziko že jedny budú platiť za minulé hriechy iných.

Stanislav Pánis
J&T Banka

Zatiaľ existuje politická vôľa robiť všetko pre to, aby sa eurozóna nerozpadla vrátane pumpovania peňazí do bánk. Menová únia je projekt, do ktorého bolo investovaného veľa politického kapitálu. Vývoj smeruje skôr k užšej integrácii, k bankovej, fiškálnej a politickej únii a to aj napriek tomu, že z ekonomického hľadiska to nemusí byť prínosom. Aktuálne je teda riziko jej rozpadu výrazne nižšie ako pred niečo vyše rokom. A to aj vzhľadom na relatívne pokojnú situáciu na finančných trhoch a oživujúcu sa ekonomiku.

Boris Tomčiak
Colosseum

Rozpad eurozóny zatiaľ nie je reálny. Pre bohaté národy je pumpovanie peňazí do bánk z krátkodobého hľadiska prínosné. Napríklad Nemecko zažíva silný ekonomický rozmach, keďže tamojšie banky sa vďaka jednoduchému prístupu ku kapitálu neboja poskytovať úvery. Z dlhodobého hľadiska na seba preberajú bohaté národy pri záchranných aktivitách pomerne veľké bremeno. Jeho riešenie ale bude nutné až za niekoľko rokov. Politici väčšinou uvažujú v  horizonte maximálne do ďalších volieb.

Jiří Tyleček
X-Trade Broker

Bohaté krajiny nebudú chcieť dlhodobo dotovať cudzej banky bez toho, aby mali nad týmito bankami kontrolu. To je logické. Podľa môjho názoru bude určitý spoločný postup nakoniec schválený a dôjde k ďalšiemu presunu moci do rúk bohatých štátov a inštitúcií EÚ. Podobne ako vzrástol vplyv Nemecka na štáty južnej Európy v priebehu dlhovej krízy. Rozpad na základe týchto udalostí nie je reálny. Politici budú naďalej eurozónu zaplátať a snažiť sa o jej fungovanie, namiesto aby priznali chyby v samotnom vzniku menovej únie.

01 - Modified: 2005-07-25 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Britské úrady pri hľadaní atentátnikov zápasia s časom
01 - Modified: 2024-04-17 12:03:13 - Feat.: - Title: Slovensko reaguje na nové európske štandardy. Steelka vytvorila špeciálny tím, na vlne sú aj banky 02 - Modified: 2024-04-09 07:27:45 - Feat.: - Title: Aj napriek škaredému odvodu budú zisky našich bánk nadpriemerné, avizuje centrálna banka 03 - Modified: 2024-03-29 23:00:00 - Feat.: - Title: Vzostup digitálnych bánk pokračuje, správanie ľudí sa ďalej mení 04 - Modified: 2024-03-21 08:26:26 - Feat.: - Title: Na Slovensku sa chystá jedna z najväčších transakcií v histórii. Energetický gigant ňou predbehne aj štát 05 - Modified: 2024-03-14 09:45:36 - Feat.: - Title: Pri zvýšenej splátke hypotéky môžu klienti vyjednávať s bankami, upozorňujú odborníci
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/tema-tyzdna, menuAlias = tema-tyzdna, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 02:12