StoryEditor

Pripravte si peňaženky. Cena benzínu a nafty porastie

19.06.2014, 00:00
Násilie v Iraku a neistota na Ukrajine majú vplyv na rast cien ropy. Spolu s ňou rastú aj ceny pohonných hmôt.

Slováci sa môžu pripraviť na to, že im budúca návšteva čerpacej stanice nepríjemne prevetrá peňaženku. Ceny pohonných hmôt budú totiž v blízkej dobe rásť. Môže za to napätá situácia na Ukrajine a stupňujúce sa násilie v Iraku. Práve Irak môže za to, že ropa sa naladila na rastovú vlnu. Po tom, čo sa ozbrojenci z organizácie Islamský štát v Iraku a Levante (ISIL) prehnali severným Irakom a v pláne majú dokonca dobyť Bagdad, svetové finančné trhy znervózneli a ropa vyskočila nahor.

Konflikt naberá pomerne veľké rozmery a destabilizuje celý región, čiže nemusí byť ohrozený len Irak. Situácia na trhu s ropu je teda komplikovaná ale ostatní producenti ropy sú pripravení prípadné straty nahradiť. Extrémny nárast ceny čierneho zlata zatiaľ očakávať nemusíme avšak túto neistotu aj tak pocítime na čerpacích staniciach. Podľa analytikov môžu ceny benzínu a nafty stúpnuť o 5 až 10 percent.

V Téme týždňa sme sa analytikov pýtali, ako násilie v Iraku ovplyvní cenu ropy a ako to pocítia Slováci na svojich peňaženkách.



Ako vysoko môže stúpnuť cena ropy a čo ešte má na jej vplyv rast?

Peter Bukov
Capital Markets

Základný cieľ je 120 až 130 dolárov je, ak by došlo ku ďalším geopolitickým komplikáciám, tak reálnych je aj 150 dolárov neskôr tento rok. Zásoby ropy v Americkom Cushingu klesajú od leta minulého roka a sú na najnižších úrovniach za posledných šesť rokov a spolu s motoristickou sezónou taktiež nahrávajú rastu cien ropy. Treba ale myslieť na to, že takto vysoké ceny ropy výrazne pribrzdia ekonomický rast a môžu spôsobiť ekonomickú katastrofu.


Radoslav Kasik
Across

Priestor je vždy nelimitovaný, ale nemyslím si, že má veľkú pravdepodobnosť. Ropy je podľa mňa aktuálne vo svete dostatok. Nové metódy vŕtania umožňujúce získať ropu z ložísk predtým nedosiahnuteľných a klesajúca spotreba vo vyspelom svete sa podpisujú pod balansovaný trh. USA sa stávajú sebestačné, Európa sa tiež veľmi opatrne vydáva ich cestou a spotreba je stále efektívnejšia. Silný dopyt ešte udržujú niektoré rozvíjajúce sa krajiny ako Čína, no i pri nej očakávam skoré dosiahnutie vrcholu spotreby.

Samozrejme nie sme stále v takom stave, aby dianie v Iraku bolo irelevantné. No ako dokladuje i vývoj trhov ropy, nejde zatiaľ o nič závažné. Severomorská ropa Brent minulý týždeň narástla cez 4 percentá, podobne americká WTI. Nejde o nič dramatické. Napriek tomu nechcem situáciu v Iraku a jej význam nijako podceňovať. Stále ide o druhého najväčšieho producenta v rámci OPECu, produkujúceho približne 4 percentá svetovej ponuky. Výpadok by potlačil ceny ropy určite ešte vyššie. Našťastie gro ložísk je na juhu krajiny, kam sa boje zatiaľ nedostali. Sever nie je chudobný, no dlhodobo je kontrolovaný Kurdmi, ktorí predávajú ropu na vlastnú päsť. Rizikom sú potom prípadné ropovody smerom na sever.

Týmto téma ešte ale nekončí. Konflikt naberá pomerne veľké rozmery a destabilizuje celý región, čiže nemusí byť ohrozený len Irak. Ide o sektársky konflikt medzi dvoma odnožami islamu - Sunnitmi a Šítmi. Tento konflikt je dlhodobým problémom Iraku, ktorý je rozdelený medzi dve vetvy zhruba identicky. Z tohto dôvodu sa do konfliktu interesuje i šítsky Irán. Naopak Saudi ako najmocnejší štát v regióne je rovnako sunnitský a dlhodobo sa moc v láske nemá s Iránom. Snaží sa v rámci Perzského zálivu zostať nestranný, no rebelov v Sýrii nepriamo podporoval. Blízky Východ a Severná Afrika, teda hlavný arabský svet je všeobecne už niekoľko dekád vriacim kotlom, čiže eskalácia a rozšírenie napätia sa nedá vylúčiť.

Rast svetovej ekonomiky zostáva i päť, šesť rokov po kríze stále veľmi vágny a krehký a prudký rast cien ropy rádovo o niekoľko desiatok dolárov ho môže ohroziť. Islamisti ISIS sú dobre vyzbrojení s dostatkom prostriedkov a boj s nimi nebude opäť jednoduchý. Sú to prakticky žoldnieri, ktorí niekdy nič iné nerobili, iba bojovali. Ich rýchly postup naprieč Irakom, rovnako trvalé pôsobenie v Sýrii naznačujú, že majú pevné zázemie a ide o silných protivníkov. Irak je tak na pokraji občianskej vojny, keďže časť jeho sunnitského obyvateľstva rebelov podporuje a pridáva sa na ich stranu voči vládnucim Šítom.

Tomáš Plavec
Trim Broker

Iracká rafinéria, ktorá vyrába benzín má limitovaný vplyv na ceny ropy vo svete. Cena ropy Brent sa dostala na 9-mesačné maximá minulý piatok, keď sa bojovalo o ťažobnú vežu Mosul. Teraz je nižšie. Väčšina kľúčovej infraštruktúry potrebnej pre ťažbu a exporty ropy je na juhu, pričom sa bojuje na severe krajiny.


Môže hroziť nedostatok ropy?

Peter Bukov
Capital Markets

Záleží, ako sa USA postaví k situácii na blízkom východe, pričom je dôležité aj stanovisko Saudskej Arábie. USA môže pomôcť vojensky potlačiť povstanie v Iraku. Naopak, Saudská Arábia môže dodať ďalších 2-3 miliónov barelov denne a tým znížiť tlak na rast ceny. S najväčšou pravdepodobnosťou tak nehrozí nedostatok ropy.


Radoslav Kasik
Across

Nemyslím si. OPEC má dostatočné kapacity suplovať irackú produkciu. Po kríze vzniklo nových konvenčných i nekonvenčných ložísk a spotreba je stabilná. Nezastávam názor, že ropa predstavuje riziko v najbližších rokoch. Zasa nedá sa to ani úplne vylúčiť. Osobne ako väčšie riziko vidím konanie Ruska, ktoré môže časť Európy odstaviť od plynu a ropy. Dopad by bol vážnejší, keďže ide o významnejší región z pohľadu ekonomiky a rovnako i o väčšieho producenta. Tieto dve udalosti (Irak a Ukrajina) spoločne majú väčší potenciál potlačiť ceny fosílnych palív vyššie, čiže úplne vylúčiť nemožno nič. No skôr som názoru, že svet má aktuálne dostatok kapacít uspokojiť spotrebu z iných zdrojov.

 

Tomáš Plavec
Trim Broker

Ropy je dostatok, Saudská Arábia má ešte voľné kapacity.

 

Aký vývoj môžeme očakávať pri cenách pohonných látok na Slovensku?

Peter Bukov
Capital Markets

Bohužiaľ, tu naozaj hrozí aj vďaka oživeniu rastu HDP a predajov áut v Európe rast cien pohonných látok o 5 až 10 percent


Radoslav Kasik
Across

Cena ropy má potenciál ešte stúpať, kým sa situácia na Blízkom Východe a v otázke dodávok plynu na Ukrajinu nevykryštalizuje, čo sa môže mierne premietnuť i do cien na čerpacích staniciach. Ako som však uviedol, nepredpokladám nič dramatické. Alebo skôr sa prikláňam k zvládnuteľnému rastu cien ropy.

 

Tomáš Plavec
Trim Broker

Ak bude vývoj situácie prebiehať podobne ako pri Sýrii počas minulého leta (ceny vydržali vyššie len týždeň), tak vplyv na ceny palív na Slovensku by mal byť minimálny.

01 - Modified: 2006-06-29 14:26:00 - Feat.: 0 - Title: Občania sú proti výstavbe 22-poschodového mrakodrapu na Šancovej v Bratislave
01 - Modified: 2024-04-15 18:16:49 - Feat.: - Title: Ceny ropy klesli, Brent skĺzol pod 90 dolárov za barel 02 - Modified: 2024-04-15 14:13:01 - Feat.: - Title: Ak by Izrael pritvrdil, utrpeli by tým naše peňaženky. Pocítili by sme to na cene benzínu aj na hypotékach 03 - Modified: 2024-04-14 13:47:46 - Feat.: - Title: Irak vyzval na zníženie napätia na Blízkom východe 04 - Modified: 2024-04-14 09:32:10 - Feat.: - Title: Ceny ropy v piatok vzrástli pre zvýšenie napätia na Blízkom východe 05 - Modified: 2024-04-12 15:34:47 - Feat.: - Title: Ropa zdražuje, napätie na Blízkom východe prevažuje nad obavami z vývoja sadzieb
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/tema-tyzdna, menuAlias = tema-tyzdna, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
16. apríl 2024 11:26