StoryEditor

Ani Slovnaftu sa kríza nevyhla

19.05.2009, 10:01
Autor:
TASRTASR
Rafinérska a petrochemická spoločnosť Slovnaft sa v prvom štvrťroku pre negatívny vplyv hospodárskej krízy prepadla do straty 11 miliónov eur (331,4 milióna Sk), zatiaľ čo v rovnakom období vlaňajška vykázala čistý zisk 41 miliónov eur (1,2 miliardy korún). Informoval o tom dnes Slovnaft.
"Výsledky najviac ovplyvnil nepriaznivý vývoj externého prostredia v dôsledku globálnej ekonomickej krízy, najmä v podobe medziročne výrazne nižších kótovaných cien ropy a palív," uviedol v tlačovej správe hovorca spoločnosti Anton Molnár. Priemerná cena ropy v prvom kvartáli klesla o viac ako polovicu na 44,5 dolára (34,2 eura) za barel. Negatívne sa v číslach prejavilo aj zníženie zásob pred generálnymi revíziami naplánovanými na tento mesiac.

Celkový predaj ropných výrobkov Slovnaftu, ktorý patrí do maďarského koncernu MOL, za prvé tri mesiace roka medziročne mierne vzrástol. Potiahol ho export, ktorý si polepšil o takmer sedem percent. "Domáci predaj sa znížil v porovnaní s prvým štvrťrokom 2008 o 16,9 percenta, pod čo sa podpísala aj nákupná turistika do okolitých štátov motivovaná výrazným oslabením lokálnych mien voči euru, ako aj výrazné oslabenie ekonomického rastu SR v dôsledku krízy," poznamenal Molnár.

Výroba plastov skončila v mínuse. Petrochemický segment vykázal v prvom štvrťroku prevádzkovú stratu 8,7 milióna eur (262,1 milióna Sk). Skupina Slovnaft investovala za prvé tri mesiace roka 18,9 milióna eur (569,4 milióna korún), čo je medziročne o necelých osem percent menej. Peniaze smerovali najmä do zefektívnenia výroby či na environmentálne projekty.
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/top-1, menuAlias = top-1, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
28. apríl 2024 13:50