StoryEditor

Banky vracajú lacné pôžičky predčasne

28.01.2013, 23:00
Takmer 278 bánk splatí centrálnej banke úvery v hodnote 137,16 miliardy eur.

Európsky bankový sektor sa zotavuje. Najnovším príkladom sú kroky bánk, ktoré sa rozhodli predčasne splatiť Európskej centrálnej banke pôžičky, ktoré im vlani lacno dala. Podľa štatistík eurobanky sa tak rozhodlo 278 bánk a dokopy splatia 137,16 miliardy eur. „Na trhoch vidieť isté zlepšenie. Najmä v porovnaní s prvým polrokom minulého roka, keď bolo na stole veľa katastrofických scenárov,“ povedal pre Bloomberg člen výkonnej rady eurobanky Peter Praet. Eurobanka doteraz celkovo v dvoch kolách bankám požičala viac ako jeden bilión eur.

Medzi prvými sa rozhodla splatiť úvery centrálnej banky nemecká Commerzbank, španielske finančné domy Banco Bilbao Vizcaya Argentaria SA a Banco de Sabadell, belgická banka KBC, rakúska Raiffeisen Bank International AG, ako aj britská banka Lloyds Banking Group.

„Vzhľadom na to, že sa podstatne zlepšil stav na trhu s financovaním a nachádzame sa vo veľmi solídnej likvidnej pozícii, rozhodli sme sa vrátiť pôžičky,“ priblížil člen Dozornej rady KBC Group Luc Popelier.

Podľa analytikov tieto kroky bánk nasvedčujú tomu, že situácia na medzibankovom trhu sa stabilizuje a banky si opäť začínajú požičiavať aj medzi sebou. „Ďalším dôvodom je to, že sú lepšie vybavené likviditou a kapitálom, ktorý taktiež pramení zo silnej uvoľnenej politiky centrálnej banky,“ dopĺňa analytik Next Finance Jiří Cihlář.

Draghi je spokojný
Eurobanke sa tak podarilo naplniť cieľ, ktorý si pri uvoľňovaní úverov stanovila. Spokojnosť dokonca vyjadril aj jej prezident Mario Draghi. Ako sa totiž vyjadril pre agentúru Reuters, tieto kroky zabránili úplnému zamrznutiu úverového trhu. Okrem toho banky si požičiavali aj v snahe poistiť sa pred chýbajúcim kapitálom. Napríklad KBC si v decembri požičala 3,5 miliardy eur najmä pre potreby svojej pobočky KBC Bank Ireland. Tá totiž mala obmedzenú kapacitu na získavanie vkladov. Banka tak chcela dosiahnuť, aby jej írska pobočka bola menej závislá od financovania zo skupiny. Podľa analytikov však niektoré banky využili tieto peniaze aj na nákup štátnych dlhopisov. Dôkazom toho sú nižšie úroky napríklad na dlhopisoch Španielska a Talianska.

Ozdravovanie bánk
Analytik J&T Banky Stanislav Pánis upozorňuje, že ako sa bankový sektor naozaj uzdravuje, ukáže sa až v najbližších mesiacoch. „Ak sa ukáže, že len banky z jadra eurozóny splatili zdroje, bude to signál ,dvojrýchlostnej‘ obnovy bankového sektora. Zároveň pôjde o dôkaz toho, že bankám z periférie trh ešte úplne neverí,“ dodáva. Kamil Boros, analytik X-Trade Brokers, však hovorí aj o rizikách, ktoré vyplývajú zo skorého splatenia úverov centrálnej banke. Mohli by začať rásť medzibankové sadzby a splácanie bude mať vplyv aj na vývoj akcií bánk. „Akcie tých bánk, ktoré úvery splatia, by sa mali vyvíjať lepšie ako tých, ktoré sa rozhodnú si peniaze ponechať. Nesplatenie týchto prostriedkov znamená pre banky stratu,“ dodáva Boros.

 


menuLevel = 2, menuRoute = finweb/video, menuAlias = video, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 16:56