TASR/Lukáš Grinaj
StoryEditor

Používa sa takmer všade. Svetu hrozí ďalší cenový šok, kremík zdražel o 300 percent

01.10.2021, 13:32
Autor:
ČTKČTK
Kov vyrábaný z druhého najrozšírenejšieho prvku na Zemi sa stal vzácnym.

Ceny kovového kremíka za necelé dva mesiace vzrástli o 300 percent. Príčinou je obmedzenie produkcie v Číne kvôli výpadkom dodávok elektriny, upozornila agentúra Bloomberg.

Kov vyrábaný z druhého najrozšírenejšieho prvku na Zemi sa takto stal vzácnym, čo ohrozuje všetko, od automobilových súčiastok cez počítačové čipy až po solárne panely, a predstavuje ďalší problém pre svetovú ekonomiku.

Používa sa všade

Problém s kremíkom ukazuje, ako sa globálna ekonomická kríza kaskádovito šíri mnohými spôsobmi. Zníženie výroby v Číne, ktorá je zďaleka najväčším svetovým producentom kremíka, je dôsledkom snahy o zníženie spotreby energie. A pre množstvo priemyselných odvetví je nemožné vyhnúť sa nepriaznivým vplyvom jeho nedostatku.

Kremík je po kyslíku druhým najviac zastúpeným prvkom v zemskej kôre, tvorí ju asi z 28 percent. Používa sa vo všetkom, od počítačových čipov cez betón po sklo či automobilové súčiastky. Možno ho vyčistiť na ultravodivý materiál, ktorý pomáha v solárnych paneloch premeniť slnečné svetlo na elektrinu.

A je surovinou pre výrobu silikónu - zlúčeniny odolnej vode a teplu, ktorá sa hojne používa v lekárskych implantátoch, tesniacich hmotách, dezodorantoch, kuchynských rukaviciach a ďalších produktoch.

Kovový kremík sa vyrába tavením piesku v peci. Po väčšinu času sa od začiatku tohto storočia jeho cena pohybovala v rozmedzí 8000 a 17-tisíc jüanov (od tisíc do takmer tritisíc eur) za tonu.

Potom však bolo producentom v provincii Jün-nan nariadené, aby od septembra do decembra znížili výrobu o 90 percent pod augustovú úroveň kvôli nedostatku elektriny. Cena od tej doby vystrelila na 67 300 jüanov (takmer deväťtisíc eur) za tonu.

Vplyv na svetové trhy

Jün-nan je druhým najväčším producentom kremíka v Číne, na celkovej výrobe má podiel 20 percent. S obmedzením dodávok elektriny tiež bojuje provincia S'-čchuan, tretí najväčší producent s podielom zhruba 13 percent. Najväčším producentom je provincia Sin-ťien, tá zatiaľ väčšie problémy s elektrinou nepociťuje.

Spolu s vyššími cenami ropy a kovov, ako je hliník a meď, nedostatok kremíka ešte viac zvyšuje tlak, ktorému čelia dodávateľské reťazce. Tie majú na výber - buď prijmú zníženie marže, alebo zvýšia ceny pre zákazníkov.

Tak či onak škodlivý dvojaký účinok - na infláciu a na ekonomický rast - vyvoláva obavy z celosvetovej stagflácie, teda stagnácie ekonomického rastu pri vysokom raste cien.

Nedostatok sa už prejavuje v solárnom priemysle. Ceny polysilikónu, hlavnej zložky fotovoltaických panelov, sú teraz najvyššie od roku 2011. Od začiatku júna 2020 sa cena tohto materiálu zvýšila o viac ako 400 percent.

Kremík tiež hrá dôležitú úlohu v hliníkových zliatinách, kde pôsobí ako zmäkčovadlo. Vďaka nemu je kov menej krehký, keď ho výrobcovia tvarujú do výrobkov potrebných v rôznych odvetví, od automobilov po spotrebiče.

Očakáva sa, že ceny zostanú okolo súčasnej úrovne až do leta budúceho roka, než sa v druhej polovici roka nespustia nové výrobné závody, uviedla analytička spoločnosti Shanghai Metals Market Jang Siao-tching.

Dopyt navyše rastie od sektorov zameraných na solárnu energiu a elektroniku. "Aj keby neboli obmedzené dodávky energie, bol by priemyselného kremíka nedostatok," uviedla.

01 - Modified: 2023-07-18 06:00:00 - Feat.: - Title: Kremík: Ovplyvňuje kvalitu vlasov, nechtov a redukuje vrásky. Nájdete ho dokonca aj vo vašom obľúbenom nápoji 02 - Modified: 2023-03-04 23:03:17 - Feat.: - Title: Prelom v solárnej energii. Zázračný materiál je oveľa účinnejší ako kremík
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
18. apríl 2024 00:43