Reuters
StoryEditor

Trump predstavil dlhoočakávanú daňovú reformu

27.09.2017, 19:37
Autor:
TASRTASR
Americký prezident Donald Trump a republikánski lídri ohlásili dlhoočakávaný plán daňovej reformy.

Americký prezident Donald Trump dnes uviedol, že o reforme zdravotníctva bude rokovať aj s demokratmi. Vyjadril sa tak po tom, ako republikáni v Senáte ustúpili v utorok od plánu hlasovať o novom návrhu zákona, ktorý má zrušiť a nahradiť reformu zdravotníctva známu ako Obamacare.

Pripravovaná legislatíva totiž ani medzi nimi nezískala dostatočnú podporu.

Trump dnes novinárom pred Bielym domom vyhlásil, že sa plánuje stretnúť s demokratmi a uvidí, či "sa mu nepodarí získať ešte lepší" návrh.

Povedal tiež, že uvažuje o výkonnom nariadení, ktorým by dosiahol zmeny v zdravotníctve; tie by americkým občanom umožnili kupovať si zdravotné poistenie aj v iných federálnych štátoch. Monopol určitých poisťovní v niektorých federálnych štátoch je totiž príčinou mimoriadne vysokého poistného, vďaka čomu má Obamacare na mnohých miestach v USA zlú povesť.

Americký prezident zároveň uviedol, že si je takmer istý tým, že medzi republikánmi nájde dostatočnú podporu pre zrušenie a nahradenie Obamacare. Je však podľa jeho slov možné, že o ďalšom návrhu sa bude hlasovať až v nadchádzajúcom kalendárnom roku.

Zdravotná starostlivosť je v USA kľúčovou témou už dlhé roky, pričom politici sa snažia znížiť počet nepoistených Američanov. Zrušenie a prepracovanie reformy Obamacare zároveň bolo jednou z priorít vlaňajšej kampane Donalda Trumpa pred prezidentskými voľbami.

Firemná daň by mala klesnúť na 20 % z 35 % a firmám by malo byť umožnené, aby okamžite odpísali kapitálové výdavky za prinajmenšom 5 rokov.

Predstavený plán daňovej reformy však neobsahuje detaily, ako financovať zníženie daní bez zvýšenia federálneho deficitu.

Americké akcie po zverejnení plánu posilnili.

01 - Modified: 2024-04-26 13:48:48 - Feat.: - Title: Index výdavkov na osobnú spotrebu v USA v marci vzrástol viac, ako sa čakalo 02 - Modified: 2024-04-26 11:44:36 - Feat.: - Title: Poháňanie ruského priemyslu ohrozuje aj Európu. Vojna na Ukrajine by bola bez Číny ťažká, vyhlásil Blinken 03 - Modified: 2024-04-26 07:02:12 - Feat.: - Title: Blinken dúfa v pokrok pri rokovaní s Čínou, Wang poukázal na rastúce problémy 04 - Modified: 2024-04-26 04:34:27 - Feat.: - Title: USA oznámia dlhodobú vojenskú pomoc pre Ukrajinu za šesť miliárd dolárov 05 - Modified: 2024-04-25 21:36:56 - Feat.: - Title: Kampusy sú otrasené. Zatýkanie propalestínskych demonštrantov na amerických univerzitách pokračuje
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 16:01