Reuters
StoryEditor

Európske štáty vyplatili džihádistom milióny na sociálnych dávkach. Problém odhalila polícia

27.10.2017, 15:11
Autor:
iDnesiDnesfkafka
Najviac zaplatilo Francúzsko. Na problém prišla až polícia.

Nelichotivú vizitku po sebe zanechali francúzske úrady, ktoré majú na starosti výplatu sociálnych dávok. Polícia totiž zistila, že tieto orgány vyplácali peniaze aj viac ako stovke francúzskych džihádistov dávno po tom, čo odišli bojovať do Sýrie či Iraku za Islamský štát. Peňazovod uťala až polícia. 

Detektívi uviedli, že asi pätina z odhadovaných 700 džihádistov s francúzskym občianstvom, ktorí odišli bojovať za Islamský štát pokračovala v poberaní sociálnej pomoci - v nezamestnanosti, príspevkov na bývanie, na rodinu či doplatkov pri nízkych príjmoch.

Chyba sociálky aj spravodajcov

Na pochybenia sa prišlo, keď francúzska polícia vyšetrovala financovania islamských buniek v Európe. Ich zistenia ukázalo na zanedbanie zo strany úradov sociálneho zabezpečenia a zlyhanie spravodajských služieb, píše britský web The Telegraph. 

Okolo 420 podvodne vyplatených sociálnych dávok policajti objavili vlani. Vyšetrovateľ francúzskemu denníku Le Figare vysvetlil, ako všetko prebiehalo. "Príbuzní (džihádistov) použili preukazy totožnosti s fotografiami a v ich mene od úradníkov požadovali peniaze zo sociálneho zabezpečenia alebo rodinné prídavky, ktoré potom previedli do bojových zón, väčšinou cez Turecko". Až na bojisko sa peniaze dostali skrze sieť podporovateľov Islamského štátu.

Problém majú aj iné krajiny

Vyšetrovatelia identifikovali na 210 tureckých a libanonských sprostredkovateľov a ďalších 190 z Francúzska. Peňazovod bol zastavený až vlani. Po tom, čo polícia úradom sociálnej správy odovzdala mená žiadateľov o podporu, ktorí opustili krajinu.

Na podobné prípady neprišla iba polícia vo Francúzsku, ale aj v ďalších európskych krajinách. Džihádistom boli v Európe medzi rokmi 2012 až 2016 vyplatené podvodné dávky vo výške vyše dva milióny eur, z toho okolo 500-tisíc eur pripadlo na Francúzsko.

Ďalšie krajiny, ktoré nechtiac financovali islamistov, neboli menované. Najviac európskych bojovníkov v Sýrii a Iraku však pochádza mimo Francúzska aj z Nemecka a Veľkej Británie.

Štedrý systém sociálneho zabezpečenia

Francúzske sociálne dávky sú štedrejšie než napríklad v Británii. Nezamestnaní tam dostávajú 75 percent z výšky ich poslednej poberanej mzdy. Podpora pri nízkych mzdách potom činí najmenej 545 eur mesačne.

Systém sociálneho zabezpečenia sa v krajine galského kohúta potýka s deficitom 7,6 miliárd eur za minulý rok. Prezident Emanuel Macrona sa zaviazal, že podvody v systéme obmedzí. Podľa odhadov sa okolo jednej tretiny džihádistov bojujúcich v Sýrii a Iraku už vrátilo do ich domovských krajín. Po návrate niektorí z bojovníkov žijú zo sociálnych dávok aj naďalej.

01 - Modified: 2024-04-19 18:42:08 - Feat.: - Title: Medzinárodný menový fond vyzval Paríž a Rím na väčšie šetrenie, naopak Nemci by mali viac investovať 02 - Modified: 2024-04-18 15:38:05 - Feat.: - Title: Kremeľ odsúdil rozhodnutie Francúzska zhabať vilu partnera Putinovej exmanželky 03 - Modified: 2024-04-18 14:50:03 - Feat.: - Title: Kyjev musí rýchlo konať. Dochádzajú mu vojaci, zbrane i munícia, tvrdí pre HN český expert na Ukrajinu Mlejnek 04 - Modified: 2024-04-18 10:09:49 - Feat.: - Title: Burkina Faso vyhostila troch francúzskych diplomatov za "podvratnú činnosť" 05 - Modified: 2024-04-18 06:13:22 - Feat.: - Title: Francúzska polícia pred olympiádou v Paríži vysťahúva squaty. Ostáva 100 dní
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 22:17