StoryEditor

Monako vybetónuje kus mora, aby mohlo stavať bývanie pre bohatých

26.11.2017, 17:00
Autor:
divdiv
Vodná plocha musí ustúpiť betónu, na ktorom bude stáť nová rezidenčná štvrť.

Daňový raj prežíva netradičnú krízu v oblasti bývania. Monako nemá dostatok pôdy pre 2 700 multimilionárov, ktorí by sa v budúcom desaťročí radi do zeme nasťahovali. A tak predstavilo plán za 2 miliardy dolárov, ktorý načrtáva schému premeny podmorskej pôdy okolo Monaka na stavebné pozemky.

Obyvateľov Monaka je približne 38-tisíc, zhruba 1 100 z nich sú multimilionári a ich počet každým rokom rastie. Očakáva sa, že do roku 2026 sa Monako stane domovom pre viac ako 2 700 nových boháčov. Vyplynulo to z prieskumu realitnej kancelárie Knight Frank.

Daňové výhody

Avšak zvrchovaný štát, ktorý je len o niečo väčší ako Regent 's Park v Londýne, už nemá ďalší priestor pre tých, ktorí hľadajú daňové výhody.

Kvôli tomu, že miništát priťahuje svetových boháčov, schválil vládnuci monarcha knieža Albert II. projekt na rozšírenie pobrežia mesta, ktorý doplní existujúcich 202 hektárov pôdy o ďalších 6. To umožní výstavbu 120 luxusných domov, v ktorých sa bude predávať meter štvorcový za viac ako 100-tisíc dolárov - to je oveľa viac, než v rezidenčnom projekte One Hyde Park v Londýne alebo v projekte 15 Central Park West na Manhattane.

Ekologický projekt, tvrdí firma

Nová ekologická štvrť Portier Cove, ktorá sa bude nachádzať v blízkosti Casino de Monte-Carlo, je považovaná za životne dôležitú pre pokračujúci rast kniežatstva.

Stavebná firma Bouygues, ktorá má projekt na starosti, sľúbila, že výstavba nebude mať škodlivý vplyv na životné prostredie. Dôležité živočíšne a rastlinné druhy na morskom dne boli premiestnené do novej rezervácie a umelé koralové útesy vytlačené na 3D tlačiarni poskytnú útočisko pre voľne žijúce zvieratá.

Vyznačená oblasť, kde by mal stáť umelý polostrov.

Google Earth / iDNES.cz

Edward de Mallet Morgan, partner spoločnosti Knight Frank, povedal, že obrovský dopyt a vážny nedostatok ponuky vystrelili ceny monackých nehnuteľností naozaj vysoko. Za jeden milión dolárov si v Monaku môžete kúpiť 17 metrov štvorcových v prvotriednej rezidenčnej nehnuteľnosti, čo je menej ako tretina priestoru, ktorý by ste si kúpili v Paríži.

Na predaj 70 apartmánov 

Iba 70 apartmánov v Portier Cove bude pritom na predaj, ostatné si nechá developer. A Mallet Morgan priznal, že už tak vysoké ceny môžu do doby, než sa projekt dokončí, ešte stúpnuť. Väčšina jeho klientov, ktorí chcú kúpiť nehnuteľnosť v Monaku, má na účte viac ako sedemmiestnu sumu v dolároch. Výskum kancelárie Knight Frank ukazuje, že asi 1 220 obyvateľov Monaka má majetok vyšší ako 30 miliónov dolárov.

Mallet Morgan vysvetlil, prečo si väčšina klientov chcela kúpiť nehnuteľnosť práve v Monaku: "Svoj súkromný aj obchodný život si chcú nastaviť tak, aby platili len toľko daní, koľko potrebujú. Preto je Monako daňovým útočiskom pre rodiny, podniky, a tiež pre tých, ktorým vadí dedičská daň. Daň z nehnuteľnosti je dôležitá pre mnoho rodín, ktoré po celé generácie rozvíjali svoje bohatstvo, a v Monaku žiadna taká daň, ktorá by zaťažovala odovzdávanie bohatstva deťom, nie je," vysvetlil Mallet Morgan.

V Monaku neexistuje ani žiadna daň z príjmu fyzických osôb. Spoločnosti založené v Monaku sú oslobodené od daní, ak sa väčšina ich podnikania nachádza v kniežatstve. Aby žiadatelia mohli žiadať o trvalé bydlisko v Monaku, musia si v krajine otvoriť bankový účet a uložiť naň aspoň 500-tisíc eur.

Bezpečné Monako 

Medzi bohatých a slávnych, ktorí sídlia v Monaku, patria okrem kniežacej rodiny napríklad piloti formuly 1 Lewis Hamilton a Jenson Button či tenisová superstar Novak Djokovič.

Nick Edmiston, zakladateľ a predseda firmy na výrobu luxusných jácht, uviedol, že veľkým lákadlom pre boháčov je vysoký pocit bezpečia v krajine. "Môžete ísť okolo s drahými šperkami a cítiť sa úplne v bezpečí," povedal Edmiston, ktorý v Monaku žije od roku 1989.

"Mnoho bohatých ľudí sa tu pohybuje s ochrankou, ale nie je to vôbec nutné," dodal s tým, že za nevýhodu považuje napríklad cenu parkovísk. "Najlepšie parkovacie miesto si tu môžete kúpiť za 500 až 700-tisíc eur," varuje klientov.

01 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Príďte zažiť, ako sa bude bývať vo Vydrici! 02 - Modified: 2024-04-17 13:30:00 - Feat.: - Title: Bývanie v paneláku si vyžaduje vyššiu toleranciu voči susedom. Koho môžete požiadať o pomoc? 03 - Modified: 2024-04-19 12:51:38 - Feat.: - Title: Česi cez krízu závideli Slovákom lacné hypotéky, no situácia sa otočila. Odborník zdvíha varovný prst 04 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Priestor, ktorý stiera líniu medzi interiérom a lesom. Ovocím surovosti a minimalizmu sa stal dokonalý domov 05 - Modified: 2024-04-15 14:00:00 - Feat.: - Title: Keď sa stavba "zvrhne", a tým do seba všetko zapadne: Táto premena chalupy na domov vás doslova nadchne
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
23. apríl 2024 21:50