Reuters
StoryEditor

OPEC rozhodol o cene ropy aj o osude Rusov

30.11.2017, 10:35
Vo Viedni sa konalo stretnutie krajín OPEC a Ruska.

Od vyslanej redaktorky HN Simony Gulisovej: Pred dnešným stretnutím krajín vyvážajúcich ropu visela vo vzduchu otázka, či sa arabské krajiny dohodnú s Ruskom na predĺžení dohody o znížení produkcie. Malo by ísť o šesť až deväť mesiacov. “Výhľadová požiadavka už bola niekoľkokrát posunutá smerom nahor. Dobrá hodnota rastu a dopytu v roku 2018 nás takisto povzbudzuje,” vyhlásil ruský minister energetiky Alexander Novak pred rokovaním.

Podobne zhodnotil situáciu aj prezident konferencie OPEC a zároveň minister pre energetiku Saudskej Arábie Khalid A. Al-Falih. Odborníci predlžovanie dohody pripisujú najmä tomuto mužovi. Saudská Arábia je dlhodobo krajinou, proti ktorej sa v otázkach ropy dokáže len ťažko niekto postaviť. Okrem toho Al-Falih pripomína aj ďalšie problémy, ktoré by kvôli zrušeniu obmedzení mohli nastať. “Skupina krajín vyvážajúcich ropu musí prihliadať na zhoršujúcu sa celosvetovú klímu,” povedal Al-Falih na začiatku stretnutia. Podľa prezidenta aj prítomných ministrov je súčasná dohoda krajín dobrá a jej následky sa budú analyzovať na stretnutiach každé dva mesiace.

Analytici krátko pred stretnutím zhodnotili, že skupinu čaká na rokovaní neľahká úloha. Ak sa im totiž nepodarí priniesť presvedčivé výsledky, ceny ropy by mohli klesnúť prudko nadol.

“OPEC si to však veľmi dobre uvedomuje a preto sa nepredpokladá, že by sa táto dohoda mala rušiť,” povedal pre HN analytik Radoslav Tupý.

Aj to bol jeden z dôvodov, prečo sa očakávalo, že Rusko sa predsa len prispôsobí a dohodu predĺži. Aj keď krajina spočiatku vystrkovala rožky, podľa analytika spoločnosti Moodys Tomáša Holinku potrebuje Kremeľ cenu ropy udržať na úrovni 60 až 80 dolárov za barel. To by zrejme po ukončení obmedzení bolo zložité.

Navrhnutý scenár odporučila aj ministerská komisia. Novinárom to potvrdil minister pre ropu Ománu Mohammed bin Hamad Al Rumhy. Podľa jeho slov by sa predĺženie, ktoré by sa malo skončiť v marci budúceho roka, pravdepodobne malo nakoniec predĺžiť až do konca roku 2018.

“Až v prípade silného nárastu dopytu budú môcť ropní producenti znovu otvárať svoje kohútiky,” dodáva komoditný stratég Saxo Bank Ole Hansen. ​

Krátko po piatej hodine podvečer krajiny potvrdili svoje predošlé stanovisko, s ktorým súhlasilo aj Rusko. Jedinou podmienkou bolo, aby v júni OPEC zhodnotil tento krok.

01 - Modified: 2024-04-19 14:06:33 - Feat.: - Title: Ceny ropy vymazali zisky a klesajú po tom, ako Teherán bagatelizoval útok Izraela 02 - Modified: 2024-04-19 12:19:54 - Feat.: - Title: Izraelský protiútok zasiahol ceny ropy. No analytik upozorňuje: „Vlk sa nažral, no koza zostala celá“ 03 - Modified: 2024-04-19 07:11:04 - Feat.: - Title: Prvotná reakcia bola prudká. Po izraelskej odvete proti Iránu zlato vyskočilo na rekord, bitcoin sa prepadol 04 - Modified: 2024-04-18 16:19:16 - Feat.: - Title: Ceny ropy mierne klesajú, investori zvažujú vplyv sankcií a štatistiky z USA 05 - Modified: 2024-04-17 19:02:50 - Feat.: - Title: Ceny ropy klesli o takmer tri percentá, cena Brentu skĺzla pod 87,5 dolára za barel
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 23:36