33 hodín za týždeň. Ľudia žijúci v hlavom meste Litvy pracujú v priemere menej ako 7 hodín denne.Reuters
StoryEditor

Rýchlo rastúce mzdy trápia Pobaltie. Obyvateľov strmo ubúda

10.12.2017, 23:00
Väčšina eurozóny bojuje s nízkym rastom platov, čo im bráni v snahe o obnovenie cenovej stability. Existuje však niekoľko krajín, ktoré trápi opačný problém.

Rast miezd v Estónsku, Lotyšsku a Litve je takmer rovnako vysoký ako pred krízou pred desiatimi rokmi a prekonáva rast efektivity. Podľa posledných údajov Európskej komisie vzrástli nominálne jednotkové náklady práce v posledných troch rokoch v krajinách pri Baltskom mori viac než v iných krajinách Európskej únie.

Hospodársky rast v ohrození
„Odvetvie vývozu je na to, že náklady na pracovnú silu prekonávajú produktivitu, obzvlášť citlivé, pretože firmy na globálnom trhu riskujú stratu zmlúv,“ uviedol ekonóm zo SEB Bank vo Vilniuse Tada Povilauskas.

Podľa neho je potrebná väčšia flexibilita, otvorenosť k prilákaniu ľudí z troch krajín a väčší dôraz na posilňovanie pracovných zručností, inak Litva riskuje, že jej hospodársky rast bude čeliť vážnym problémom.

Malé krajiny, v ktorých dohromady žije len 6,2 milióna obyvateľov, pociťujú dôsledky nedostatku pracovných síl, ktoré sa presunuli do bývalej komunistickej Európy. Aj keď platy rýchlo rastú, stále ešte nedosahujú to, čo pracovníkom môžu ponúknuť zamestnávatelia v bohatších krajinách na západe. Emigrácia z Litvy je najrýchlejšia zo všetkých krajín Európskej únie. Od vstupu do spoločenstva v roku 2004 klesol počet obyvateľov v krajine o 16 percent.

Prijímať cudzincov sa Pobaltiu nechce
Riziko straty konkurencieschopnosti trápi všetky tri štáty v oblasti Baltského mora. Rýchla ekonomická expanzia už prinútila niektorých úradníkov, aby si zaspomínali na dni tesne pred znižujúcou recesiou, ktorá nasledovala po globálnej finančnej kríze v roku 2008. Inflácia v Litve a Estónsku je najrýchlejšia v EÚ, pričom všetky tri krajiny sú teraz členmi eurozóny a nie sú schopné použiť menovú politiku na jej obmedzenie.

Zatiaľ čo v niektorých priemyselných odvetviach platy rastú, na ostatné pracovné miesta sa už jednoducho nedostáva. Najmenej 40 percent lotyšských firiem naliehavo hľadá nových pracovníkov. Najväčší nedostatok je podľa správy miestnej banky Citadele Bank vo výrobe a v stavebníctve. Nedostatok pracovných síl by sa mohol zmierniť prijatím väčšieho počtu prisťahovalcov. Susedné Poľsko svoj nedostatok pracovníkov vyriešilo prijatím viac než milióna Ukrajincov. Ako však uviedol Bloomberg, pobaltské krajiny nie sú touto taktikou príliš nadšené. Nevyhnutnosť konať ich však možno prinúti zmeniť postoj.

„Zatiaľ čo kontroly na staveniskách sa dosiaľ snažili odhaliť našich vlastných občanov pracujúcich nelegálne, teraz odhaľujeme čím ďalej, tým viac ľudí z Ukrajiny a ďalších krajín,“ povedal minulý mesiac riaditeľ daňovej a colnej rady Rivo Reitmann a dodal, že spoločnosti z množstva priemyselných odvetví teraz vyzývajú vládu, aby zmiernila imigračné kvóty.

01 - Modified: 2024-04-18 09:48:29 - Feat.: - Title: Minimálna mzda u nás o tri roky takmer tisíc eur? Rásť budú aj príplatky (+ tabuľka) 02 - Modified: 2024-03-14 16:10:20 - Feat.: - Title: Pozrite sa na výšku príplatkov, ktoré dostanú učitelia v jednotlivých mestách. Vyplácať sa budú už čoskoro 03 - Modified: 2024-04-16 06:00:00 - Feat.: - Title: Ženy sa boja požiadať o zvýšenie platu. Zarábajú pritom oveľa menej ako muži, proti nim idú aj roky strávené na materskej 04 - Modified: 2024-03-06 23:00:00 - Feat.: - Title: Minimálna mzda v Luxembursku je 2 500 eur. Tú slovenskú preskočia Česi aj Poliaci (+ tabuľka a porovnanie) 05 - Modified: 2024-03-04 10:05:06 - Feat.: - Title: Veľký zlom v reálnych platoch Slovákov. Dvojročný prepad sa zastavil, zárobky rástli najrýchlejšie za 19 rokov
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 15:37