Ďalšia firma bude časť miezd ľuďom vyplácať v bitcoinochReuters
StoryEditor

Ďalšia firma bude časť miezd ľuďom vyplácať v bitcoinoch

01.01.2018, 23:00
Aké praktické dopady bude mať výplata v bitcoinoch na zamestnanca a zamestnávateľa?

Aké to asi je, dostávať za prácu zaplatené vo virtuálnej mene? Začiatkom prichádzajúceho roku si to zamestnanci japonskej internetovej spoločnosti GMO Group vyskúšajú na vlastnej koži. Podľa BBC viac ako štyritisíc ľudí dostalo na výber, či chcú časť mzdy dostávať v bitcoinoch. Kritici namietajú, že ide len o marketingový ťah - snahu prilákať na seba pozornosť v čase, keď je celosvetový záujem o túto finančnú špecialitu na vrchole. Zároveň je to však riskantné - hodnota meny v poslednej čase veľmi kolíše.

Nestabilná výplata
Aké praktické dopady bude mať výplata v bitcoinoch na zamestnanca a zamestnávateľa? Určená časť mzdy sa obvykle vypláca podľa hodnoty meny v nejakom dohodnutom čase. Napríklad, keď chce zamestnanec dostávať v bitcoinoch tisíc dolárov a kurz činí desaťtisíc dolárov. Dostane teda 0,1 bitcoinu. Ak ho nepredá, musí počítať s výkyvmi hodnoty. Z ekvivalentu tisícky sa môže stať päťtisíc dolárov. Alebo takisto hodnota blízka nule.

Objavuje sa však názor, že výplata v bitcoinoch z ľudí v podstate robí gamblerov. „Vyjde to rovnako, ako keby dostávali namiesto platu lístky do lotérie,“ uvádza Massimo Massa, profesor financií na francúzskej ekonomickej škole INSEAD.

„Títo ľudia sa jednoducho stávajú súčasťou hry,“ tvrdí. Zamestnanci si tak musia uvedomiť, že neexistuje žiadna záruka, že hodnota bitcoinu narastie a že zároveň neexistuje žiadna „prirodzená“ hodnota, pretože mena nie je ničím krytá. Massa upozorňuje, že výplata v bitcoinoch by mala byť vždy dobrovoľná.

Aj napriek opakovaným upozorneniam zo strany renomovaných ekonómov, ktorí tvrdia, že projekt bitcoinu môže skončiť krachom, zdá sa, že by si to stále viac ľudí chcelo vyskúšať. Platforma Bitwage, ktorá bola založená za účelom premeny miezd do virtuálnej meny, si tento rok získala tisíc nových používateľov. Nalákalo ich niekoľko prudkých nárastov, ktorými kurz bitcoinu prešiel. Zakladateľ platformy Jonathan Chester tvrdí, že niektorí používatelia by chceli vo virtuálnej mene dostávať celý plat, nielen nejakú časť. Bitwage minulý rok na bitcoiny premenila výplaty v hodnote 30 miliónov dolárov od 20-tisíc používateľov z celého sveta, vrátane zamestnancov spoločností Google, Facebook, GE, Philips, OSN a amerického námorníctva. 

Sám Chester si na bitcoiny mení 15 percent svojho mesačného platu. Verí, že vďaka postupnému zhromažďovaniu bitcoinov alebo iných kryptomien sa nemusí obávať, či „nakúpil“ v tom správnom čase. Tým znižuje riziko výkyvov hodnoty. Na podobnom princípe priemerovania cien funguje napríklad aj pravidelné investovanie do podielových fondov.

Nový trend
Niektoré firmy ponúkajú výplaty v bitcoinoch už niekoľko rokov. V prípade, ak nakúpili dosť virtuálnych mien v čase, keď bola iba v plienkach, môžu na tom dnes dosť dobre zarobiť. Prakticky to pre nich môže znamenať zníženie mzdových nákladov.

Pre japonskú spoločnosť GMO to však je súčasť biznisovej stratégie. Chce, aby ich zamestnanci začali brať kryptomeny vážne. Sama totiž nedávno začala kryptomeny ťažiť a obchodovať s nimi. Firma dúfa, že osobné skúsenosti zvýšia záujem zamestnancov o rozširovanie povedomia o virtuálnom platidle.


01 - Modified: 2024-04-19 07:11:04 - Feat.: - Title: Prvotná reakcia bola prudká. Po izraelskej odvete proti Iránu zlato vyskočilo na rekord, bitcoin sa prepadol 02 - Modified: 2024-04-18 22:00:00 - Feat.: - Title: „Pažravosť“ investorov po virtuálnej mene rastie. No hrozí jej negatívny ponukový šok a zdraženie 03 - Modified: 2024-04-15 12:53:37 - Feat.: - Title: Bitcoin v kurze. Podiel kryptomeny na trhu je najvyšší od roku 2021 04 - Modified: 2024-04-15 22:00:00 - Feat.: - Title: Kedy bitcoin ovládne svet peňazí? 05 - Modified: 2024-04-08 13:43:54 - Feat.: - Title: Cena bitcoinu prekonala 72-tisíc dolárov, v druhej polovici apríla ho čaká takzvaný halving
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 04:28