GréckoReuters
StoryEditor

Zrušené lety a chaos v doprave. Grécko ochromili štrajky

15.01.2018, 11:59
Autor:
ČTKČTK
Gréci protestujú proti úsporným opatreniam, ktoré sú podmienkou zahraničnej finančnej pomoci. Grécky parlament o nich bude hlasovať dnes v noci.

Na protest proti novým úsporným opatreniam a reformám dnes mnoho zamestnancov po celom Grécku vstúpilo do štrajku. Úplne ochromená je mestská hromadná doprava v Aténach, informovala agentúra AP. Chaos panuje aj v medzimestskej a leteckej doprave. O prijatí ďalšieho balíka reformných zákonov, ktorý je podmienkou pokračovania zahraničnej finančnej pomoci zadlženej krajine, bude grécky parlament hlasovať dnes neskoro večer.

V Aténach sa do celodenného štrajku zapojili vodiči metra, autobusov i električiek. Na príjazdových cestách na okraji hlavného mesta sa od dnešného rána tvorili dlhé kolóny.

Od 12:00 do 15:00 miestneho času nebudú podľa odborov pracovať ani leteckí dispečeri. Kvôli protestom bolo zrušených množstvo vnútroštátnych letov, ďalšie budú naberať meškanie.

Na tri hodiny sa k štrajku pripoja tiež štátni zamestnanci. Štrajk sa dotkol aj verejných škôl a nemocníc, pretože sa k nemu pridalo aj množstvo učiteľov a lekárov.

K štrajku vyzvalo niekoľko odborových centrál. Na popoludnie sú do centra Atén zvolané demonštrácie pred budovou parlamentu, ktorý má neskoro večer hlasovať o prijatí reformného balíka.

Jedným z plánovaných opatrení, proti ktorému demonštranti protestujú, je obmedzenie práva na štrajk. Prerušenie výkonu práce ako forma protestu by mala byť odteraz možná, len ak bude s takýmto krokom súhlasiť viac ako polovica členov odborov. Doteraz stačil súhlas 20 percent odborárov a v niektorých prípadoch len rozhodnutie predsedníctva.

Protestovať sa dnes Gréci chystajú, aj kvôli plánovaným častejším aukciám nehnuteľností zabavených bankami za účelom umorovania dlhov ich majiteľov.

Grécko sa v máji 2010 ocitlo na pokraji štátneho bankrotu a muselo požiadať Európsku úniu a Medzinárodný menový fond (MMF) o úverovú pomoc. Tretí záchranný balík vo výške 86 miliárd eur má vypršať tento rok v auguste. Po tomto dátume by si Grécko malo začať opäť požičiavať samo na finančných trhoch.

01 - Modified: 2024-04-26 05:40:07 - Feat.: - Title: Grécko nemôže poskytnúť Ukrajine systémy protivzdušnej obrany, vraví Mitsotakis 02 - Modified: 2024-04-25 12:13:49 - Feat.: - Title: Polícia rozohnala propalestínsky protest na parížskej univerzite 03 - Modified: 2024-04-25 08:40:42 - Feat.: - Title: GALÉRIA Atény zahalil piesok zo Sahary. Mesto vyzerá ako kolónia na Marse 04 - Modified: 2024-04-24 21:48:19 - Feat.: - Title: Krajne pravicová strana Sparťania nesmie kandidovať v eurovoľbách v Grécku 05 - Modified: 2024-04-24 12:56:02 - Feat.: - Title: Grécky poslanec mal udrieť svojho kolegu, bol suspendovaný. Predseda parlamentu chce podať trestné oznámenie
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 09:27