StoryEditor

Pyramídová hra vo svete kryptomien. Ľudia si na ňu brali úvery a pripravila ich o úspory

19.01.2018, 19:30
Investori, ktorí do tohto na pohľad lákavého projektu vložili peniaze, prišli o svoje úspory.

Až 40-percentný pokles na trhu kryptomien tento týždeň zatienil nemenej dôležitú udalosť. Kryptomenová úverová platforma Bitconnect, ktorá je dlhodobo považovaná za Ponziho schému, tento týždeň oznámila ukončenie svojej činnosti. Ich vlastná kryptomena sa prepadla o takmer 90 percent.

Na sociálnych sieťach sa objavujú príbehy ľudí, ktorí prišli o svoje celoživotné úspory, alebo si zobrali veľké úvery.

coinmarketcap.com

Dôvody zániku

Podľa portálu cnn.com existujú tri hlavné dôvody zatvorenia platformy. Prvým sú preskúmania Bitconnectu zo strany amerických regulačných úradov. Tie sa stali prekážkou pre legálne pokračovanie tejto platformy.

Ďalším spomínaným problémom mohli byť hackerské útoky, ktoré spôsobili paniku. V neposlednom rade to bola negatívna publicita, na ktorú platforma nebola schopná adekvátne reagovať.

Tvorca kryptomeny Litecoin Charlie Lee v decembri verejne vyhlásil, že odmieta investovať do platformy Bitconnect, pretože to vyzerá, ako klasická Ponziho schéma. Ešte o mesiac skôr uviedol zakladateľ kryptomeny Ethereum Vitalik Buterin, že sľubované výnosy z Bitconnect vyzerajú ako Ponziho schéma.

Ako fungovala platforma

Bitconnect bola anonymne spravovaná burza, ktorá umožňovala klientom požičať ich kryptomenu spoločnosti, výmenou za extrémne zhodnotenie. To záviselo od dĺžky kontraktu. Napríklad vložených 10 tisíc dolárov na 180 dní údajne poskytne približne 40-percentný výnos s denným bonusom 0,2 percenta.

Pôžičky boli vyjadrené v dolároch. Skôr, ako ľudia mohli začať investovať, tak museli zameniť svoje doláre za Bitcoiny. Tie potom podľa denného kurzu zameniť za kryptomenu spoločnosti Bitconnect- Bitconnect coin. (BCC). V tejto kryptomene im potom boli vyplácané aj výnosy. Po skončení kontraktu bolo možné BCC zameniť za Bitcoin a späť na americký dolár, píše sa na portáli techcrunch.

Podmienka vlastnenia BCC na účasť v programe viedla k prirodzenému dopytu a teda k nárastu jeho ceny. Za necelý rok prešla mena z hodnoty menej ako dolár na hodnotu okolo 430 dolárov.

Bitconnect mal aj vypracovaný multi-level systém, pripomínajúci pyramídovú hru. Užívatelia totiž mohli pomocou referenčných linkov na sociálnych sieťach získať štedré bonusy za zapojenie ďalších členov.

Platforma tvrdí, že výnosy generuje prostredníctvom obchodného robota. Ten mal využívať vysokú volatilitu na thu s kryptomenami. Tento týždeň sa však ukázalo, že drvivá väčšina ziskov nepochádzala z činnosti obchodovacieho robota, ale z vkladov ďalších členov.

V tabuľke nižšie je stanovené, koľko „investori“ môžu v prípade využitia platformy získať. Už na prvý pohľad vyzerajú výnosy až príliš dobre, čo mohlo „investorov“ varovať.

techcrunch.com

01 - Modified: 2024-04-18 22:00:00 - Feat.: - Title: „Pažravosť“ investorov po virtuálnej mene rastie. No hrozí jej negatívny ponukový šok a zdraženie 02 - Modified: 2024-04-16 18:16:10 - Feat.: - Title: Požiar historickej budovy burzy v Kodani je pod kontrolou. Postavia ju nanovo 03 - Modified: 2024-04-15 12:53:37 - Feat.: - Title: Bitcoin v kurze. Podiel kryptomeny na trhu je najvyšší od roku 2021 04 - Modified: 2024-04-08 13:43:54 - Feat.: - Title: Cena bitcoinu prekonala 72-tisíc dolárov, v druhej polovici apríla ho čaká takzvaný halving 05 - Modified: 2024-03-28 20:52:24 - Feat.: - Title: Akcie v USA dnes uzavreli bez väčších zmien, za celý štvrťrok výrazne vzrástli
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 01:11