TASR/Reuters
StoryEditor

Boj za nezávislosť už vidieť na HDP Katalánska. Prišiel prvý účet za referendum

22.01.2018, 17:30
Autor:
divdiv
V dôsledku boja o nezávislosť sa z hnacieho motora Španielska stala záťaž.

Výskum madridskej banky BBVA poukazuje na to, ako nákladný je pre Katalánsko jeho boj za nezávislosť. Ekonomika Katalánska, ktoré je pokladané za hnací motor celého Španielska, rástla v minulom roku pomalšie ako ekonomika celej krajiny.

Madridská banka sa na katalánsku ekonomiku pozerá ako na ukazovateľ celkovej výkonnosti Španielska. Súčasné ukazovatele upozorňujú na slabosť naprieč celou oblasťou, od tvorby pracovných miest až po spotrebiteľské výdavky. Ako uviedla agentúra Bloomberg, katalánska ekonomika v minulom roku rástla o 2,1 percenta. Pre porovnanie, celé Španielsko rástlo o 2,5 percenta.

Ekonomika reaguje na politickú krízu

BBVA uviedla, že politická neistota spojená s presadzovaním jednostrannej nezávislosti v regióne, má vplyv na ekonomický rast. Z analýzy banky vyplynulo, že rast ekonomiky v prvej polovici roka 2018 bude nižší ako priemer v posledných troch rokoch.

Predpovede BBVA prichádzajú práve vo chvíli, keď sa katalánsky parlament pripravuje na voľbu svojho ďalšieho regionálneho prezidenta. Všetci sledujú vylúčeného vodcu Carlesa Puigemonta, ktorý trvá na tom, že prevezme úrad z vyhnanstva v Belgicku.

Puigdemont sa chce vrátiť

Ústredná vláda v Madride ale varovala, že Puigdemont nemôže vládnuť, ak nie je fyzicky v Španielsku. Ten ale argumentuje, že región z Belgicka riadiť môže. Zatiaľ je jediným kandidátom.

"Existujú len dve možnosti a vzhľadom na to, že vo väzení by som nebol schopný osloviť ľudí, písať si a stretávať sa s nimi, nezostáva mi nič iné, než to robiť bezpečne na slobode," povedal Rádiu Katalánsko Puigdemont, ktorý ak sa vráti do Španielska, riskuje zatknutie a obvinenie z podnecovania povstania a zneužitia verejných prostriedkov.

Španielsko sčítava škody

Medzitým španielsky minister hospodárstva Luis de Guindos spočítal, že náklady na katalánsku krízu dosiahli približne jednu miliardu eur. Španielskemu rozhlasu oznámil, že v dôsledku neoprávneného referenda o nezávislosti došlo k spomaleniu katalánskej ekonomiky.

Varovanie madridskej vlády o ekonomických škodách bolo súčasťou veľkej kampane proti katalánskym separatistom v regionálnych voľbách, ktoré v Španielsku prebehli minulý mesiac. Ide zatiaľ o najvyšší odhad.

Z hnacieho motora záťaž

De Guindos uviedol, že rast Katalánska sa v štvrtom štvrťroku spomalil z 0,9 percent na 0,4 percenta. "Katalánsko malo rásť rýchlejšie ako celé Španielsko. Bol to jeden z hnacích motorov španielskej ekonomiky," povedal španielskemu rozhlasu a dodal, že štvrtý štvrťrok sa stalo záťažou.

BBVA v novembri znížila prognózu rastu pre celé Španielsko. Ako dôvod uviedla politické napätie vyplývajúce z referenda. V tomto roku znížila svoju predpoveď rastu z 2,8 percent na 2,5 percenta.

Katalánska kríza ovplyvnila asi 3 100 firiem, ktoré v dôsledku neistoty presunuli svoje sídlo inam. Rozhodnutie v decembrových voľbách krízu zďaleka nevyriešilo. Len zdôraznilo, ako rovnomerne je rozdelený pomer tých, ktorí chcú nezávislosť Katalánska a tých, ktorí sú pre zachovanie jedného štátu.

01 - Modified: 2024-04-02 20:50:00 - Feat.: - Title: Katalánska vláda predložila návrh nového referenda o nezávislosti 02 - Modified: 2024-03-21 08:26:42 - Feat.: - Title: Referendum o nezávislosti sa uskutoční, vyhlásil katalánsky premiér 03 - Modified: 2024-03-14 14:10:09 - Feat.: - Title: Španielski poslanci schválili zákon o amnestii pre katalánskych separatistov 04 - Modified: 2024-03-13 17:43:06 - Feat.: - Title: Katalánsko ide k predčasným voľbám, regionálny parlament neschválil rozpočet 05 - Modified: 2024-03-11 10:33:09 - Feat.: - Title: Maloobchodné tržby v Španielsku spomalili v raste. Je najslabší za posledných 14 mesiacov
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 03:24