TASR
StoryEditor

Spojené štáty zverejnili nový Putinov zoznam. Nové sankcie odmietajú

30.01.2018, 08:25
Autor:
ČTKČTK
Zoznam je zverejnený v súlade so zákonom, ktorý umožňuje postihnúť Rusko za jeho zahraničnopolitické aktivity.

Ministerstvo financií Spojených štátov v pondelok miestneho času zverejnilo zoznam desiatok ruských oligarchov a 114 politikov s úzkymi väzbami na prezidenta Vladimira Putina. Americká administratíva proti nim ale nové sankcie neuvalí. Zoznam je zverejnený v súlade so zákonom, ktorý umožňuje postihnúť Rusko za jeho údajné zasahovanie do amerických volieb v roku 2016, za porušovanie ľudských práv a anexiu ukrajinského polostrova Krym.

Putinov zoznam

Dokument, v kuloároch nazývaný Putinov zoznam, podľa agentúry AP obsahuje mená osôb napojených na politické kruhy v Rusku. Medzi politikmi je meno premiéra Dmitrija Medvedeva, ďalej Putinových poradcov a ministrov vrátane ministra zahraničia Sergeja Lavrova. Ďalej je na zozname cez 90 oligarchov s majetkom dosahujúcim u každého z nich až miliardy dolárov. Medzi nimi sú miliardári Roman Abramovič a Michail Prochorov.

Zoznam obsahuje aj mená zahrnuté do prebiehajúceho vyšetrovania ruského vplyvu na americké voľby. Je medzi nimi priemyselný magnát Oleg Deripaska, pre ktorého podľa vyšetrovacích dokumentov pracoval bývalý šéf Trumpovej volebnej kampane Paul Manafort. Ďalší bohatý podnikateľ na zozname Araz Agalarov bol zase podľa médií iniciátorom schôdzky Trumpovho syna Donalda s ruskou právničkou údajne napojenou na Kremeľ, ktorá mu mala ponúknuť kompromitujúce materiály na volebnú súperku Hillary Clintonovú.

Najužší kruh okolo Putina je už zahrnutý do sankcií z roku 2014, ktoré boli uvalené za anexiu Krymu. Rozšírená verzia zasahuje podľa agentúry Reuters hlbšie do ruskej podnikateľskej elity. Ministerstvo financií uviedlo, že meradlom výberu bol majetok a "blízke vzťahy k ruskému režimu".

Medzi podnikateľmi sú napríklad generálni riaditelia bánk Sberbank a VTB German Gref a Andrej Kostin a tiež generálny riaditeľ plynárenského gigantu Gazprom Alexej Miller.

Z Putinovej administratívy je na zozname hovorca Dmitrij Peskov a dvadsiatka prezidentových poradcov. Z vlády potom nasledujú mená troch desiatok ministrov.

Hovorkyňa amerického ministerstva zahraničia Heather Nauertová vo vyhlásení napísala, že zákon a jeho plnenie má odradiť od obchodovania so zbraňami. "Domnievame sa, že zahraničné vlády upustili od plánovaných alebo už ohlásených nákupov ruských obranných prostriedkov za miliardy dolárov," stojí vo vyhlásení.

Trump zákon podpísal s neochotou

Kongres vlani presadil zákon o rozšírení sankcií proti Moskve. Prezident Donald Trump, ktorý si prial vzťahy s Ruskom zlepšiť, zákon podľa Reuters v auguste podpísal neochotne.

Jeho vláda mala na zverejnenie zoznamu najneskorší termín do pondelňajšej polnoci miestneho času. Podľa médií, ktoré zoznam napäto očakávali, svedčí o Trumpovom váhavom prístupe k Rusku aj fakt, že zoznam bol zverejnený štvrť hodiny pred polnocou bez akéhokoľvek oficiálneho oznámenia či komentára.

Zoznam bol zverejnený len niekoľko hodín po oznámení ministerstva zahraničia, že neuvalí očakávané nové sankcie na ruských predstaviteľov a firmy spojené s ruským zbrojným priemyslom. Podľa ministerstva spôsobujú ruským zbrojovkám dostatočnú stratu doterajšie sankcie. Kritici však namietajú, že oznámenie je ďalším prejavom príliš mierneho Trumpovho postupu voči Moskve.

01 - Modified: 2024-04-19 19:48:16 - Feat.: - Title: "Plánovaný atentát". Poľská vláda čelí kritike za spochybnenie ruskej stopy v Kaczyňského kauze 02 - Modified: 2024-04-19 19:20:40 - Feat.: - Title: Mysleli si, že je špión. Američan, bojujúci na ruskej strane, zahynul v Donecku 03 - Modified: 2024-04-19 16:34:29 - Feat.: - Title: Rusi opäť zaútočili na Odesu, poškodili zariadenie v dôležitom prístave 04 - Modified: 2024-04-19 15:11:08 - Feat.: - Title: Európska únia pripravuje nový balík sankcií voči Rusku. Zamerajú sa na "obchádzačov" 05 - Modified: 2024-04-19 14:48:08 - Feat.: - Title: Havarovaný ruský bombardér predtým útočil na Dnipro a Kryvyj Rih. Pomstili sme sa, tvrdí Ukrajina
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 00:23