Reuters
StoryEditor

Kennedy: Trump počas prvého roka šíril chaos a nezhody

31.01.2018, 06:52
Autor:
TASRTASRČTKČTK
Demokrati odsúdili Trumpov prejav. Vadia im aj obrovské zisky korporácií.

Úspechy americkej ekonomiky síce zvýšili zisky korporáciam a povzbudili investorov, ale radovým zamestnancom spravodlivý podiel na bohatstve nepriniesli.

V reakcii na posolstvo o stave únie prezidenta Donalda Trumpa to v utorok vyhlásil demokratický poslanec Joe Kennedy, ktorý využil právo opozičnej strany odpovedať na bilančnú správu hlavy štátu.

Donald Trump počas prvého roka vo funkcii amerického prezidenta spôsoboval chaos, šíril nezhody a rozdeľoval národ, v reakcii opozičnej Demokratickej strany na Trumpovu správu o stave únie to v noci na stredu uviedol kongresman za štát Massachusetts Joe Kennedy.

Trump svoje prvé posolstvo z veľkej časti postavil na rekapitulácií úspechov, ktoré si pripisuje v prvom roku svojho úradovania v Bielom dome.

Hovoril o výnimočne dobrej kondícii americkej ekonomiky, o daňovej reforme, ktorá podľa prezidenta prospela miliónom Američanov, alebo o zrušení jadra "katastrofálnej" zdravotnej reformy svojho predchodcu Baracka Obamu.

Podľa Kennedyho, ktorý je ako vnuk niekdajšieho ministra spravodlivosti Roberta Kennedyho nositeľom politického dedičstva slávnej americkej rodiny, by Američania mali odmietnuť "vypäté straníctvo a chaos" Trumpovej éry.

"Surovci" vraj môžu zasadiť úder a zabodovať, ale nikdy nedosiahnu silu a veľkosť ducha ľudí zjednotených k obrane svojej budúcnosti.

Vláda podľa Kennedyho neútočí len na zákony, ktoré Američanov chránia, ale útočí na samotnú myšlienku, že Američania za ochranou stoja. Demokrati naopak sľubujú lepší osud všetkým, "kto túto krajinu považujú za vlastnú".

Zveriť 37 ročnému Kennedymu čestnú úlohu reagovať na posolstvo hlavy štátu mnohí demokrati považujú za neuváženosť, napísala agentúra AP.

Politický nováčik bol do Snemovne reprezentantov zvolený až v roku 2012, predtým pôsobil ako okresný prokurátor v štáte Massachusetts.

Na Trumpov prejav rozhorčene reagovali aj ďalší demokratickí zastupitelia. Bývalý prezidentský kandidát Bernie Sanders prezidentovi vyčítal, že v posolstve opomenul problém klimatických zmien, nerovnomerné rozdelenie národného bohatstva alebo otázky sociálneho zabezpečenia.

Sandersovi vraj v kongresovej sále dalo prácu, aby sa pri prejave "nesmial nahlas".

01 - Modified: 2024-04-19 05:32:00 - Feat.: - Title: "Pohni sa, Európa!" Starý kontinent by mal poskytnúť Ukrajine viac pomoci, tvrdí Trump 02 - Modified: 2024-04-18 21:46:07 - Feat.: - Title: Prežitie Ukrajiny je dôležité aj pre Spojené štáty, uviedol Trump. Cez víkend má prebehnúť dôležité hlasovanie 03 - Modified: 2024-04-18 14:50:03 - Feat.: - Title: Kyjev musí rýchlo konať. Dochádzajú mu vojaci, zbrane i munícia, tvrdí pre HN český expert na Ukrajinu Mlejnek 04 - Modified: 2024-04-18 05:47:32 - Feat.: - Title: Dva a pol hodinová večera v Trump Tower. Duda s Trumpom diskutovali o Ukrajine, Blízkom východe aj NATO 05 - Modified: 2024-04-18 11:00:00 - Feat.: - Title: Muž tvrdil, že je jasnovidec, ľudí pripravil o takmer 200 miliónov dolárov. 10-ročné väzenie vo svojej budúcnosti ale nevidel
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 19:00