1,6 milióna eur bude stáť nová štúdia bratislavského železničného uzla 2017 je rok, keď má byť štúdia hotová 12 staníc a 10 úsekov rieši štúdia 270 miliónov bola cena, ktorú ponúkol pred štyrmi rokmi Doprastav za postavenie Filiálky. Štátny odhad bol 424 miliónov Bratislava má „zálusk“ na viacero megalomanských projektov. Napríklad budovanie novej vlakovej stanice pri letisku. Malo by ísť o zastávku medzinárodného významu, kde by stáli aj vlaky EuroCity a neskôr aj vysokorýchlostné vlaky. To však nie je všetko. „Podľa primátora Iva Nesrovnala je dôležité výhľadovo sa začať zamýšľať aj nad severojužným prepojením železničnej siete cez Dunaj, rovnako ako nad spojením letísk Bratislava – Viedeň železnicou, pretože narastá počet ľudí, ktorí využívajú leteckú dopravu,“ povedala hovorkyňa mesta Ivana Skokanová. Vlaky by teda jazdili z letiska cez obnovenú stanicu Filiálka, pred ktorou by zišli pod zem a popod Dunaj by sa dostali do Petržalky a ďalej. Celkovo sú to projekty pôvodne za dve miliardy. Odpoveď, ako to bude celé skutočne vyzerať, prinesie štúdia bratislavského železničného uzla.TASR/Pavel Neubauer
StoryEditor

Počet cestujúcich na európskych letiskách rástol najviac za 13 rokov. Slovensko s dvojciferným percentuálnym rastom

06.02.2018, 10:16
Autor:
ČTKČTK
Najviac rástol počet cestujúcich vo východnej a južnej časti EÚ.

Počet cestujúcich na letiskách v Európe sa vlani zvýšil o 8,5 percenta. To bol najvyšší rast od roku 2004, kedy leteckú prepravu v Európe podporilo pripojenie desiatich nových krajín k Európskej únii. Tento rok by však mal rast spomaliť, uviedla to vo svojej dnešnej správe asociácia európskych letísk ACI Europe.

Výhľad európskych ekonomík v tomto roku je priaznivý, záujem o leteckú prepravu však zrejme zníži rast cien ropy a zníženie počtu leteckých spoločností. Negatívny dopad by podľa ACI Europe mohol mať na leteckú prepravu tiež plánovaný odchod Británie z Európskej únie.

Počet cestujúcich na letiskách v EÚ stúpol o 7,7 percenta. Najviac rástol počet cestujúcich vo východnej a južnej časti EÚ. Dvojciferný percentuálny rast zaznamenali Lotyšsko, Estónsko, Poľsko, Česká republika, Slovensko, Maďarsko, Chorvátsko, Slovinsko, Rumunsko, Bulharsko, Cyprus, Malta a Portugalsko.

Počet cestujúcich na letiskách mimo EÚ po minuloročnom miernom poklese stúpol o 11,4 percenta. K rastu sa vrátili Rusko a Turecko. O viac ako 20 percent vzrástol počet cestujúcich na letiskách v Gruzínsku, na Ukrajine, v Moldavsku a na Islande.

ACI Europe je profesijné združenie prevádzkovateľov letísk. Zastupuje viac ako 500 letísk v 45 európskych krajinách. Členovia ACI Europe sa na celkovej komerčnej leteckej prevádzke v Európe podieľajú zhruba 90 percentami, ročne odbavia cez dve miliardy cestujúcich a 20 miliónov ton nákladu.

Na pražskom Letisku Václava Havla sa vlani zvýšil počet prepravených cestujúcich o 17,9 percenta na rekordných 15,415 milióna ľudí. ACI radí letisko podľa počtu odbavených cestujúcich do štyroch skupín. Letisko Praha patrí do druhej skupiny, ktorá zahŕňa letiská s desiatimi až 25 miliónmi cestujúcimi. Do rovnakej skupiny patria napríklad letisko v tureckej Antalyi, Petrohradu, Varšave, Ankare či Lisabone.

01 - Modified: 2024-04-08 08:16:21 - Feat.: - Title: Koniec štrajkov na nemeckých letiskách. Pracovníci dostanú vyššie mzdy 02 - Modified: 2024-04-04 14:10:07 - Feat.: - Title: Rozpočtová rada počíta s infláciou pod tri percentá, očakáva vyšší rast ekonomiky 03 - Modified: 2024-02-22 18:16:27 - Feat.: - Title: Rast ruskej ekonomiky prekvapuje, objavujú sa ale známky prehriatia 04 - Modified: 2024-02-01 07:38:55 - Feat.: - Title: Cestujúci sa budú musieť zariadiť. Bezpečnostní pracovníci na nemeckých letiskách začali jednodňový štrajk 05 - Modified: 2024-01-12 10:16:50 - Feat.: - Title: Pasažieri letu Alaska Airlines zažalovali Boeing po nehode, kedy odpadla časť lietadla
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 12:42