burzaDreamstime
StoryEditor

Prečo dnes svetové akciové trhy na celom svete padali?

06.02.2018, 17:08
Autor:
tbatba
Voľný pád Dow Jones indexu považuje analytik Daniel Saurenz z firmy Feingold Research za "najčiernejší deň pre akciové trhy za posledné roky". 

Akciové trhy dnes po celom svete padajú. Začalo to prepadom amerických akcií. Kľúčový index americkej burzy Dow Jones zaznamenal najvýraznejší denný pád za posledné roky. Od dosiahnutia rekordného maxima 26. januára sa index doteraz znížil o viac ako 5 percent.

Na pokles amerických akcií reagovali trhy v Ázii a Európe. Ázijské akciové trhy a austrálska burza po pondelkovom prudkom oslabení amerických akcií dnes takisto významne strácajú. 

Po ázijských trhoch reagovali na nepriaznivý vývoj na akciovom trhu USA aj trhy v Európe. Tie otvorili v utorok poklesom zhruba o 3 percenta, v dôsledku čoho paneurópsky index STOXX 600 klesol už siedmy deň po sebe, pričom sa dostal na najnižšiu hodnotu za šesť mesiacov.

1.) Aké sú hlavné dôvody súčasného poklesu akciových indexov a prečo k tomu dochádza v súčasnosti

2.) Aký priebeh môžeme očakávať? Prinesú tieto udalosti lavínu, podobnú ako v roku 2008?

3.) Súvisia poklesy akciových trhov s poklesom cien kryptomien

Opýtali sme sa odborníkov, prečítajte si ich odpovede.

Ronald Ižip, analytik Trim Broker:

1.) Tým hlavným dôvodom je, že akcie rástli príliš dlho a príliš rýchlo bez väčšej korekcie. To vytvorilo mini-bublinu, ktorá za posledný týždeň praskla. 5% korekciu trhu sme tu nemali viac ako rok, takmer najdlhšie v histórii, čo vytvorilo prílišné očakávania a jednostranné stávky. A práve tieto prílišné špekulácie začali dosahovať straty, čím sa museli likvidovať a stiahli so sebou celý trh. Tieto pohyby zvýšili obavy, že úrokové sadzby budú rásť rýchlejšie sa očakávalo a že pomaly prichádza ku koncu súčasného ekonomického cyklu, čo znamená,  že o niekoľko mesiacov môže prísť recesia.

2.) Je nepravdepodobné, že udalosti z roku 2008 sa začínajú opakovať. Vtedy sme prežívali globálnu bublinu nehnuteľností, teraz nevidíme žiadnu konkrétnu bublinu. Navyše sú finančné inštitúcie zdravšie ako predtým. Slušne rastie aj globálna ekonomika a inflácia je stále nízka. Existuje väčšia šanca, že sa jedná iba o korekciu jednostranných stávok.

3.) Súvis tu je, ale nie nejaký zásadný. Kryptomeny sú špekulatívna investícia a jej likvidácia súvisí s globálnym prostredím, ktoré núti likvidovať rizikové investície. Preto je ten pokles ruka v ruke. Kryptomeny však prežívajú svoj vlastný problém – globálnu reguláciu, ktorá je ich kľúčový problém.

Kamil Boros, analytik X-Trade Brokers:

1.) Akcie sú už dlhšiu dobu predražené. Základným ukazovateľom ocenenia akcií je to, že koľko sú investori ochotní platiť za ročné zisky. Tento ukazovateľ bol v porovnaní s historickým priemerom o 20 percent vyšší. Čiže akcie boli predražené a tu vidíme primárnu príčinu aktuálnej korekcie.

Vyzerá to tak, že spúšťačom tejto korekcie bol rast výnosov z amerických dlhopisov. Ten odzrkadľuje očakávania uťahovania politiky centrálnych bánk. Paradoxne, akcie začali prudšie klesať minulý piatok po silných číslach z amerického trhu práce, ktoré utvrdili trhy v tom, že americký FED bude pokračovať v zvyšovaní úrokových sadzieb. 

2.) História však ukazuje, že toto nie je dôvod pre dlhodobejší klesajúci trend na akciách. Rast úročenia v ekonomike je totiž signálom, že ekonomike sa darí a že centrálne banky zvyšujú úroky, aby sa ekonomika neprehriala. Zvyšovanie úrokových sadzieb teda prichádza v čase, keď firmám rastú zisky, a teda v čase, keď majú akcie tendenciu rásť. Dialo sa tak počas cyklu zvyšovania sadzieb v rokoch 1999-2000 a aj 2004-2007. Naopak, akcie majú tendenciu klesať, keď sa ekonomike nedarí, teda v časoch kedy centrálne banky znižujú úročenie.

Ono to nefunguje to tak, že akcie klesnú a potom sa dostane ekonomika do recesie. Proces prebieha opačne - ekonomika sa dostane do problémov a to spôsobuje pokles akcií. Aktuálne sa však ekonomike darí, globálny rast zrýchľuje a nie je veľa signálov, že by mal výraznejšie spomaliť. Aktuálne akcie klesajú kvôli tomu, že vyrástli privysoko a nie kvôli tomu, že by sa  zhoršili vyhliadky pre ekonomiku. Nečakáme teda, že by sa kvôli aktuálnemu poklesu mala zopakovať finančná alebo dlhová kríza.

3.) Udalosti poklesu akciových trhov a poklesu cien kryptomien by sme nespájali, dodáva Boros.

Stanislav Pánis, analytik J&T Banky:

1.) Korekcie na akciových trhoch sú úplne bežnou a normálnou vecou. Anomáliou boli práveže niekoľko  predchádzajúcich mesiacov, keď k žiadnym veľkým (korekciám) neprišlo. Americké akcie rástli 15 mesiacov v rade, čo je najdlhšia séria v histórii. Po tak dlhej sérii rastu a prepisovania historických maxím je korekcia úplne normálna. To čo ju robí výnimočnou je jej rýchlosť  a magnitúda jednodenného poklesu, ktorý bol v percentuálnom vyjadrení najväčší od augusta 2011, pričom v absolútnom vyjadrení zaznamenal index Dow Jones najväčší pokles v histórii.

2.) Ani náhodou! Svetová ekonomika by mala rásť najrýchlejším tempom za ostatných osem rokov, firemné zisky by mali pokračovať v raste a menová politika by sa mala normalizovať len pomaly. Investičné prostredie je tak stále priaznivé. Akciové trhy by sa po korekcii tak mohli stabilizovať a odraziť.

3.) Neexistuje žiadne prepojenie. To že padajú aj kryptomeny aj akcie je len zhoda náhod.

Jakub Rosa, analytik Across Private Investments: 

1.) Za poklesom akciových trhov sú očakávania postupného sprísňovania menových politík kľúčových centrálnych bánk v reakcii na potešujúce ekonomické výsledky, aj keď za absencie výraznejších inflačných tlakov, vedú k výpredaju dlhopisov, čo tlačí ich výnosy smerom nahor a znižuje atraktivitu rizikovejších aktív. Výsledkom je nárast volatility na akciových trhoch, ktorá sa po dlhšej odmlke opäť prihlásila o slovo, keď „index strachu“ VIX vzrástol nad 50 bodov najvyššie od roku 2009.

2.) Nervozitu na akciových trhoch reflektuje „index strachu“ VIX, ktorý vzrástol o vyše 100 percent na úrovne nevidené od polovice roka 2015 a zvýšený záujem o bezpečné prístavy v podobe zlata. Nateraz je však otázne, do akej miery majú na zvýšenej volatilite podiel automatické obchodné roboty, ktoré pri jej zvýšení automaticky spúšťajú hromadné príkazy na predaj, čím znižujú veľkosť akciových pozícií a de facto poklesy prehlbujú. Všeobecne však platí, že každá korekcia však so sebou na druhej strane prináša možnosť lacnejšieho nákupu.

3.) Je možné, že pokles akciového trhu do určitej miery nasledujú aj kryptomeny. Negatívny sentiment na finančných trhoch znižuje celkový dopyt po rizikových aktívach vrátane digitálnych mien. Nie je taktiež možné vylúčiť opačný scenár, kedy krytie strát z kryptomien núti investorov likvidovať akciové pozície, čo ešte viac prilieva oheň do ohňa. Cena Bitcoinu aktuálne poklesla na úrovne, ktoré podľa analytikov po započítaní všetkých nákladov vrátane spotreby elektrickej energie nepokrývajú ani náklady na jeho ťažbu, čo môže prepad tejto kryptomeny ešte viac umocniť.

Peter Bukov, hlavný analytik Topforex:

1.) Inflačné očakávania v Amerike začínajú prudko rásť, vzhľadom na stále dobré dáta z ekonomiky, slabý dolár, rast komodít a príliš veľký dopyt po továrenských produktoch, ktoré nestíhajú vyrábať a budú musieť dvíhať ceny. Nový šéf Fedu Powell by mohol kvôli tomu agresívnejšie zvyšovať sadzby, než sa aktuálne očakáva. Trh počíta s trom zvyšovaniami za tento rok, pričom možno uvidíme aj viac. Na to všetko reagovali dlhopisy, ktoré boli prudko vypredané a výnosy rástli na dlhoročné maximá po celej dlhopisovej krivke.

2.) Silného rastu výnosov sa zľakli akcie, ktoré sú výrazne ovplyvnené rastúcimi výnosmi a investori preto už začali predávať svoje pozície. Akcie už boli extrémne našponované a rástli bez korekcie stovky dní, preto už bolo na čase očakávať mierny pokles. Aktuálny prepad je však veľmi strmý a dopomohla mu aj nižšia likvidita v pondelok.

3.) Myslím, že kryptomeny majú svoj vlastný svet a svoje vlastné problémy, no teoreticky ich môžeme tiež brať ako rizikové aktívum, preto v prípade paniky môžu klesať aj akcie, aj kryptomeny. Digitálne meny ale skôr reagovali v posledných dňoch na nové správy ohľadom regulácií, zákazov a nejasností, čo vyhnalo z trhu von špekulačný kapitál.

01 - Modified: 2024-04-16 21:22:41 - Feat.: - Title: Americké akcie uzavreli zmiešane, výnosy pri dlhopisoch vlády USA stúpli 02 - Modified: 2024-04-12 22:00:00 - Feat.: - Title: Času dlhopisov bránia výkonné akcie 03 - Modified: 2024-04-10 11:47:51 - Feat.: - Title: Akcie v Spojených štátoch uzavreli bez väčších zmien, čaká sa na dáta o cenách a výsledkoch firiem 04 - Modified: 2024-04-02 18:00:00 - Feat.: - Title: Aký má dvojpercentný rast vplyv na ekonomiku 05 - Modified: 2024-03-26 22:29:56 - Feat.: - Title: Americké akcie mierne oslabili, čaká sa na nové údaje o ekonomike
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
24. apríl 2024 06:22