iDNES.cz
StoryEditor

Po czexite by prišla doba temna a pád na úroveň Bieloruska, varujú experti

08.02.2018, 09:42
Autor:
ČTKČTK
Spochybňovanie členstva Česka v EÚ vysiela negatívny signál pre zahraničných investorov.

Prípadné vystúpenie Českej republiky z Európskej únie by bolo podľa ekonómov, Hospodárskej komory i Zväzu priemyslu a dopravy ekonomickou samovraždou. Odchod z EÚ by znamenal stratu stoviek tisíc pracovných miest. Podľa niektorých by sa česká ekonomika dostala na úroveň Bieloruska.

Spochybňovanie členstva Česka v EÚ znervózňuje niektorých zahraničných investorov. V stredu na to na svojom Twitteri upozornil napríklad viceprezident Zväzu priemyslu a dopravy Radek Špicar, ktorý musel údajne vysvetľovať japonským investorom aktuálnu politickú situáciu a jej dopady na ekonomiku. Japoncov totiž znepokojili informácie z médií v súvislosti s novou českou vládou aj zotrvaním ČR v EÚ.

"Odmietame akékoľvek spochybňovanie nášho členstva v EÚ. Vysiela to negatívny signál zahraničným investorom. Spochybňovanie nášho členstva v EÚ a z neho vyplývajúca neistota by zahraničných investorov mohlo viesť k pozastaveniu plánovaných investícií a v krajnom prípade aj k odchodu z krajiny," povedal neskôr Špicar.

"Vystúpenie ČR z EÚ by sa dalo prirovnať k dobrovoľnej amputácii ruky. Vzdať sa pohodlného prístupu na trh, kam vyvážame viac ako 80 percent z celkového exportu, sa inak nazvať nedá," povedal hlavný ekonóm Deloitte David Marek.

"Vedľa ekonomických prínosov je pre nás EÚ tiež dôležitou právne poistkou, a do istej miery nás tak môže chrániť pred nami samými, čo sa niekedy tiež môže hodiť," dodal ekonóm.

Česko podľa Hospodárskej komory nie je Británia, preto odchádzať z EÚ by pre krajinu bola ekonomická samovražda. Rovnaké porovnanie použil aj hlavný ekonóm UniCredit Pavel Sobíšek. 

"Kým brexit bude pre Britániu znamenať podľa vládnej správy, "len" spomalenie ekonomického rastu proti situácii zotrvania v EÚ, czexit by bol pre Česko ekonomickou samovraždou. Samotné úvahy o czexite idú proti snahe obmedziť odliv dividend z Česka v prospech vyšších reinvestícií," uviedol Sobíšek.

"Ak by sa czexit mal naozaj uskutočniť, vyvolalo by to podľa neho masívne preskupenie kapacít spracovateľského priemyslu mimo územia Česka, ktorá by znamenala stratu stoviek tisíc pracovných miest. Česko by sa ocitlo v pozícii Bieloruska," dodal Sobíšek.

Podľa Hospodárskej komory by potenciálny czexit zhoršil prístup českým exportérom na trhy a skomplikoval medzinárodné obchodné aj politické väzby, na ktorých je malá, otvorená ekonomika ako ČR úplne závislá.

"Pre Česko by prípadný czexit bol najmä z pohľadu českého exportu pri podiele jednotného trhu takmer 85 percent absolútne fatálny. Preto nikto rozumne uvažujúci by asi nechcel českú ekonomiku závislú na exporte uvrhnúť do doby temna," dodal hovorca komory Miroslav Diro.

01 - Modified: 2024-10-04 13:48:55 - Feat.: - Title: Európska únia varuje Gruzínsko pred odklonom od demokracie po voľbách, môžu prísť sankcie 02 - Modified: 2024-10-03 17:43:21 - Feat.: - Title: Plán Únie na posilnenie zbrojárskeho priemyslu môže zaostať za ambíciami, tvrdia audítori 03 - Modified: 2024-10-03 17:00:02 - Feat.: - Title: Poslanci odmietli návrh k uzneseniu Únie o začlenení práva na potrat do Charty základných práv 04 - Modified: 2024-10-03 14:55:37 - Feat.: - Title: Eurovoľby ukázali, že občanov trápia najmä vysoké životné náklady 05 - Modified: 2024-10-03 14:04:16 - Feat.: - Title: Európska únia zvyšuje humanitárnu pomoc pre Libanon o 30 miliónov eur
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
05. október 2024 13:09