Mach monitorujúci znečistenie: Lacný, čistý a ľahko inštalovateľný senzor pre kontaminovaný vzduch: klonovaný mach. Lode vyrobené z vlákien: Globálna ekonomika závisí od globálneho obchodu, ale súčasné nákladné lode sú drahé a škodia životnému prostrediu. Preto EÚ vyrába obrovské, futuristické, recyklovateľné lode vyrobené z vlákien namiesto ocele. Pee power: V rozvojovom svete by to stačilo na nabíjanie mobilného telefónu alebo silného vnútorného osvetlenia, povedali vedci z Bristolu. Mrakodrapy, ktoré pretvára vietor a slnečné svetlo na energiu: Jeden plán v New Yorku sa snaží zmeniť najväčšie americké mesto na "laboratórium klímy", aby sa ušetrili peniaze a energia. Jazerá so solárnymi panelmi: Solárne farmy zaberajú veľkú plochu, ktorá by mohla byť využitá napríklad ako poľnohospodárska pôda - také krajiny ako Japonsko preto dávajú masívne solárne panely na povrch jazier a riek.Flickr
StoryEditor

Holandsko roky zanedbávalo investície do obnoviteľných zdrojov energie. Teraz stavia obriu solárnu elektráreň na mori

15.02.2018, 08:28
Autor:
ČTKČTK
Pilotný projekt chce konzorcium spustiť do roku 2021.

Holandsko plánuje premeniť farmu na pestovanie morských rias v Severnom mori na obriu slnečnú elektráreň, ktorá by mala začať dodávať elektrinu na pevninu za zhruba tri roky. Projekt prichádza v čase, keď má Holandsko problémy s obmedzením používania fosílnych palív a splnením cieľov zníženia emisií skleníkových plynov, pretože roky nedostatočne investovalo do obnoviteľných zdrojov energie, píše agentúra Reuters.

Projekt pripravuje a bude prevádzkovať konzorcium zložené z producentov elektriny, vedcov a výskumníkov, uviedol Allard van Hoeken, zakladateľ firmy Oceans of Energy, ktorá je súčasťou konzorcia a projekt vypracovala.

Po počiatočnom pilotnom programe chce konzorcium prevádzkovať do roku 2021 plávajúce solárne panely s rozlohou 2500 metrov štvorcových. Pilotný program s panelmi o rozlohe 30 metrov štvorcových, ktorý otestuje zariadenia, poveternostné podmienky, vplyv na životné prostredie a energetický výkon, má byť spustený tento rok v lete.

Plávajúce elektráreň na mori rieši problémy s nedostatkom pôdy. Má ale aj ďalšie výhody, upozornil Wilfried van Sark z Utrechtskej univerzity, ktorý sa podieľa na projekte. Na more viac svieti slnko a je tu aj výhoda chladenie panelov, čo zvýši produkciu o 15 percent. Pokiaľ bude projekt úspešný, je tu priestor pre expanziu týchto elektrární, na rozdiel od preplnenej pevniny.

Panely pre elektráreň na mori musia byť odolnejšie než pre elektrárne na pevnine, musí zohľadňovať drsnejšie poveternostné podmienky a prílivové a odlivové zmeny. Panely bude tiež možné ukotviť medzi existujúce veterné turbíny a prepojiť rovnakými káblami, ktoré budú elektrinu prenášať koncovým užívateľom.

Van Hoeken očakáva, že energia zo slnečných panelov na mori bude nakoniec lacnejšia ako z veterných turbín na mori a energetických zdrojov na pevnine, hlavne kvôli absencii nákladov na pozemky.

01 - Modified: 2024-04-19 18:25:20 - Feat.: - Title: V Holandsku chcú pomocou kamier zistiť, koľko vtákov zabijú veterné turbíny 02 - Modified: 2024-04-19 14:59:06 - Feat.: - Title: Holandská provincia končí s ťažbou zemného plynu a v zemi zostanú milióny kubíkov, obyvatelia protestovali 03 - Modified: 2024-04-14 14:34:05 - Feat.: - Title: Francúzsko odporúča opustiť Irán, Holandsko varuje pred cestami do Izraela 04 - Modified: 2024-04-12 16:06:16 - Feat.: - Title: Holandsko prisľúbilo Ukrajine dodatočnú podporu vo výške jednej miliardy eur 05 - Modified: 2024-04-04 21:22:36 - Feat.: - Title: USA chcú prinútiť holandského výrobcu čipov, aby obmedzil spoluprácu s Čínou
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 07:46