TASR/Martin Baumann
StoryEditor

Šefčovič vyzval Rusko a Ukrajinu, aby zabránili nižším dodávkam plynu do EÚ

02.03.2018, 16:09
Autor:
TASRTASR
Podpredseda EK pre Energetickú úniu Maroš Šefčovič informoval o obavách z možnej núdzovej situácie.

Európska komisia (EK) bola ukrajinskými orgánmi informovaná o ich obavách z možnej núdzovej situácie, do ktorej sa môže dostať ukrajinský plynárenský prepravný systém. Informoval v piatok podpredseda EK pre Energetickú úniu Maroš Šefčovič. Upozornil, že tento stav podľa informácií, ktoré doteraz mala eurokomisia k dispozícii, je založený na troch prvkoch.

Prvým je trvalý nízky a nerovnomerný tlak v dodávkach plynu z Ruska na Ukrajinu a ďalej na územie EÚ. Už minulý rok túto záležitosť vyšetrovala EK a Európska sieť prevádzkovateľov prepravnej sústavy (ENTSOG) spolu so spoločnosťami Naftogaz a Gazprom.

Súčasné okolnosti spojené s nízkymi teplotami, vysokou domácou spotrebou plynu a očakávaným priamym dovozom plynu z Ruska do EÚ spôsobili, že nízky tlak v ukrajinskom systéme prepravy plynu je osobitne problematický.

Druhým dôvodom sú nedostatočné priame dodávky plynu z ruského Gazpromu pre ukrajinský Naftogaz. Obom spoločnostiam sa aj napriek rozhodnutiu štokholmského arbitrážneho tribunálu nedarí dohodnúť sa na dovozných podmienkach zemného plynu, čo viedlo aj k odmietnutiu dodávok, za ktoré už Naftogaz vopred zaplatila.

A do tretice situáciu nezlepší ani skutočnosť, že zvýšenie reverzných tokov z krajín EÚ je v krátkom čase náročné z dôvodu situácie na trhu, ktorá je ovplyvnená nízkymi teplotami v celej Únii, a tiež technických ťažkostí zosúladenia tokov plynu s ukrajinským prenosným systémom.

Šefčovič upozornil, že EK celú záležitosť objasňuje spolu s ENTSOG, Brusel sa však netají obavami, že táto situácia ohrozuje nielen dodávky ruského plynu na Ukrajinu, ale aj na trhy EÚ.

Komisia preto vyzýva všetky zúčastnené strany, spoločnosti a príslušné ministerstvá Ukrajiny a Ruska, aby našli okamžité riešenie tohto sporu, ktoré bude v súlade s rozhodnutiami štokholmského arbitrážneho súdu. Exekutíva EÚ je zároveň pripravená usmerňovať trojstranný proces (Rusko - Ukrajina - EK), ktorý sa v minulosti ukázal ako účinný pri riešení podobných sporov.

"Je dôležité, aby Rusko aj Ukrajina opätovne potvrdili svoje postavenie spoľahlivej dodávateľskej a tranzitnej krajiny plynu, ako tomu bolo v minulých rokoch," uvádza sa v Šefčovičovom vyhlásení.

01 - Modified: 2024-04-19 06:23:00 - Feat.: - Title: Šéf CIA varoval pred najhorším scenárom pre Kyjev: Ukrajina bez ďalšej pomoci môže prehrať vojnu už tento rok 02 - Modified: 2024-04-18 22:00:07 - Feat.: - Title: Ukrajina sa rozhodla udeliť najvyššie štátne vyznamenanie Alainovi Delonovi, postavil sa na stranu Kyjeva 03 - Modified: 2024-04-18 21:46:07 - Feat.: - Title: Prežitie Ukrajiny je dôležité aj pre Spojené štáty, uviedol Trump. Cez víkend má prebehnúť dôležité hlasovanie 04 - Modified: 2024-04-18 20:29:20 - Feat.: - Title: Poľskí poľnohospodári nepúšťajú kamióny cez hraničné priechody s Ukrajinou 05 - Modified: 2024-04-18 17:47:48 - Feat.: - Title: Regulátor navrhuje pomoc Ukrajine pri zachovaní tranzitu plynu aj príjmaní európskej legislatívy
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 15:47