Zakladateľ Facebooku Mark Zuckerberg sa s reklamou chce zamerať aj na Instagram či WhatsApp.Reuters
StoryEditor

Zuckerberg čelí kritike, údaje z Facebooku mali byť zneužité na kampaň Trumpa

19.03.2018, 11:30
Autor:
ČTKČTK
Spoločnosť Cambridge Analytica nečestne získala informácie o 50 miliónoch užívateľov facebooku a využila ich mimo iného pri vývoji softvérových nástrojov na podporu volebnej kampane Donalda Trumpa v roku 2016 .

Na sociálnu sieť Facebook a jej generálneho riaditeľa Marka Zuckerberga sa zniesla kritika od zákonodarcov z oboch strán Atlantiku. Dôvodom je správa, ktorú cez víkend zverejnili listy The New York Times (NYT) a The Guardian, že spoločnosť Cambridge Analytica nečestne získala informácie o 50 miliónoch užívateľov facebooku a využila ich mimo iného pri vývoji softvérových nástrojov na podporu volebnej kampane Donalda Trumpa v roku 2016 .

Britský zákonodarca Damian Collins, ktorý vedie mediálny výbor v britskom parlamente, obvinil Facebook, že poskytuje zavádzajúce informácie, keď zľahčuje riziko toho, že dáta užívateľov sú zdieľané bez ich súhlasu.

Uviedol, že požiada Zuckerberga a ďalších výkonných predstaviteľov Facebooku, aby predstúpili pred jeho výbor, ktorý vyšetruje dezinformácie a falošné správy. Podľa Collinsa spoločnosť Facebook trvalo podhodnocuje riziko úniku dát a poskytol výboru klamlivé odpovede. "Niekto by mal za to prevziať zodpovednosť. Je čas, aby sa Mark Zuckerberg prestal schovávať za svoju facebookovú stránku," vyhlásil.

Collins tiež obvinil šéfa britskej firmy Cambridge Analytica Alexandera Nixa z klamstva. Nix minulý mesiac povedal výboru, že jeho firma nedostala dáta od výskumníka, ktorý je obvinený z toho, že získal osobné informácie o miliónoch používateľov Facebooku.

Zuckerberg má predstúpiť pred výbor

Vo Washingtone demokratická senátorka Amy Klobucharová, ktorá je členkou senátneho právneho výboru, vyzvala Zuckerberga, aby predstúpil pred výbor a vysvetlil, čo sociálna sieť vedela o zneužití údajov na cielenú politickú reklamu a manipuláciu s voličmi. Podobne sa vyjadril aj demokrat Adam Schiff, ktorý je členom kongresového výboru skúmajúceho údajné ruské väzby na volebnú kampaň Trumpa.

Facebooku tiež hrozí kvôli Cambridge Analytica vyšetrovaniu regulačnými úradmi a súdnym sporom. Najmenej dvaja prokurátori, štátov Massachusetts a Pensylvánia, už oznámili, že majú v úmysle začať vyšetrovanie.

EÚ chce prísnejšie pravidlá

EÚ uviedla, že narušenie dát v prípade Facebooku, ak bude potvrdené, je desivé. "Nechceme toto v EÚ a podnikneme všetky možné právne kroky, vrátane prísnejších pravidiel na ochranu dát a silnejšieho presadzovania nariadenia v rámci všeobecného nariadenia o ochrane osobných údajov," povedala denníku Financial Times komisárka Věra Jourová, ktorá má ochranu dát na starosti. Jourová sa chystá do USA, kde podľa svojho vyjadrenia bude chcieť ďalšie vysvetlenie od Facebooku.

Facebook sa v uplynulom roku stretával s kritikou kvôli tomu, že jeho stránky sú zneužívané pre šírenie ruskej propagandy a falošných správ. Cez víkend sa firma snažila brániť novému obvineniu. Najvyšší predstavitelia sa cez účty na twitteri hájili tým, že ochrana firmy nebola porušená a Facebook nie je vinný. "Jednoznačne to nebol únik dát. Do žiadneho systému neprenikli, žiadne heslo alebo vyhlásenia neboli ukradnuté alebo napadnuté," uviedol Andrew Bosworth, ktorý má na starosti spotrebiteľský hardvér.

Cambridge Analytica získala informácie v roku 2014, keď cez externého výskumného pracovníka zaplatila užívateľom malú čiastku, aby vyplnili jej kvíz osobnosti a stiahli si aplikáciu, ktorá z ich profilov a profilov ich priateľov získala určité súkromné ​​informácie. To v tej dobe Facebook umožňoval.

Zneužitie osobných informácií

Výskumník Alexandr Kogan povedal Facebooku a užívateľom, že zhromažďuje informácie pre akademické účely, nie pre politickú dátovú spoločnosť vlastnenú bohatým konzervatívcom, ktorou je Cambridge Analytica. Facebook si nepreveril, ako budú informácie použité.

Údaje používateľov z facebooku mali poslúžiť na vytvorenie metódy, ktorá by moha identifikovať osobnosti jednotlivých voličov v USA a ovplyvniť ich správanie. Mnoho odborníkov spochybňuje tento psychografický model a jeho vplyv na Trumpovú kampaň. Facebook však dostatočne neinformoval užívateľa, ktorého údaje boli zozbierané a nedostatkom informácií mohol porušiť zákony v Británii a mnohých amerických štátoch, upozornil NYT.

Výskumník z Kolumbijskej univerzity Jonathan Albright upozorňuje, že nedostatočný dohľad a transparentnosť toho, aký druh dát Facebook o svojich užívateľoch zhromažďuje, znamenajú, že platforma firmy by mohla byť naďalej zneužívaná. "Neetickí ľudia budú stále robiť zlé veci, keď im to uľahčíme, a je tu len niekoľko málo, ak nejaké, trvalé reakcie," uviedol Albright.

01 - Modified: 2024-04-23 11:43:45 - Feat.: - Title: Nová platforma pre generáciu Z: SWIPE bez limitov má neuveriteľné množstvo výhod! 02 - Modified: 2024-04-13 10:47:44 - Feat.: - Title: Slovenskí branci zrejme prišli o facebookovú stránku. Fotky z lesov v maskáčoch vystriedali videá s ľahkou ázijskou erotikou 03 - Modified: 2024-04-05 11:00:00 - Feat.: - Title: Žena zverejnila na Facebooku negatívnu recenziu na paradajkový pretlak. Hrozí jej za to sedem rokov väzenia 04 - Modified: 2024-03-21 23:00:00 - Feat.: - Title: Je moratórium len fiktívne? Sú miesta, kde nemá moc 05 - Modified: 2024-03-19 12:48:55 - Feat.: - Title: Meta ustupuje tlaku. Navrhla zníženie predplatného platených služieb v Európe
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 01:27