Hodnota majetku: 112 miliardy dolárov. Národnosť: americká. Zdroj bohatstva: Spoločnosť Amazon, ktorá prevádzkuje internetový obchod Amazon.com.Reuters
StoryEditor

Žiť do 120 rokov nie je sci-fi, tvrdia boháči. Na boj so starnutím dávajú milióny

20.03.2018, 15:58
Autor:
emoemo
Aktuálny záujem o dlhovekosť sa dá prirovnať k nadšeniu okolo internetu v roku 1995, tvrdí Jim Mellon, jeden z najúspešnejších britských investorov.

Miliardári po celom svete investujú obrovské čiastky do spomalenia procesu starnutia. Jeden z investorov tvrdí, že počas najbližších troch dekád by sa mohla priemerná dĺžka ľudského života predĺžiť na 110 až 120 rokov. A z boja za dlhovekosť sa má stať najväčší biznis, do ktorého bude môcť investovať aj široká verejnosť.

Zakladateľ Amazonu Jeff Bezos, ktorý sa baví vypúšťaním rakiet do vesmíru, je v súčasnosti s majetkom v hodnote takmer 130 miliárd dolárov najbohatším človekom sveta. Kto by sa mu čudoval, že si chce zaistiť večný život?

Päťdesiatštyriročný internetový magnát a hŕstka ďalších miliardárov z americkej liahne IT technológií Silicon Valley dávajú veľkú časť svojho bohatstva na projekty, ktoré majú spomaliť starnutie a predĺžiť život, píše Daily Mail.

Patrí tam napríklad spoluzakladateľ platobného systému PayPal Peter Thiel, zakladateľ firmy Oracle Larry Ellison alebo otcovia vyhľadávača Google Larry Page a Sergey Brin.

Americká firma Unity Biotechnology dostala na vývoj lieku, ktorý bude "predchádzať, spomaľovať alebo liečiť choroby spôsobené starnutím", od Jeffa Bezosa 150 miliónov dolárov. Prostriedky jej poskytol tiež Peter Thiel, ktorý je predlžovaním života takmer posadnutý.

Aj spoločnosť Google potichu investuje veľké čiastky do projektu Calico, ktorý má vyvinúť lieky proti starnutiu. Spolu so svojím partnerom, farmaceutickým gigantom AbbVie, plánuje dať až 1,5 miliardy dolárov na liečbu rakoviny alebo Alzheimera.

Aktuálny záujem o dlhovekosť sa dá prirovnať k nadšeniu okolo internetu v roku 1995, tvrdí Jim Mellon, jeden z najúspešnejších britských investorov, ktorý vedie závod so starnutím na druhej strane Atlantiku. Jeho majetok sa odhaduje na 920 miliónov libier.

Britský Warren Buffett

Mellon, ktorého prezývajú britský Warren Buffett, založil vlastnú spoločnosť Juvenescence (v preklade mladistvosť), ktorej cieľom je vyvinúť lieky predlžujúce život.

Investor predpovedá, že ak sa medicína vysporiada s chorobami spojenými s vekom, ako je napríklad rakovina, prinesie nové lieky a ľudia budú dodržiavať zdravší životný štýl, mohla by sa počas najbližších tridsiatich rokov predĺžiť priemerná dĺžka života na 110 až 120 rokov. Za dvadsať rokov sa najväčší biznis bude podľa Mellona odohrávať práve na poli predlžovania života.

Politici nie sú pripravení na dôsledky predlžovanie života

Britský investor s veľkým vplyvom však zároveň upozorňuje na dôsledky nastupujúceho trendu. Podľa neho si politici málo uvedomujú napríklad to, aký tlak na penzie predlžovanie ľudského života prinesie. Bude sa tiež musieť výrazne zvýšiť vek odchodu do dôchodku. "Trajektória života sa zmení, žiadna vláda s tým však nepočíta," mieni Mellon.

Podľa neho bude môcť do boja proti starnutiu investovať postupne aj široká verejnosť. "Keď do tých spoločností začnú investovať Silicon Valley a bohatí Američania, dostanú sa na burzu a ich akcie sa budú predávať verejne," tvrdí.

Mellon dúfa, že jeho firma Juvenescence by mohla začať s prvými pokusmi na ľuďoch do dvoch alebo troch rokov. Plány na uvedenie spoločnosti na burzu už má. "Bude to aktuálne koncom tohto roka," povedal.

01 - Modified: 2024-04-16 16:47:52 - Feat.: - Title: Microsoft investuje 1,5 miliardy dolárov do spoločnosti G42, ktorá v Spojených štátoch vyvolala obavy 02 - Modified: 2024-04-16 14:28:43 - Feat.: - Title: Tehotenstvo môže urýchliť biologické starnutie, ukázala štúdia 03 - Modified: 2024-04-03 13:20:00 - Feat.: - Title: Štúdia: Po nepokojnom spánku si človek môže pripadať až o desať rokov starší 04 - Modified: 2024-03-28 10:04:30 - Feat.: - Title: Slováci uspeli, nastupuje Čína. Firma kúpila exkluzívne práva na lietajúce auto AirCar 05 - Modified: 2024-03-26 12:34:58 - Feat.: - Title: Zlatá stredná cesta?
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 04:20