Reuters
StoryEditor

Obchodná vojna sa stupňuje. Čína ohlásila odvetu USA v reakcii na Trumpov krok

02.04.2018, 07:29
Autor:
ČTKČTK
Čína zavádza clá na 128 výrobkov zo Spojených štátov.

Čína s platnosťou oddnes zavádza clá vo výške až 25 percent na 128 výrobkov zo Spojených štátov. Už skôr avizovaným krokom reagoval Peking na uvalenie ciel na dovoz ocele a hliníka do USA, ktoré v marci nariadil prezident Donald Trump.

S odvolaním sa na čínske ministerstvo financií o tom informovala agentúra Reuters. Čínske clá sa týkajú okrem iného amerického mrazeného bravčového, vína, niektorého ovocia a orechov. Biely dom zatiaľ na čínsky krok oficiálne nereagoval.

Je to legitímna akcia, bráni sa Čína

Čína už na konci marca USA vyzvala, aby sa "stiahli z okraja priepasti" a vyhli sa hroziacej obchodnej vojne. Už vtedy avizovala, že v odpovedi na uvalenie ciel na oceľ a hliník by mohla clá zaviesť na tovar z USA v hodnote troch miliárd USD (vyše 2,4 miliardy eur).

Na niektoré ovocie a orechy, napríklad jablká a mandle, Peking s platnosťou oddnes uvalil clo 15 percent, na osem produktov vrátane bravčového dokonca vo výške 25 percent.

"Pozastavenie colných ústupkov zo strany Číny je legitímna akcia prijatá na základe pravidiel WTO s cieľom ochrany čínskych záujmov," uviedlo čínske ministerstvo financií. WTO je skratka Svetovej obchodnej organizácie, ktorej sú Spojené štáty aj Čína členmi.

"Americkí politici by si mali čo najskôr uvedomiť, že sa Čína nikdy nepoddá, ak USA začne obchodnú vojnu," napísal v úvodníku oficiálny čínsky denník Global Times. Ak si vo Washingtone mysleli, že Peking na uvalenie amerických ciel nebude reagovať alebo bude len symbolicky, mali by sa "s týmto preludom rozlúčiť".

Trump argumentoval krádežami duševného vlastníctva

Podľa odhadov bude okamžitý vplyv čínskych opatrení na americké hospodárstvo obmedzený, investori sa však obávajú, že ak sa pridajú k Pekingu so zavádzaním ochranárskych opatrení ďalšie krajiny, bude to mať negatívny vplyv na oživenie svetového hospodárstva. Tieto obavy mali dnes vplyv na finančné trhy, po krátkodobom oslabení však akcie čoskoro svoje straty vyrovnali, uviedla agentúra AP. Indexy tokijskej a šanghajskej burzy vrástli o 0,5 percenta.

Prezident Donald Trump na konci marca podpísal dekrét, ktorý by mohol viesť k uvaleniu ciel na dovoz čínskeho tovaru v hodnote až 50 miliárd dolárov. Opatrenie je reakciou na údajné čínskej krádeže amerického duševného vlastníctva. Peking toto obvinenie odmieta.

Clá na dovoz ocele a hliníka prezident Trump podpísal 8. marca. Výnimku dostali Argentína, Austrália, Brazília, Kanada, Mexiko a Južná Kórea a na poslednú chvíľu dočasne aj krajiny Európskej únie.

Peking sa snaží, aby nevyzeral ako slabší partner

Spojené štáty z Číny dovážajú len malé množstvo ocele a hliníka, upozornila agentúra AP. Reakcia na zavedenie amerických ciel je tak podľa ekonómov skôr snahou Pekingu, aby nevyzeral v spore ako slabší partner.

Uvalenie ciel na poľnohospodárske produkty sa podľa AP dotkne predovšetkým Američanov vo vidieckych oblastiach, ktoré v prezidentských voľbách v roku 2016 podporili súčasného prezidenta Trumpa.

V roku 2017 americkí poľnohospodári predali do Číny tovar za zhruba 20 miliárd dolárov. Pre amerických predajcov bravčového mäsa je Čína tretím najväčším trhom.

01 - Modified: 2024-04-19 06:23:00 - Feat.: - Title: Šéf CIA varoval pred najhorším scenárom pre Kyjev: Ukrajina bez ďalšej pomoci môže prehrať vojnu už tento rok 02 - Modified: 2024-04-19 05:32:00 - Feat.: - Title: "Pohni sa, Európa!" Starý kontinent by mal poskytnúť Ukrajine viac pomoci, tvrdí Trump 03 - Modified: 2024-04-18 21:52:07 - Feat.: - Title: USA v Bezpečnostnej rade vetovali palestínsku žiadosť o plné členstvo v OSN 04 - Modified: 2024-04-18 21:46:07 - Feat.: - Title: Prežitie Ukrajiny je dôležité aj pre Spojené štáty, uviedol Trump. Cez víkend má prebehnúť dôležité hlasovanie 05 - Modified: 2024-04-18 21:07:30 - Feat.: - Title: Peter Pavel vyzval Spojené štáty, aby schválili balík pomoci Ukrajine. Republikáni ju blokujú
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 09:35