TASR
StoryEditor

Rusi zvažujú odpoveď na americké clá, hovoria o "hulvátskom" správaní USA

12.04.2018, 12:45
Autor:
ČTKČTK
Americké sankcie postihli oligarchov blízkych Kremľu a spôsobili oslabenie rubľa a pád ruských akcií.

Rusko by mohlo odpovedať na najnovšie americké sankcie obmedzením dovozu amerického tovaru. Naznačil to včera pred poslancami ruský premiér Dmitrij Medvedev s tým, že konečné rozhodnutie je vyhradené až prezidentovi Vladimirovi Putinovi.

Sankcie postihli oligarchov blízkych Kremľu a spôsobili oslabenie rubľa a pád ruských akcií. Predseda snemovne vyzval vládu Medvedeva na zrkadlové odpovede na "hulvátske" počínanie USA.

​​​"Na našom trhu je celkom veľa výrobkov zo Spojených štátov. Nejde len o spomínané akcie, ale aj celý rad iných tovarov, ktoré sa dovážajú na náš trh a ktoré vyrábajú americkej podniky," odpovedal Medvedev poslancom na otázku ohľadom odvetných opatrení.

USA podľa premiéra zväčšujú snahu vyvíjať na Rusko nátlak, a to vrátane sankcií zavádzaných pod vymyslenými zámienkami. Moskva podľa neho nevylučuje možnosť obrátiť sa inštitúcie medzinárodného trhu, aby sa zaoberali snahou Američanov "potrestať Rusov" a ovládnuť takto trhy s použitím iných metód než hospodárskej súťaže.

Zrkadlová odpoveď

Predseda snemovne Vjačeslav Volodin vyzval vládu k zrkadlovej odpovedi. "Nastal čas odpovedať na hulvátske počínanie Spojených štátov, na nepokryté protežovanie vlastných záujmov, na vytváranie prekážok pre ruské podnikania," vyhlásil a vyzval prijať "zrkadlové opatrenia" voči dovážaným americkým výrobkom.

"Slušnosť nemožno považovať za slabosť. Ale americké úrady si zjavne myslia, že naša slušnosť je slabosťou. Tak to ale nie je," povedal a zdôraznil, že Rusi nestrpia "podlé metódy" Američanov a postavia sa im zo všetkých síl.

"Odvetné opatrenia musia byť dôkladne premyslené, aby nepoškodili nás samých a musia byť primerané. Nevylučujem, že budeme starostlivo zvažovať všetky aspekty našej spolupráce s USA," povedal Medvedev. "Snažia sa nás čím ďalej tvrdšie dostať do finančného a hospodárskeho obkľúčenie. Nemôžeme na to nereagovať," dodal.

Fanušík amerických výrobkov

Medvedev je známy ako fanúšik výrobkov americkej spoločnosti Apple. V časoch, keď na štyri roky vystriedal v Kremli Putina v úlohe prezidenta, býval často videný s prístrojmi iPhone a iPad v ruke. Neskôr bol síce obdarovaný šikovným mobilným telefónom ruskej výroby, ale vlani bol opäť zachytený na fotkách s najnovším typom iPhonu, ktorým si urobil "selfíčko", poznamenala ruská redakcie BBC.

Rusko a USA nemajú uzatvorené exkluzívne obchodné zmluvy, ale obe krajiny sú členmi Svetovej obchodnej organizácie (WTO). Hospodárska a obchodná spolupráca podľa expertov pokrivkáva za možnosťami oboch veľmocí.

Vzájomný obchod vlani dosiahol výšku 24 miliárd dolárov, z čoho 17 miliárd pripadalo na ruský vývoz do USA, predovšetkým ropu, kovy, jadrové palivo, minerálne hnojivá a ryby.

Hlavná časť amerického vývozu predstavujú lietadlá Boeing, letecké motory a letecké súčiastky, Rusko tiež dováža strojárske výrobky. Pred zavedením sankcií boli USA veľkým dodávateľom ťažobného zariadenia pre ropný priemysel. 

Najväčším problémom je chudoba

Medvedev dnes v Štátnej dume, dolnej komore parlamentu, skladal účty z činnosti vlády, na čele ktorej stojí šiestym rokom. Vedľa zoznamu úspechov a vyriešených problémov pripustil, že najväčším problémom krajiny zostáva chudoba, "ako odvrátená strana nie plne rozvinutej ekonomiky."

Server Newsru.com pripomenul, že pod hranicou chudoby žije viac ako 20 miliónov Rusov. Na sociálne dávky Rusko vynakladá asi tri percentá hrubého domáceho produktu - ale tri štvrtiny tejto podpory sa namiesto tým, čo to potrebujú dostáva ľuďom, ktorí si to "zaslúžia".

01 - Modified: 2024-03-27 16:30:00 - Feat.: - Title: Treba ich zabiť. V jednej veci má Medvedev pravdu 02 - Modified: 2024-03-25 10:57:30 - Feat.: - Title: Kremeľ odmieta komentovať vyšetrovanie teroristického útoku aj stav podozrivých. Medvedev volá po treste smrti 03 - Modified: 2024-03-07 14:19:08 - Feat.: - Title: Medvedev dokonal premenu na zlého klauna. Najnovšie sa oblieka ako Stalin 04 - Modified: 2024-02-23 10:29:14 - Feat.: - Title: Medvedev vyzval na anexiu Odesy. Na jeho slová posmešne reagoval slovenský hovorca Európskej komisie 05 - Modified: 2024-02-19 14:14:06 - Feat.: - Title: To si myslia, že sa zmierime s porážkou? Ak prehráme, zničíme atómovkami Berlín aj Washington, hrozí Medvedev
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
23. apríl 2024 09:52