DolárReuters
StoryEditor

Superboháči chcú investovať do zmysluplných vecí, ale nemajú kam

17.04.2018, 19:24
Autor:
emoemo
Udržateľné investovanie zahŕňa finančné nástroje, ktoré generujú výnosy z "konania dobra".

Zarábať peniaze už im nestačí. Vedľa zaujímavého finančného výnosu najbohatší ľudia planéty tiež požadujú, aby ich peniaze pomohli naštartovať pozitívne zmeny vo svete. Podľa banky UBS je ale príležitostí, ktoré spĺňajú oba si navzájom konkurujúce požiadavky, málo. 

Reč je o udržateľnom investovaní. Zahŕňa finančné nástroje, ktoré generujú výnosy z "konanie dobra". Alebo jednoducho z podpory niečoho, čo nespôsobuje zlo. Podľa správy Global Sustainable Investment Alliance tieto investičné príležitosti za posledné dva roky narástli o štvrtinu a teraz tvoria okolo 26,3 percenta všetkého majetku pod správou bánk.

Mnoho z týchto investičných nástrojov, "predávaných" ako spoločensky zodpovedné alebo udržateľné, vynecháva finančne rizikové firmy s nedobrou povesťou. Kvôli tomu ale prichádzajú o potenciálnych podporovateľov.

"Nechcete napríklad investovať do tabaku, zbraní alebo alkoholu. Je ale ťažké zabezpečiť, aby ostatní investori vyznávali rovnaké hodnoty," povedal serveru CNBC Simon Smiles, šéf investičnej sekcie pre najbohatších klientov švajčiarskej banky UBS Wealth Management.

"Niekto rád pije alkohol, iný rád fajčí, ďalší má rád zbrane. Keď poviete investorom, že by to nemali robiť, pretože je to zlé, postavíte sa priamo proti tomu, čo vyznávajú. Na druhú stranu tak sa profiluje veľká väčšina produktov z oblasti udržateľného investovania," vysvetľuje.

Namiesto vyhýbaniu sa "zlým" firmám alebo investovaniu len do spoločností s dobrým kreditom chcú superboháči zostaviť investičné portfólio tak, aby odrážalo to, v čo oni sami veria.

Napríklad investori, ktorí chcú byť súčasťou svetového rozvoja, si môžu vybrať dlhopisy inštitúcií, ako je Svetová banka alebo Ázijská rozvojová banka. Tí, ktorí fandia ekológii, si zvolia finančné nástroje ťažiace z aktivít podporujúcich životné prostredie.

Veľká väčšina investičných príležitostí sa sústredí na špecifické akcie a fondy a nerieši kontext celkovej štruktúry investícií. Klienti ale podľa Smilesa nie sú príliš zvedaví na investičné stratégie, ktoré vylučujú niektoré druhy produktov alebo si vyberajú jednotlivé cenné papiere kus po kuse. "Skôr sa pýtajú, ako ich portfólio zmysluplne postavíme na udržateľných veciach," hovorí.

Nezhoda v tom, čo je na trhu dostupné, a čo superbohatí chcú, je podľa Smiles dôvodom, prečo udržateľné investície v ich portfóliách tvoria stále len malý podiel.

01 - Modified: 2024-04-17 16:00:00 - Feat.: - Title: Zistenie HN: elektrické Porsche v Bratislave sa už vyrába. Fabrika aktuálne pracuje na „vychytávaní múch“ 02 - Modified: 2024-04-15 18:12:06 - Feat.: - Title: Hľadá sa záujemca o 600 miliónov eur. V hre nie je dôležité kto ich chce, ale kto ich stihne minúť 03 - Modified: 2024-04-12 14:35:08 - Feat.: - Title: Ako je to s krachom top zamestnávateľa? Poplašné správy zmietol zo stola novým rekordom 04 - Modified: 2024-04-15 09:00:00 - Feat.: - Title: Podnikanie formou franšízingu rastie na popularite. Čoraz častejšie aj v oblasti financii 05 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Aktuálne prostredie akciových trhov je pomerne pozitívne
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
18. apríl 2024 15:56