oceľ oceliareňReuters
StoryEditor

Americké clá narúšajú svetový obchod. Brusel nebude kvôli získaniu výnimky ustupovať

18.04.2018, 15:42
Autor:
TASRTASR
EÚ pohrozila odvetnými clami voči USA v prípade, že nezíska trvalú výnimku.

Nové americké tarify na oceľ a hliník narúšajú svetový obchod a môžu podkopať nádej na hospodársky rast. Uviedla to v stredu eurokomisárka pre obchod Cecilia Malmströmová, ktorá tiež vyhlásila, že Európska únia (EÚ) nebude Washingtonu ponúkať žiadne ústupky, aby získala trvalú výnimku na americké clá.

Americký prezident Donald Trump v marci zaviedol clá na dovoz ocele vo výške 25 percent a hliníka na úrovni 10 percent. Poskytol však EÚ a niekoľkým ďalší obchodným partnerom (napríklad Kanade a Mexiku) dočasnú výnimku na clá, ktorá platí do 1. mája.

"Vidíme oživenie a potenciál na rast obchodu a globálneho hospodárstva, ale tieto tarify ich ohrozujú," povedala novinárom v Štrasburgu. "Už môžeme vidieť ich tendencie narušiť obchod, čo ovplyvní aj EÚ."

EÚ medzitým vypracovala zoznam produktov, na ktoré by zaviedla odvetné clá, aby "vybalansovala" vplyv amerických taríf v prípade, že nezíska trvalú výnimku.

Eurokomisárka označila americké tarify za "čistý protekcionizmus" a povedala, že EÚ nebude ponúkať USA žiadne výhody, výmenou za trvalé oslobodenie od ciel. Vyvrátila tak fámy, že Brusel údajne pripravuje pre USA "obchodnú ponuku".

"Neponúkame USA nič za to, aby sme dostali trvalú výnimku z ciel, ktoré podľa nášho názoru nie sú v súlade s pravidlami Svetovej obchodnej organizácie (WTO)," uviedla Malmströmová, ktorá očakáva, že Únia bude trvale a bezpodmienečne oslobodená od týchto opatrení. Dodala, že rokovania Bruselu s Washingtonom pokračujú, ale EÚ ešte nedostala žiadne záruky.

Malmströmová tiež vyjadrila znepokojenie nad obchodným sporom medzi USA a Čínou a označila jeho prípadnú ďalšiu eskaláciu za "niečo, čo by mohlo byť pre globálnu ekonomiku veľmi znepokojujúce".

Povedala krátko po tom, ako Európska komisia oznámila, že ukončila rokovania s Japonskom a Singapurom o veľkých obchodných a investičných dohodách a vyjadrila nádej, že členské štáty nové zmluvy pakty schvália a vstúpia do platnosti do konca budúceho roka.

Podpredseda Európskej komisie Jyrki Katainen ich privítal ako víťazstvo obchodu, ktorý sa riadi pravidlami, a multilaterálneho systému.

"Je vždy znepokojujúce, ak je niekto z našich partnerov ochotný prijať jednostranné opatrenia proti nám alebo proti niekomu z nás," vyhlásil a dodal, že "podpora multilateralizmu sa nedávno posilnila práve v dôsledku jednostranných krokov".

01 - Modified: 2024-04-19 19:20:40 - Feat.: - Title: Mysleli si, že je špión. Američan, bojujúci na ruskej strane, zahynul v Donecku 02 - Modified: 2024-04-19 18:50:24 - Feat.: - Title: Pred súdom na Manhattane, kde prebieha proces s Trumpom, sa zapálil muž 03 - Modified: 2024-04-19 16:20:48 - Feat.: - Title: Snemovňa reprezentantov sa priblížila k schváleniu pomoci pre Ukrajinu. Legislatíva by mala mať podporu 04 - Modified: 2024-04-19 14:22:40 - Feat.: - Title: V Gaze zahynulo vyše 34-tisíc Palestínčanov, USA zostávajú skeptické pri evakuácii Rafahu 05 - Modified: 2024-04-19 13:00:51 - Feat.: - Title: Batohy, súpravy, detektory. Finančná správa získala od USA techniku na odhaľovanie rádioaktívnych materiálov
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 22:00