StoryEditor

Nepotrvá dlho a Slovensko predbehne v HDP na hlavu Talianov

20.04.2018, 14:15
Autor:
ČTKČTK
Španielom sa už tento rok podľa najnovších údajov Medzinárodného menového fondu podarilo predbehnúť Talianov.

Španieli sú podľa najnovších údajov Medzinárodného menového fondu (MMF) bohatší ako Taliani. Hrubý domáci produkt (HDP) na hlavu vlani v Španielsku prekonal porovnateľný údaj z Talianska. To je povzbudivé z hľadiska ekonomického oživenia Španielska, pre Taliansko je to však znepokojujúca správa.

Navyše situácia Talianska by sa podľa údajov MMF, ktoré porovnávajú krajiny podľa takzvanej parity kúpnej sily, nemala zlepšiť ani v najbližších rokoch a do roku 2023 Taliansko prekonajú i niektoré krajiny bývalého sovietskeho bloku, vrátane Českej republiky a Slovenska. Napísal to denník Financial Times (FT).

MMF odhaduje, že Španielsko sa v nasledujúcich piatich rokoch stane o sedem percent bohatšie ako Taliansko. Ešte pred desiatimi rokmi bolo naopak Taliansko o desať percent bohatšie. Čísla a prognózy ukazujú kontrast oboch krajín, ktoré v poslednom desaťročí vážne zasiahla ekonomická kríza v eurozóne. Kým Španielsko je teraz jednou z najrýchlejšie rastúcich krajín medzi prednými ekonomikami EÚ, Taliansko zaostáva.

IMF

​"Je to už od 16. storočia, odkedy sa Taliansko a Španielsko navzájom predháňajú - teraz na nás však niečo majú," uviedol profesor Univerzity Bocconi v Miláne Carlo Alberto Carnevale Maffe. "Španielsko je na silnejšej a presvedčivejšej rastovej trajektórii než Taliansko najmenej od roku 2011."

Stagnácia Talianska je jednou z hlavných príčin politického rozdelenia krajiny a voliči strácajú dôveru v tradičné strany a ich schopnosť vytvárať pracovné miesta a obnoviť rast. Veľkými víťazmi posledných volieb v Taliansku, ktoré skončili patom, sa tak stali protestné strany a strany vystupujúce proti súčasnému systému.

Problémy Talianska

Španielsko za to, že predstihlo Taliansko, ale vďačí skôr problémom Talianska než svojmu ekonomickému pokroku, ktorý nabral na rýchlosti len nedávno. Španielsko síce od roku 2015 rastie rýchlejšie ako Francúzsko, Nemecko a Británia, jeho ekonomika je však len o dve percentá väčšia než na začiatku roka 2008. To znamená slabšie oživenie než vo väčšine ďalších popredných krajín EÚ, okrem Talianska.

Carnevale Maffe však tiež upozornil, že Španielsko má niektoré dôležité štrukturálne výhody, napríklad mladšiu populáciu, a darí sa mu aj efektívnejšie uskutočňovať verejné investície, najmä v oblasti infraštruktúry. Taliansko je tiež proti otvorenejším inováciám a zahraničným investíciám.

Taliansko má teraz o takmer 15 miliónov obyvateľov viac než Španielsko. Ešte na konci 90. rokov bola ekonomika Talianska dvakrát väčšia ako ekonomika Španielska, teraz je však len o 50 percent väčšia a rozdiel by sa mal v nasledujúcich piatich rokoch ďalej znižovať.

Taliansko sa v HDP na hlavu prepadá

Talianska ekonomika je v súčasnosti o niečo málo väčšia ako v roku 2000, zatiaľ čo ďalšie popredné európske ekonomiky expandovali najmenej o 25 percent. HDP Španielska je o 35 percent vyššie ako v roku 2000.

Údaje Organizácie pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD) tiež ukazujú, že Taliansko je jednou z niekoľkých málo krajín, ktoré sa ešte nedostali na úroveň pred krízou. K dlhodobo slabému výkonu prispieva rýchlo starnúca populácia, zaostávajúca produktivita, ťažkopádna byrokracia a vysoký štátny dlh.

Ešte v roku 1997 bola Taliansko podľa HDP na hlavu 18. najbohatšou krajinou sveta. Po desiatich rokoch sa prepadlo o desať priečok a do roku 2017 o ďalších päť. MMF očakáva, že do roku 2023 bude Taliansko až 37. najbohatšou krajinou.

01 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Globálnu ekonomiku zatieňujú mračná vojen 02 - Modified: 2024-04-16 17:49:41 - Feat.: - Title: Medzinárodný menový fond zhoršil odhad rastu ekonomiky eurozóny. Dôvodom sú Nemecko a Francúzsko 03 - Modified: 2024-03-15 14:55:50 - Feat.: - Title: Inflácia v rozvíjajúcich sa európskych ekonomikách podľa Medzinárodného menového fondu zostáva vysoká 04 - Modified: 2024-03-12 09:51:57 - Feat.: - Title: Vlna krachov podnietila veľké obavy. Americké banky má zachrániť Bazilej III 05 - Modified: 2024-03-04 19:00:00 - Feat.: - Title: Potrebujeme lepší plán štrukturálnej reformy
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 09:55