Európska úniaReuters
StoryEditor

MMF: Rast ekonomiky EÚ je silný, politikom chýbajú snahy o reformy

15.05.2018, 14:39
Autor:
ČTKČTK
Stabilizácia rozpočtu a zníženie dlhu by tiež pomohli ekonomikám lepšie sa vyrovnať s tlakom na rast výdavkov na penzie a zdravotnú starostlivosť.

Rast európskej ekonomiky je silný, hlavne vďaka domácemu dopytu. Vlády však dostatočne nevyužívajú tejto výhody k zníženiu svojich dlhov a zavádzaniu reforiem. Uviedol to vo svojej dnešnej správe Medzinárodný menový fond.

Podľa odhadu MMF má rast vo vyspelých európskych ekonomikách, hlavne v eurozóne, tento rok spomaliť na 2,3 percenta z 2,4 percenta vlani. V roku 2019 ďalej klesne na dve percentá. Rovnaké spomalenie čaká aj Európska komisia.

"Uprostred dobrých časov však snahy o fiškálnu zmeny a štrukturálne reformy ochabujú," uviedol MMF. "Vzhľadom na to, že ekonomický výhľad sa v krátkodobom horizonte bude naďalej zlepšovať, ale v strednodobom horizonte je menej optimistický, politici by mali využiť tento okamih na obnovenie priestoru pre fiškálne manévre a presadiť reformy, ktoré podporia rastový potenciál," dodal fond.

Napriek celkovému silnému rastu je však výkon niektorých najväčších ekonomík eurozóny, ako Francúzsko, Taliansko, Španielska, slabý na to, aby sa krajinám darilo znižovať ich rozpočtové deficity.

Iné krajiny, ako Belgicko, potom schodok zvyšujú. Politici by sa mali snažiť, aby sa rozpočty ich krajín dostali do rovnováhy v najbližších niekoľkých rokoch, odporučil MMF. Stabilizácia rozpočtu a zníženie dlhu by tiež pomohli ekonomikám lepšie sa vyrovnať s tlakom na rast výdavkov na penzie a zdravotnú starostlivosť.

Silný ekonomický rast podľa MMF poskytuje tiež príležitosť na prehĺbenie integrácie eurozóny, najmä prostredníctvom dokončenie bankovej únie, ktorá má už jediný orgán dohľadu nad bankami v eurozóne a jediný orgán pre riešenie problémov, stále jej však chýba spoločný systém ochrany vkladov.

Pretože Británia, veľké finančné centrum, v marci 2019 opustí EÚ, mala by EÚ urýchliť vytvorenie únie kapitálových trhov, aby sa rozšírili možnosti financovania malých a stredne veľkých firiem, harmonizovali zákony o insolventnosti a ochránila sa práva zahraničných investorov.

MMF tiež podporil myšlienku vytvorenia peňažných rezerv pre 19 krajín, ktoré používajú euro. Tieto rezervy by pomohli ochrániť ekonomiky pred krízou. MMF nazýva tento fond Centrálna fiškálna kapacita (CFC) a mal by podľa neho fungovať na základe pôžičiek, nie trvalých prevodov, napísala agentúra Reuters.

01 - Modified: 2024-04-30 10:06:17 - Feat.: - Title: Ekonomika eurozóny aj Únie vzrástla. HDP je stabilný 02 - Modified: 2024-04-26 11:59:11 - Feat.: - Title: Rast peňažnej zásoby v eurozóne sa v marci zrýchlil na takmer ročné maximum, úverov je viac 03 - Modified: 2024-04-23 10:59:24 - Feat.: - Title: Aktivita v súkromnom sektore eurozóny výrazne vzrástla. Pod výsledok sa podpísal kľúčový sektor služieb 04 - Modified: 2024-04-23 10:33:12 - Feat.: - Title: Grécko plánuje splatiť krajinám eurozóny tento rok miliardy eur. Chce sa udržať v investičnom pásme 05 - Modified: 2024-04-22 12:40:34 - Feat.: - Title: Rozpočtový deficit aj dlh eurozóny v minulom roku mierne klesli. Trinásť štátov prekonalo hranicu 60 percent
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
30. apríl 2024 13:07