obchod, potraviny, nákupReuters
StoryEditor

Plastová apokalypsa: Austrálčania po zákaze igelitiek napádajú pokladníčky

02.07.2018, 18:00
K snahe obmedziť produkciu odpadu vyradením jednorazových plastových tašiek sa ale nepripojili všetky veľké austrálske obchodné reťazce.

Zlosť, rozčúlenie aj fyzické potýčky vyvolal u niektorých zákazníkov najväčších austrálskych obchodných reťazcov zákaz vydávania plastových tašiek na jedno použitie. Ten platí vo väčšine austrálskych štátov od nedele a obchodníkom za jeho porušenie hrozí pokuta.

V austrálskom obchodnom reťazci Woolworths došlo v nedeľu aj na fyzické násilie. List The West Australian uviedol, že zákazník škrtil predavačku, incident potom podľa generálneho manažéra riešila polícia. Austrálske médiá udalosť označujú za jeden z prejavov tzv. "Taškového hnevu", ktorý sprevádza zavedenie nového opatrenia.

Iné obchody s potravinami poslali do predajní viac zamestnancov, aby ľuďom pomáhali zvyknúť si na nové pravidlá, ktorých cieľom je obmedziť množstvo odpadu. Zákazníci si v obchodoch môžu kúpiť tašky, ktoré sa dajú použiť opakovane.

Woolworths pritom odstránil zo svojich prevádzok jednorazové plastové tašky už 20. júna, v nedeľu ho potom nasledoval aj ďalší reťazec Coles. Austrálske odbory združujúce maloobchodných predavačov počas tohto týždňa uskutočnili prieskum medzi viac ako stovkou svojich členov. Niekoľko desiatok z nich potvrdilo, že kvôli zákazu používania jednorazových tašiek čelili nadávkám a obťažovaniu zo strany zákazníkov.

Odborová organizácia preto začala kampaň, ktorú chce verejnosť na túto zmenu pripraviť. "Chápeme, že niektorí zákazníci môžu byť rozčúlení, ale akékoľvek násilné alebo hrubé správanie voči zamestnancom obchodov je úplne neospravedlniteľné," citovala tajomníka organizácie Gerarda Dwyer agentúra Reuters.

Niektoré zákaznícke tašky predstavujú zdravotné riziko

Prieskum austrálskych odborov tiež odhalil ďalšie problémy spojené so zákazom jednorazových plastových tašiek. V niektorých prípadoch nemali zákazníci dostatok použiteľných tašiek a žiadali obsluhu supermarketov, aby ich naplnila nad únosnú mieru. Objavili sa tiež extrémne prípady značne znečistených tašiek, ktoré si nakupujúci do obchodu priniesli.

"V niektorých prípadoch sa zákazníci pokúšali využiť tašky, v ktorých boli zvratky, použité plienky alebo potkanie exkrementy," povedal Dwyer serveru Brisbane Times. "To je samozrejme neprijateľné a predstavuje to vážne zdravotné riziko pre zamestnancov predajní," dodal.

K snahe obmedziť produkciu odpadu vyradením jednorazových plastových tašiek sa ale nepripojili všetky veľké austrálske obchodné reťazce. Server News.com.au píše, že stále zostávajú v ponuke reťazcov Target a Kmart v štátoch Victoria a New South Wales, ktorých sa nové opatrenie zatiaľ netýka.

Keďže tento zákaz neplatí aj pre hrubšie plastové tašky, ktoré sú drahšie než jednorazové, medzi ekológmi sa objavujú obavy z toho, že ich ľudia budú využívať rovnakým spôsobom a po jednom použití ich rovnako vyhodia. Zákaz tiež nezahŕňa napríklad sáčky na ovocie.

Väčšinu odpadu v moriach tvoria plasty

Jednorazové plastové tašky sú podľa ministerky životného prostredia austrálskeho štátu Queensland Leeanne Enochove jednou z hlavných príčin súčasných environmentálnych problémov.

"Vieme, že zhruba 75 percent všetkého odpadu na pobreží tvoria plasty a približne 90 percent morského vtáctva a zhruba 30 percent morských korytnačiek tento plastový odpad prehltlo," uviedla Enochove vo vyhlásení na webe Queenslandskej vlády.

Podľa Programu OSN na ochranu životného prostredia (UNEP) každý rok skončí v oceánoch viac ako osem miliónov ton plastov. OSN preto chce, aby sa do roku 2022 prestali jednorazové výrobky z plastov používať. Podľa organizácie sa k tejto snahe pripojilo už vyše 60 krajín sveta.

Syntetické či polosyntetické plastové hmoty sa v prírode v podstate nerozkladajú, kvôli čomu rastie množstvo plastového odpadu alarmujúcim tempom. Jeho koncentrácia v Tichom oceáne, pre ktorú sa vžilo označenie "plastový ostrov", už dosahuje podľa magazínu National Geographic plochy štyrikrát väčšie, než je rozloha Nemecka.

O obmedzení produkcie plastov sa v súčasnosti okrem obchodných reťazcov snaží aj poprední svetoví výrobcovia spotrebného tovaru, ktorých spoločným cieľom je zavedenie tzv. Cirkulární ekonomiky. V nej sa všetok použitý plast recykluje a výsledkom je tak nulová produkcia tohto typu odpadu. Používanie plastu v súčasnosti zásadne obmedzujú aj ďalší veľkí hráči ako McDonald’s alebo IKEA.

01 - Modified: 2024-04-24 09:19:46 - Feat.: - Title: Austrálsky súd predĺžil platnosť zákazu videí z útoku na biskupa na platforme X 02 - Modified: 2024-04-24 08:17:27 - Feat.: - Title: V Austrálii po raziách zadržali osoby napojené na mladíka, ktorý útočil v kostole 03 - Modified: 2024-04-23 06:45:37 - Feat.: - Title: Platforma X sa odvolá proti príkazu o stiahnutí videí z útoku v Sydney 04 - Modified: 2024-04-19 16:09:59 - Feat.: - Title: V austrálskom Torresovom prielive zabil krokodíl 16-ročného chlapca 05 - Modified: 2024-04-18 09:11:45 - Feat.: - Title: More vyplavilo na austrálske pláže balíky s kokaínom, polícia zadržala podozrivého
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
27. apríl 2024 06:45