Jean-Claude JunckerReuters
StoryEditor

Brusel varoval USA pred dôsledkami zavedenia dovozných ciel na autá

02.07.2018, 13:58
Autor:
TASRTASR
V dokumente americkému ministerstvu obchodu Únia uviedla, že dovozné clá na autá z ekonomického hľadiska nemajú zmysel.

Európska únia varovala Spojené štáty, že zavedenie plánovaných dovozných ciel na autá a autokomponenty poškodí samotný americký automobilový priemysel a mohlo by viesť k odvetným opatreniam obchodných partnerov, ktoré by zasiahli americké produkty za viac než 290 miliárd USD (248,76 miliardy eur).

V 10-stranovom dokumente americkému ministerstvu obchodu Európska únia uviedla, že dovozné clá na autá a autokomponenty sú neopodstatnené a z ekonomického hľadiska nemajú zmysel.

Únia je taká istá ako Čína

Americké ministerstvo obchodu začalo na pokyn prezidenta Donalda Trumpa koncom mája skúmať, či dovoz áut a komponentov nepredstavuje hrozbu pre národnú bezpečnosť. Trump opakovane kritizoval Brusel za vysoký obchodný deficit USA s EÚ a za to, že Európska únia uplatňuje na dovoz amerických áut vyššie clá než opačne. Následne pohrozil, že USA už čoskoro môžu prijať potrebné opatrenia, pričom uvádzal zavedenie ciel na úrovni 20 percent.

Cez víkend svoju rétoriku ešte pritvrdil a povedal, že Európa je prakticky rovnaká ako Čína, čo sa týka obchodných praktík. "EÚ je možno taká istá ako Čína, iba menšia. Je hrozné, čo nám robia," vyhlásil Trump v relácii Sunday Morning Futures televíznej stanice Fox News.

Negatívny vplyv na úrovni 13 až 14 miliárd

Podľa Európskej únie však v prípade niektorých produktov sú zasa vyššie americké clá. Ide napríklad o nákladné automobily. Zároveň uviedla, že firmy z EÚ vyrábajú na území USA takmer 2,9 milióna áut a zabezpečujú priamo aj nepriamo státisíce pracovných miest.

Za posledné roky sa dovoz nijako prudko nezvýšil, dodala EÚ s tým, že rast dovozu bol výsledkom celkovej expanzie amerického trhu s autami, pričom domáca produkcia zvýšený dopyt nedokázala pokryť.

Podľa Bruselu nové dovozné clá na autá a komponenty iba poškodia produkciu áut priamo v USA, keďže zvýšia náklady pre miestnych výrobcov. EÚ vypočítala, že prípadné 25-percentné clo by v prvej fáze malo na hrubý domáci produkt USA negatívny vplyv na úrovni 13 až 14 miliárd USD, pričom bežný účet platobnej bilancie Spojených štátov by sa nijako nevylepšil.

Brusel zároveň predpokladá, že odvetné opatrenia po vzore tých, ktoré boli prijaté ako odpoveď na americké clá na oceľ a hliník, by mohli zasiahnuť americký export na úrovni 294 miliárd USD.

01 - Modified: 2024-04-19 14:22:40 - Feat.: - Title: V Gaze zahynulo vyše 34-tisíc Palestínčanov, USA zostávajú skeptické pri evakuácii Rafahu 02 - Modified: 2024-04-19 13:00:51 - Feat.: - Title: Batohy, súpravy, detektory. Finančná správa získala od USA techniku na odhaľovanie rádioaktívnych materiálov 03 - Modified: 2024-04-19 10:45:00 - Feat.: - Title: Trump chce obmedziť dovoz a vyššie mzdy, Bidenove heslo je investovať doma 04 - Modified: 2024-04-19 06:23:00 - Feat.: - Title: Šéf CIA varoval pred najhorším scenárom pre Kyjev: Ukrajina bez ďalšej pomoci môže prehrať vojnu už tento rok 05 - Modified: 2024-04-19 05:32:00 - Feat.: - Title: "Pohni sa, Európa!" Starý kontinent by mal poskytnúť Ukrajine viac pomoci, tvrdí Trump
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 17:04