RyanairReuters
StoryEditor

Piloti Ryanairu podporili 24-hodinový štrajk. Firma bude dotknutých zákazníkov informovať

04.07.2018, 11:18
Autor:
TASRTASR
Odborové zväzy pilotov uviedli, že včas oznámia leteckej spoločnosti ďalšie protestné akcie.

Piloti írskej spoločnosti Ryanair väčšinou hlasov podporili 24-hodinový štrajk, ktorý plánujú vo štvrtok 12. júla. Dôvodom je ich spor s vedením aerolínií o zmluvné podmienky.

Odborové zväzy pilotov uviedli, že včas oznámia leteckej spoločnosti ďalšie protestné akcie. Podľa odborárov ich Ryanair a ani ich požiadavky, neberie vážne a pokrok v oblasti zlepšovania odmeňovania a podmienok zamestnancov je príliš pomalý.

Spoločnosť označila štrajk za zbytočný

Ryanair vo svojom vyhlásení skonštatoval, že je sklamaný oznámením o štrajku, ktorý spoločnosť označila za zbytočný, keďže už predložila pilotom svoje návrhy, vrátane nového systému ročnej dovolenky, ktorý vychádza z požiadaviek materskej odborovej organizácie Fórsa.

Ryanair povedal, že vyzval Fórsu na stretnutie a diskusiu o týchto návrhoch, ale odborový zväz nereagoval na žiadnu z pozvánok.
Letecká spoločnosť oznámila, že sa skontaktuje so zákazníkmi, ktorých postihne štrajk e-mailom a textovou správou.

Írske združenie cestovných kancelárií ITAA vyjadrilo znepokojenie v súvislosti so štrajkom pilotov. Generálny riaditeľ Pat Dawson vyzval Ryanair a pilotov, aby vyriešili svoje vnútorné problémy a zabránili štrajku.

Medzinárodná federácia pracovníkov v doprave (International Transport Workers Federation) medzitým zorganizovala dvojdňový summit palubného personálu spoločnosti Ryanair z celej Európy v Dubline pod vlajkou Cabin Crew United. Rovnako varuje pred potenciálnymi protestmi, ak sa problémy nevyriešia.

Štrajk zasiahol 210 tisíc cestujúcich 

Ryanair v tejto súvislosti uviedol, že štrajk zamestnancov letovej prevádzky minulý mesiac zasiahol viac ako 210 tisíc cestujúcich, ktorým zrušili lety. Presnejšie štyri víkendové štrajky v júni a nedostatok personálu v Spojenom kráľovstve, Nemecku a vo Francúzsku, viedli minulý mesiac k zrušeniu vyše 1100 letov.

Štrajky personálu riadenia letovej prevádzky sú pre letecké spoločnosti nákladné a nepríjemné pre cestujúcich. Zvlášť, ak sa konajú vo Francúzsku, keďže mnohé lietadlá z Írska a Spojeného kráľovstva potrebujú využiť vzdušný priestor tejto krajiny, alebo si musia zvoliť dlhšiu trasu, aby sa jej vyhli.

Tieto protestné akcie sa v posledných rokoch stali "bežným problémom" v leteckej doprave, pričom v roku 2017 štrajkovali zamestnanci letovej prevádzky celkom 41 dní.

Napriek štrajkom však Ryanair minulý mesiac zvýšil počet cestujúcich o sedem percnt na 12,6 milióna ľudí. Jeho faktor obsadenosti zostal nezmenený na úrovni 96 percent.

01 - Modified: 2024-04-15 11:35:32 - Feat.: - Title: Taliansky protimonopolný úrad vyšetruje Ryanair, ten podozrenia odmieta 02 - Modified: 2024-04-16 07:45:48 - Feat.: - Title: Veľká zmena pre ľudí s postihnutím: Cestovanie bude ľahšie vďaka európskym preukazom 03 - Modified: 2024-04-13 11:30:00 - Feat.: - Title: Najpodivnejší kus zeme? Toto územie patrí jednému štátu, no je obklopené iným štátom, ktorý je obklopený ďalším štátom 04 - Modified: 2024-04-12 08:30:00 - Feat.: - Title: Dovolenkový raj Slovákov už nechce turistov. Plánujú demonštrácie, hladovku aj paralýzu najväčšieho letiska 05 - Modified: 2024-04-12 07:00:00 - Feat.: - Title: Si študent? Môžeš získať niekoľkotisícové štipendium na štúdium kdekoľvek na svete. Poznáme presné sumy
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
16. apríl 2024 16:03