StoryEditor

Island zažil kolaps bánk i prepad koruny. Po kríze sa zázračne pozviechal

21.07.2018, 00:00
Autor:
tbatba
V tretej časti letného seriálu Ekonomické extrémy sa bližšie pozrieme na ekonomický zázrak Islandu.

Turizmus sa stal pre Island ako malú ostrovnú krajinu spásou potom, čo ekonomika, ktorej osou sa stalo v minulých dekádach finančníctvo, zažila počas hospodárskej krízy pád bankového systému.

Lacné letenky v kombinácii s mániou okolo známeho televízneho seriálu Hra o tróny, ktorého epizódy sa tu čiastočne natáčali, pritom premenili vlnu záujmu v poslednej dobe v skutočný turistický boom. Bol to práve turizmus, ktorý pomohol tejto ostrovnej krajine dostať sa z problémov spôsobenými finančnou krízou.

Prepuknutie krízy

Na začiatku roka 2000 bol Island atraktívnym investičným cieľom. Z politického hľadiska to bola stabilná krajina, ktorá ponúkala dobrý ekonomický rast a vysoké úrokové miery. V roku 2006 dosahovali až 12 percent. V eurozóne v tom istom období boli úrokové miery na úrovni dvoch percent.

Bolo to zrelé prostredie pre takzvanú „carry trade“ investičnú stratégiu. "Investori si požičali v západných krajinách a potom investovali na Islande,“ povedal pre FT Stephen Brown, ekonóm spoločnosti Capital Economics.

Zrejmá bublina

Island mohol byť jednou z najzrejmejších bublín vôbec. Z krajiny, ktorá bola orientovaná prevažne na rybolov a výrobu hliníka sa zrazu stal špecialista v oblasti financií, píše Washington Post.

Tri najväčšie islandské banky vzrástli na desaťnásobok islandskej ekonomiky tým, že ponúkli ľuďom v zahraničí, najmä v Holandsku a Británii, vyššie úrokové sadzby, ako by mohli získať doma.

Problém spočíval v tom, že islandské banky nie len že platili vysoké ceny za sporné aktíva, ale okrem toho sľubovali svojim vkladateľom vyplácanie vysokých úrokov. Tento model sa ukázal byť neudržateľný.

Kolaps bánk a prepad koruny

Po krachu islandských bánk v roku 2008 vláda oddelila zahraničných bankových klientov od domácich, zaviedla kapitálové obmedzenia a aktíva previedla do znárodnených domácich bánk. To umožnilo Islandu za pomoci Medzinárodného menového fondu reštrukturalizovať celé hospodárstvo a zreformovať finančný sektor.

Koruna na Islande stratila viac ako 40 percent svojej hodnoty voči euru za tri roky do konca roka 2010. Dovozy sa stali drahšími, čím inflácia dosiahla dvojciferné číslo. Centrálna banka takmer zdvojnásobila svoje vysoké úrokové sadzby, ktoré odrádzajú spotrebiteľské výdavky, ktoré v roku klesli o viac ako 20 percent na koniec roka 2008, píše Financial Times

Vývoj kurzu islandskej koruny k americkému doláru: 

Bloomberg

​Prepad islandskej koruny bol prínosom pre islandský vývoz a zahraničných návštevníkov. Vývoz, ktorý zahŕňa ryby, kremík a hliník, sa od konca roka 2008 zvýšil o 64 percent.

Cestovnému ruchu sa darilo ešte viac a stal sa najväčším odvetvím Islandu. Turisti strávili v krajine takmer sedem miliónov nocí v roku 2016, čo je viac ako trojnásobok za rok 2009 podľa štatistík Eurostatu. Cestovný ruch zostal silný aj po tom, ako sa koruna posilnila po kríze.

Eurostat

01 - Modified: 2024-04-09 15:51:08 - Feat.: - Title: Island bude mať nového premiéra. Stane sa ním Bjarni Benediktsson 02 - Modified: 2024-04-01 17:25:00 - Feat.: - Title: Prekonanie počtu turistov spred pandémie sa v tomto roku ešte neočakáva 03 - Modified: 2024-04-01 15:19:18 - Feat.: - Title: Grécke ostrovy spúšťajú špeciálny vízový program pre tureckých návštevníkov 04 - Modified: 2024-03-20 11:29:13 - Feat.: - Title: Amsterdam už skúša naozaj všetko, aby odradil neporiadnych turistov. Mesto proti nim bojuje zvláštnym kvízom 05 - Modified: 2024-03-29 23:00:00 - Feat.: - Title: Pivo stálo aj 18 eur, pri top atrakcii čakalo nemilé prekvapenie. Ako dopadla cesta za erupciou?
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
18. apríl 2024 02:22