Flickr
StoryEditor

Český expert: Biely dom nevie, ako sa k Rusku postaviť

18.07.2018, 00:00
Donald Trump podľa analytika Petra Boháčka z českej Asociácie pre medzinárodné otázky videl za samitom mediálnu šou.

Stretnutie Trumpa s Putinom prirovnávajú analytici k šachovej partii. Podľa časopisu Time vyzeral Trump vedľa Putina ponížený a slabý. Aký je váš názor?
Je to vážna vec, tlačová konferencia vyzerala ako tlačová konferencia dvoch ruských prezidentov, nie toho ruského a amerického. Najdramatickejšie bolo, keď sa Donald Trump postavil na stranu Vladimira Putina a ruských spravodajských služieb. Je dôležité vnímať aj kontext. Na Trumpa sa zniesla kritika hlavne zo strany republikánov aj jeho pravicových médií Fox news, ktorí ho tradične podporujú. Bude zaujímavé sledovať, ako republikáni vnútrostranícky zvládnu sa s týmto hodnotovým rozkolom zmieriť a prekonať ho.


A čo samotní Američania. Môžu sa domnievať, že ich Trump zradil?
Myslím si, že pre Trumpa a jeho voličov sa nič nezmenilo. Tým, čo povedal, nepohoršil svojich voličov, a tak veľká hrozba nehrozí.


Kritike na domácej pôde teda čelí aj od republikánov a demokratov. V utorok sa stretával s predstaviteľmi amerického Kongresu. Môže mu teraz hroziť ich menšia podpora pri výkone úradu?
Trumpov tím sa bude teraz snažiť zmierniť to, čo povedal na tlačovej konferencii a nejakým spôsobom to zahrať do autu, spresniť to. Určite aj v Bielom dome panuje rozkol v tom, ako sa k Rusku postaviť. V minulosti to fungovalo tak, že zahraničný politický establišment bol schopný Trumpa uviesť späť do tradičných koľají. Očakávam, že niečo podobné sa stane aj teraz.


Išlo od lídra Spojených štátov o premyslený krok?
Trump to podľa mňa ani tak vážne nemyslel, ako to povedal. Pre neho je to mediálna šou, ako získať body na domácej pôde, obviniť neskôr kritiku proti nemu a ide o skôr také mediálne cvičenie, ktorému by som neprikladal vážnu rolu. Je, samozrejme, problematické, keď sa to stane na takej dôležitej konferencii, ale Trump prenáša vnútropolitické problémy na zahraničnopolitickú úroveň.


Treba po samite zo strany Spojených štátov skutočne plátať diery?
Určite tam bude nejaký krízový PR manažment, aby to vyriešil. Na druhej strane si myslím, že tam bude istý efekt toho, že Trump vyzeral ako veľký štátnik, ktorý sa stretáva s viacerými lídrami. Tak už vedie posledné mesiace aj svoju predvolebnú kampaň pred najbližšími voľbami. Uvedomuje si už, že zahraničné pole je omnoho efektívnejšie na presadzovanie nejakého volebného programu. Nejaké veľké konzekvencie to mať nebude. Je to však veľká zmena americkej zahraničnej politiky a celkového svetového poriadku.


Trump sa sporným otázkam ako anexia Krymu, situácia na Ukrajine a sýrska občianska vojna nevenoval. Je možné, že sa tomu budú lídri venovať v budúcnosti alebo sa Trump týmto témam naschvál vyhol?
Na jednej strane je pozitívne, že to neprinieslo nejaké pochybnosti ohľadne Krymu a Ukrajiny. Pár dní predtým Trump podpísal na samite NATO spoločnú deklaráciu, ktorá hovorí o teritoriálnej integrite Ukrajiny a doslova tvrdo odsudzuje ruskú propagandu. Je to síce otvorená otázka, ale aj jasný signál pre Európu, ktorá sa už nemôže v bezpečnostných a už ani ekonomických otázkach spoliehať na Spojené štáty. A musí budovať dostatočnú samostatnosť, aby tieto otázky vedela vyriešiť sama.


Čo sa dá teraz očakávať v spoločných vzťahoch, ide o isté oteplenie?
Zo samitu nepozorujem priestor, kde by sa hovorilo o dákom konsenze. Jedinú zmenu by sme vedeli nájsť v otázke iránskeho jadrového odzbrojenia. Samit je politicky ľahko predateľná vec a nehovoril by som o tom, že sa menia vzťahy.

01 - Modified: 2024-04-18 14:50:03 - Feat.: - Title: Kyjev musí rýchlo konať. Dochádzajú mu vojaci, zbrane i munícia, tvrdí pre HN český expert na Ukrajinu Mlejnek 02 - Modified: 2024-04-18 17:48:37 - Feat.: - Title: Korčoka lákali do maďarského rádia. „Neurobil som to,“ hovorí pre HN a spomína červenú čiaru a pád do bahna 03 - Modified: 2024-04-18 22:00:00 - Feat.: - Title: Sulík pre HN: Slovensku chýba právo veta, za povinné rozdelenie migrantov môže Fico 04 - Modified: 2024-04-18 13:30:00 - Feat.: - Title: Čo sú susedské spory a ako sa v nich účinne brániť? Pre HN vysvetľuje advokát 05 - Modified: 2024-04-17 16:30:00 - Feat.: - Title: Útok Iránu na Izrael bol neškodný ohňostroj, myslí si odborník na Blízky východ. Čo bude v konflikte ďalej?
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 09:01