oceľReuters
StoryEditor

Brusel tento týždeň zavedie 25-percentné clá na dovoz ocele

18.07.2018, 16:16
Autor:
TASRTASR
Ide o súčasť reakcie Európskej únie na zvýšenie ciel USA.

Európska únia (EÚ) zavedie tento týždeň clá na oceľ, aby chránila svojich vlastných výrobcov pred nárastom importu ocele v dôsledku amerických ciel. Oznámila to v stredu Európska komisia (EK).

Podľa EK zaznamenala Únia nárast dovozu oceľových výrobkov na svoj trh po tom, ako americký prezident Donald Trump zaviedol 25-percentné colné sadzby na dovoz ocele do USA.

Reakcia na zvýšenie ciel USA

Komisárka EÚ pre obchod Cecilia Malmströmová v stredu uviedla, že blok nemá "inú voľbu", ako prijať opatrenia na ochranu domáceho priemyslu, ktorý už trpí pre globálnu nadmernú kapacitu oceliarní.

Americké clá totiž spôsobili odklon vývozu ocele na iné trhy, čo môže vážne poškodiť výrobcov a zamestnancov v oceliarskom priemysle EÚ, dodala.

Od štvrtka 19. júla EÚ zavedie 25-percentné tarify v 23 kategóriách výrobkov z ocele, ktoré nadobudnú účinnosť až vtedy, keď dovoz týchto produktov presiahne súčasný priemer. Ten je vypočítaný z údajov za posledné tri roky.

Malmströmová verí, že tieto opatrenia odrážajú rovnováhu medzi záujmom výrobcov z EÚ a spotrebiteľov ocele, ako sú automobilový priemysel a stavebný sektor, ktorí sú závislí od dovozu.

Tieto dočasné opatrenia môžu platiť až 200 dní, kým Komisia nerozhodne o konečných clách začiatkom roka 2019.

Ide o súčasť reakcie EÚ na zvýšenie ciel USA. Blok tiež zaviedol vyrovnávacie clá vo výške 2,8 miliardy eur na americký tovar.
Členské štáty EÚ vyjadrili "drvivú podporu" novým opatreniam, ako sú clá, uviedla Komisia.

Clá aj na elektrické bicykle z Číny

Európska únia zavedie od štvrtka tiež clá na dovoz všetkých elektrobicyklov z Číny. Podľa Európskej komisie budú v rozmedzí 21,8 percenta až 83,6 percenta. Európski výrobcovia sa v minulosti sťažovali, že čínski vývozcovia elektrických bicyklov dosahujú nižšie ceny vďaka vládnym subvenciám Pekingu. EK vec prešetruje.

Nie je to prvýkrát, čo sa medzi EÚ a Čínou schyľuje k možnému konfliktu kvôli bicyklom. V decembri 2016 EÚ obvinila Čínu, že pochovala globálnu ekologickú obchodnú dohodu, pretože trvala na tom, že bicykle budú zahrnuté medzi zelené produkty, ktoré nepodliehajú clu. Už v roku 1993 boli uvalené antidumpingové clá na dovoz bežných bicyklov z Číny do EÚ.

Uvalenie ciel na elektrobicykle je ďalším z opatrení proti lacnému čínskemu dovozu do EÚ. V minulosti sa dotklo napríklad solárnych panelov či ocele. Peking na ne vždy reagoval s veľkou nevôľou.

01 - Modified: 2024-04-16 10:04:48 - Feat.: - Title: Veľvyslankyňa USA pri OSN vyzýva Rusko a Čínu, aby neodmeňovali správanie KĽDR 02 - Modified: 2024-04-16 06:10:41 - Feat.: - Title: V prvý deň procesu s Trumpom v kauze pornoherečky porotcov nevybrali 03 - Modified: 2024-04-15 21:17:00 - Feat.: - Title: Propalestínski demonštranti zablokovali dopravu na moste Golden Gate. Protestom chcú mať dopad na ekonomiku 04 - Modified: 2024-04-15 13:52:58 - Feat.: - Title: V New Yorku začína proces s Trumpom, aj v prípade viny by sa stále mohol stať prezidentom 05 - Modified: 2024-04-15 13:03:03 - Feat.: - Title: Sankcie neovplyvnia dodávky hliníka na svetové trhy. Môže sa to obrátiť proti Západu, reaguje Rusko
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
16. apríl 2024 12:38