TASR/AP
StoryEditor

Nové sankcie USA môžu stáť Rusko až stovky miliónov dolárov, v ohrození sú aj veľké banky

10.08.2018, 11:53
Autor:
ČTKČTK
V druhej vlne sa sankcie zamerajú na veľké ruské banky, ako je Sberbank, VTB a Gazprombank, ale aj na energetický sektor.

Novo vyhlásené americké sankcie môžu stať ruskú ekonomiku stovky miliónov dolárov. S odvolaním sa na nemenovaného amerického predstaviteľa to napísala agentúra AFP a ďalšie médiá. Spojené štáty tento týždeň ohlásili, že ešte v auguste zrejme zavedú prvú vlnu protiruských sankcií kvôli údajnej účasti Ruska na otrave ruského agenta Sergeja Skripaľa a jeho dcéry v Británii.

Druhá vlna sankcií bude nasledovať, ak Rusko do 90 dní neposkytne záruku, že prestalo používať chemické či biologické zbrane, nezaviaže sa k tomu, že je ich nebude vyrábať, a neumožní inšpekcie, ktoré zabezpečia zničenie týchto látok.

Veľmi podrobný zoznam

Denník The New York Times o obsahu sankcií napísal, že tie, s ktorými počíta prvá fáza, vylučujú vydávanie exportných povolení americkým podnikom na predaj čohokoľvek, čo možno využiť súčasne na mierové, ale aj vojenské projekty - napríklad motory plynových turbín, moderná elektronika či presné meracie prístroje.

​​Exportéri, ktorí sa budú o vývoz napriek tomu usilovať, budú musieť preukázať, že ich výrobky budú využité na legitímne účely. Podľa denníka pre nich však bude ťažké povolenie získať.

Nemenovaný člen americkej administratívy zoznam zakázaných položiek označil za veľmi podrobný. Experti, ktorí nepôsobia v administratíve, sa však domnievajú, že sankcie ovplyvnia iba malú časť vývozu. Už predchádzajúca vláda Baracka Obamu totiž zakázala do Ruska vyvážať čokoľvek, čo by mohlo byť využité na vojenské účely.

Druhá vlna sa zameriava aj na veľké banky

Peter Harrell, ktorý pôsobil v Obamovej administratíve, nové sankcie označil zo "dôležitý, ale mierny krok". Ťažší vplyv na Rusko podľa neho môže mať až druhá vlna, avšak aj to bude záležať na tom, kam až vláda prezidenta Donalda Trumpa bude chcieť zájsť.

Tam by mohli USA pristúpiť k zákazu prijímať lietadlá ruských leteckých spoločností na amerických letiskách aj k zníženiu úrovne diplomatických vzťahov. Ruský denník Kommersant napísal, že v druhej vlne sa sankcie zamerajú na veľké ruské banky, ako je Sberbank, VTB a Gazprombank, ale aj na energetický sektor.

Bývalý predstaviteľ amerického ministerstva obrany Mark Simakovsky povedal, že druhá vlna sankcií, ak na ňu dôjde, sa zameria na vývoz z Ruska do USA, prevádzku štátnej spoločnosti Aeroflot a na diplomatické vzťahy. Simakovsky je však skeptický v otázke, či na ďalšiu fázu dôjde. "Myslím si, že sa to nutne stať nemusí", tvrdí. A to kvôli politickému tlaku a tiež kvôli blížiacim sa kongresovým voľbám.

01 - Modified: 2024-05-06 15:22:48 - Feat.: - Title: Kolumbijská univerzita ruší pre propalestínske protesty promočnú ceremóniu 02 - Modified: 2024-05-06 14:59:33 - Feat.: - Title: Z Kreľma prichádza varovanie: Britské vojenské objekty sa môžu stať cieľmi ruských útokov 03 - Modified: 2024-05-06 13:59:56 - Feat.: - Title: V Rusku zadržali novinárku Nadeždu Kevorkovovú pre príspevok o Talibane 04 - Modified: 2024-05-06 13:48:33 - Feat.: - Title: Putina zajtra čaká inaugurácia. Ukrajina vyzvala spojencov, aby ho ako ruskú hlavu štátu neuznávali 05 - Modified: 2024-05-06 13:23:42 - Feat.: - Title: Rusko pritvrdilo voči mimovládkam a nezávislým médiám. Sprísnilo kontroverzný zákon o zahraničných agentoch
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
06. máj 2024 20:17