Väčšina kovov je lesklá, pretože elektróny v atómoch skočia z rôznych úrovní energie alebo tzv. orbitálov. Niektoré fotóny, ktoré zasiahli kov, sa absorbujú a opätovne vyžarujú, hoci pri dlhšej vlnovej dĺžke. Najviditeľnejšie svetlo sa však odráža. Zlato je ťažký atóm, takže vnútorné elektróny sa pohybujú dostatočne rýchlo nato, že relativistický nárast hmotnosti je podstatný, rovnako ako dĺžka kontrakcie. V dôsledku toho sa elektróny otáčajú okolo jadra v kratších cestách a s vyššou hybnosťou. Elektróny vo vnútorných orbitáloch prenášajú energiu, ktorá je bližšia energii vonkajších elektrónov a vlnové dĺžky, ktoré sa absorbujú a odrážajú, sú dlhšie. Dlhšie vlnové dĺžky svetla znamenajú, že niektoré viditeľné svetlo, ktoré sa zvyčajne odráža, sa absorbuje a toto svetlo je na modrom konci spektra. Biele svetlo je zmes všetkých farieb dúhy, ale v prípade zlata, keď je svetlo absorbované a opätovne vyžarované, vlnové dĺžky sú zvyčajne dlhšie. To znamená, že zmes svetlých vĺn, ktoré vidíme, má tendenciu mať menej modrej a fialovej. To spôsobuje, že zlato je žltkasté, pretože žlté, oranžové a červené svetlo je dlhšia vlnová dĺžka než modré.Pixabay
StoryEditor

Zlato stráca lesk. Investori o drahý kov nemajú záujem a jeho cena klesá

24.08.2018, 11:00
Autor:
mtmmtm
Prvýkrát za posledných 17 rokov vsádza väčšina obchodníkov na to, že bude ďalej klesať.

Najmä počas kríz bývalo zlato typickým príkladom bezpečnej investície, ktorá si dlhodobo drží hodnotu. Napriek turbulenciam na svetových trhoch v posledných mesiacoch je však záujem investorov o tento drahý kov rekordne nízky.

Jeho cena je na 1,5 ročnom minime a prvýkrát za posledných 17 rokov vsádza väčšina obchodníkov na to, že bude ďalej klesať.

Počas posledných mesiacov sú svetové finančné trhy vystavené značnému tlaku. Ku zvyšujúcemu sa obchodnému sporu medzi Spojenými štátmi a Čínou sa pripojil aj prudký prepad hodnoty tureckej líry a obavy, že sa turecká kríza preleje aj do Európy.

Pozrite si aj video vysvetľujúce obchodnú vojnu:

​V podobne krízových obdobiach bývalo zvykom, že rástol záujem o "istoty" v podobe cenovo stabilných komodít, ktorým kraľovalo práve zlato. V tomto roku to však neplatí.

Veľký prepad

"Zlatý kov, ktorý bol odjakživa považovaný za bezpečnú investíciu, trpí posledných niekoľko mesiacov nedostatkom pozornosti a dôvery investorov, čo sa odráža na jeho cene. Tento stav pretrváva napriek globálnemu geopolitickému napätiu," uvádza Silvia Holá, hlavná analytička investičnej spoločnosti xPartners.

Cena zlata sa minulý týždeň prepadla pod hranicu 1200 dolárov za jednu uncu, teda najnižšiu úroveň od januára minulého roku. Počas tohto roka stratil drahý kov približne desatinu svojej hodnoty.

"Investori od neho dávajú ruky preč. Prvkom znehodnotenia drahého kovu je pokles indických nákupov. Od začiatku roka klesá úroveň dovozu do Indie, ktorý predstavuje štvrtinu celosvetového dopytu po šperkoch. Indická mena mierne stráca svoju hodnotu a tým znižuje túžbu po výdavkoch," vysvetľuje problémy zlata Holá.

Investori sú skeptickí

Server Quartz s odkazom na denník Financial Times píše, že minulý týždeň došlo k prepadu čistej pozície zlata. Prvýkrát po 17 rokoch tak majú prevahu investori, ktorí vsádzajú na ďalší pokles ceny zlata, nad "optimistickými" obchodníkmi, ktorí očakávajú rast.

Na trhoch sa nedarí ani burzovo obchodovaným fondom ETF (Exchange-traded fund), ktoré sú kryté zlatom. Podľa dát agentúry Bloomberg tieto fondy odpisujú už 13 týždňov v rade, čo je najdlhšie obdobie za posledných päť rokov.

Dôvodom môže byť dolár 

Podľa mnohých ekonómov je dôvodom nezáujmu o zlato nezvyčajne silný americký dolár. CNN uvádza, že zlatu sa najlepšie darí, keď je dolár slabý.

Americká centrálna banka FED však tento rok zvýšila úrokové sadzby, čo poslalo hodnotu americkej meny nahor. Ďalšie zvýšenie sa očakávajú ešte do konca roka.

01 - Modified: 2024-04-23 22:00:00 - Feat.: - Title: ANALÝZA: Horúčka je späť. Prečo je zlato také atraktívne a jeho cena rastie do nebies 02 - Modified: 2024-04-19 09:13:32 - Feat.: - Title: Top farmár pre HN: Sektor je paralyzovaný. Jediná cesta je prenášať problémy na dodávateľov alebo na banky 03 - Modified: 2024-04-21 08:00:00 - Feat.: - Title: Osamelá hora z Hobita skutočne existuje. Najvyššia sopka Antarktídy doslova chrlí zlato, denne ho vypľuje za tisíce eur 04 - Modified: 2024-04-12 12:42:52 - Feat.: - Title: Ceny zlata lámu rekordy, prekonali hranicu 2400 dolárov za uncu. Rastie aj striebro 05 - Modified: 2024-04-04 07:18:01 - Feat.: - Title: Historický rekord. Cena zlata prvýkrát prekonala hranicu 2300 dolárov za uncu
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 18:02