HonkongReuters
StoryEditor

Cena bývania v Honkongu je najvyššia na svete. Ženie ľudí do priemyselných hál

28.08.2018, 19:40
Autor:
emoemo
Bývanie v priemyselných objektoch je ďalší spôsob, ako obyvatelia Hongkongu bojujú s najvyššími cenami bývania na svete.

Pre tisícky obyvateľov Hongkongu je bežné bývanie tak finančne nedostupné, že musia prežívať v priemyselných objektoch. Okrem hrdzavej vody a občasných výpadkov prúdu to má ďalšiu nevýhodu. Je to protizákonné.

Tridsaťdvaročný fotograf Wah Lee sa rozhodol to risknúť. Pohodlie v normálnom, ale predraženom byte vymenil kvôli nákladom za "domov" za hranicou zákona.

Kvôli závratným cenám nehnuteľností sa v meste rozmáhajú aj alternatívne spôsoby bývania

Býva v budove, kde je zároveň sklad bylinných olejov a komerčné kuchyne. So svojím spolubývajúcim platí v prepočte 1 400 dolárov mesačne, čo je menej ako polovica bežného nájomného v tejto štvrti Hongkongu, píše agentúra Bloomberg.

Bývanie s rozlohou skoro 93 metrov štvorcových má okrem malej kuchynky a kúpeľne tiež vysoké stropy a veľké okná. Čo je proti bežným štandardom tesných hongkonských bytov dosť neobvyklé.

"Nájomné je dnes nezmyselne vysoké," sťažuje sa Lee. "Neexistuje spôsob, ako by som si mohol rezidenčné bývanie dovoliť," dodal. Navyše do veľkého "bytu" sa mu zmestí aj celé fotografické vybavenie.

Najvyššie ceny bývania na svete

Bývanie v priemyselných objektoch je ďalší spôsob, ako obyvatelia Hongkongu bojujú s najvyššími cenami bývania na svete. Cena priemerného bytu je 19,4 krát vyššia ako medián ročného príjmu. Kvôli závratným cenám nehnuteľností sa v meste rozmáhajú aj mikrobyty a zdieľané priestory na spanie.

​Vláda v snahe skrotiť rastúce ceny a zabrániť sociálnym nepokojom vymýšľa, ako rozšíriť pôdu a priestory vhodné na bývanie. Zlegalizovanie bývania v priemyselných objektoch však nie je na zozname navrhovaných opatrení.

"Priemyselné budovy nie sú vhodné pre to, aby sa v nich dalo žiť. Napríklad aj kvôli bezpečnosti," vysvetľuje Chau Kwong Wing, prednášajúci v odbore reality a výstavba na univerzite v Hongkongu.

V jednom z priemyselných objektov prišli pri požiari vlani v auguste o život traja ľudia. V budove sa potom okrem toho vyhoreného našlo 16 ďalších "bytov".

V priemyselných budovách žijú tisícky ľudí

V roku 2016 žilo podľa odhadov Society for Community Organization v priemyselných budovách asi 12 tisíc ľudí. Organizácia síce vývoj čísla v ďalších rokoch nespresnila, ale mieni, že sa počet takto žijúcich ľudí kvôli vládnym kontrolám zmenšil.

Podľa vládneho návrhu, ktorý sa bude prerokovávať zrejme v októbri, by takéto bývanie malo byť naďalej nezákonné. Ani to však neodradí 23-ročnú Ting Liovú, ktorá so svojím priateľom žije v "byte" v priemyselnom objekte štvrti Sha Tin. "Občas nám cez víkend tečie hrdzavá voda, takže musíme piť balenú," hovorí Liová s tým, že mimo bežnú pracovnú dobu tiež niekedy vypadáva prúd.

Mladý pár však zmenu zatiaľ neplánuje. Za bývanie totiž dávajú len 15 percent spoločného príjmu, v bežnom byte by im výdavky za bývanie uhryzli 40 percent príjmov.

01 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Príďte zažiť, ako sa bude bývať vo Vydrici! 02 - Modified: 2024-04-17 13:30:00 - Feat.: - Title: Bývanie v paneláku si vyžaduje vyššiu toleranciu voči susedom. Koho môžete požiadať o pomoc? 03 - Modified: 2024-04-19 12:51:38 - Feat.: - Title: Česi cez krízu závideli Slovákom lacné hypotéky, no situácia sa otočila. Odborník zdvíha varovný prst 04 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Priestor, ktorý stiera líniu medzi interiérom a lesom. Ovocím surovosti a minimalizmu sa stal dokonalý domov 05 - Modified: 2024-04-15 14:00:00 - Feat.: - Title: Keď sa stavba "zvrhne", a tým do seba všetko zapadne: Táto premena chalupy na domov vás doslova nadchne
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 16:55