V novej encyklopédii Larryho Sangera si čitateľ články nevyhľadáva len podľa témy, ale aj podľa toho, komu dôveruje.Larry Sanger
StoryEditor

Zakladateľ Wikipedie pre HN: Príde veľká expanzia Everipedie​, prinesie oslobodenie od cenzúry

12.10.2018, 00:00
Americký filozof a jeden zo zakladateľov Wikipedie Larry Sanger v súčasnosti rozbieha novú internetovú encyklopédiu založenú na blockchaine, pod názvom Everipedia.

Wikipedia spravila vo svete revolúciu, no ľudia jej dajú postupne zbohom a prejdú do jej vylepšenej verzie: Everipedie. V rozhovore pre HN to povedal jeden zo zakladateľov Wikipedie a tvorca Everipedie Larry Sanger.

Everipedia sa oproti Wikipedii líši v tom, že ju hodnotia experti, články tak majú byť kvalitnejšie. Funguje na základe filtrov, v ktorých si budeme môcť napríklad zvoliť, že chceme vidieť iba články ohodnotené podľa ľudí, ktorým dôverujeme.

V súčasnosti je k dispozícii iba v anglickom jazyku, tvorcovia však už pracujú na projekte s Južnou Kóreou a ostatné jazyky vrátane slovenského by mali pribudnúť postupne, prezradil Sanger.

Projekt Everipedie vznikol ešte v roku 2014, zatiaľ však funguje len v skúšobnej verzii. Najnovší posun bol v lete, keď vývojári spustili sieť blockchain, ktorá je založená na decentralizácii a vytvorení bezpečných spôsobov ukladania, overovania a šifrovania dát. „Máme pred sebou ešte veľa práce, kým blockchain integrujeme na Everipedii úplne pre všetkých,“ povedal. Tím Everipedie ho chce stihnúť pre všetkých používateľov počas najbližších mesiacov. Práve vďaka blockchainu majú byť podľa Sangera informácie lepšie chránené.

Zakladateľ Wikipedie poukazuje aj na to, že viacerí ľudia v súčasnosti nedôverujú článkom pre vlastnícke vzťahy v pozadí. Tie na Everipedii nebudú podriadené žiadnym vplyvom a dôveryhodnosť získajú vďaka hodnoteniam, ktoré im ľudia dajú. Najlepšiu garanciu, ktorú majú, sú podľa neho ľudskí používatelia.


Wikipedia spravila vo svete získavania informácií revolúciu, teraz však prichádza Everipedia. Čo môžeme od nej očakávať, nahradí o niekoľko rokov svoju predchodkyňu?
Everipedia je rozvin...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-17 16:30:00 - Feat.: - Title: Útok Iránu na Izrael bol neškodný ohňostroj, myslí si odborník na Blízky východ. Čo bude v konflikte ďalej? 02 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Kyjev musí rýchlo konať. Dochádzajú mu vojaci, zbrane i munícia, tvrdí pre HN český expert na Ukrajinu Mlejnek 03 - Modified: 2024-04-16 13:30:00 - Feat.: - Title: Budúcnosťou pre autá môže byť vodík. Na Slovensku má potenciál, tvrdí konateľ Orlenu (rozhovor) 04 - Modified: 2024-04-16 22:00:00 - Feat.: - Title: Sociologička: Mám strach, že smerujeme k autokracii. Červená kontrolka bliká, politické signály sú varovné 05 - Modified: 2024-04-14 15:13:46 - Feat.: - Title: Veľvyslanec Izraela pre HN: Svet musí okamžite konať a zabrániť Iránu v pokračovaní teroristických operácií
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
18. apríl 2024 12:32