Reuters
StoryEditor

Koniec plastových výrobkov na jedno použitie? Európsky parlament jednoznačne podporil ich zákaz

24.10.2018, 15:48
Autor:
ČTKČTK
Smernica schválená na pléne Európskeho parlamentu sa týka desiatich skupín plastových výrobkov na jedno použitie a rybárskeho vybavenia

Európsky parlament (EP) dnes jednoznačne podporil sadu opatrení, ktoré tvoria prvú európsku stratégiu boja proti plastovému odpadu.

Smernica schválená na pléne EP sa týka desiatich skupín plastových výrobkov na jedno použitie a rybárskeho vybavenia; tieto predmety podľa Európskej komisie (EK) tvoria väčšinu odpadkov nájdených na európskych plážach.

Pre užší zoznam produktov počíta nová právna úprava so zákazom distribúcie po roku 2021, pre zvyšok potom navrhuje rôzne opatrenia, od snahy znížiť spotrebu až po zavedenie povinností pre výrobcov.

Smernica o "obmedzení vplyvu určitých plastových výrobkov na životné prostredie" by dopadla najvýraznejšie na plastové riady, príbory, slamky, tyčinky do uší alebo tyčky k balónikom.

Cenovo prijateľné alternatívy

Komisia sa domnieva, že pre tieto predmety existujú cenovo prijateľné alternatívy v ekologickejším prevedení. Europoslanci dnes schválili rozšírenie zoznamu zakázaných výrobkov o nádoby na jedlo a pitie z expandovaného polystyrénu a výrobky z takzvaných oxo-rozložiteľných plastov.

Napríklad u iných typov krabíc na jedlo alebo u nápojových kelímkov EÚ ďalej vyžaduje od členských krajinách "výrazné zníženie" spotreby. Europoslanci navyše chcú razantné zníženie množstva odpadu v podobe cigaretových ohorkov, ktoré tiež obsahujú plasty.

Štáty by mohli požiadavky naplniť vytýčením národných cieľov, sprístupnením šetrnejších alternatív zákazníkom alebo zabezpečením, že jednorazové plastové výrobky nebudú poskytované zdarma.

Vynález 20. storočia sa môže stať našou nočnou morou

Český europoslanec Stanislav Polčák (Starostovia a nezávislí) v rozhovore s ČTK označil nastolené ciele za ambiciózne, ale dosiahnuteľné. "Som presvedčený, že tá smernica ide dobrým smerom, že skutočne musíme zmeniť vzorce svojho správania," uviedol. Aj podľa neho nemôže byť riešenie súčasných problémov s plastovým odpadom len na obciach a mestách, ale musia sa na ňom podieľať aj výrobcovia. "Ten skvelý vynález 20. storočia sa môže stať našou nočnou morou a mali by sme s tým naozaj začať niečo robiť," dodal Polčák.

Pre výrobky ako sú vlhčené utierky, igelitové tašky, rôzne obaly alebo rybárske vybavenie je navrhované posilnenie zodpovednosti výrobcov v súvislosti s čistením odpadu a utváraním povedomia o negatívnych dopadoch.

Osobitné opatrenia navrhuje EÚ pre plastové fľaše, a to zavedenie systémov samostatného zberu v členských krajinách. Smernica nastoľuje požiadavka na mieru zberu PET fliaš na úrovni 90 percent k roku 2025. Dosiahnuť tento cieľ by štáty EÚ mohli napríklad skrz zavedenie vratnej zálohy, uvádza návrh smernice.

Neudržateľné spoločenské návyky

Hoci jednotlivé členské krajiny už v rôznom rozsahu zavádzajú alebo aspoň zvažujú podobné opatrenia, prejednávaná smernica predstavuje prvú celoeurópsku snahu bojovať proti plastovému odpadu.

"Vzduch, pôda a voda sú dnes zamorené neviditeľnými fragmentami plastov, ktoré jeme, pijeme aj dýchame, s doteraz neznámymi zdravotnými dôsledkami. Verím, že sme dnes zahájili cestu k celkovej zmene našich neudržateľných spoločenských návykov. O naše obľúbené výrobky neprídeme, len dáme prednosť šetrnejším alternatívam. Európska únia síce nie je hlavným znečisťovateľom, ale môže stáť na čele pri jeho riešení," uviedol člen výboru EP pre životné prostredie Pavel Poc (ČSSD).

Európska komisia uvádza, že plasty tvoria vyše 80 percent odpadkov na európskych plážach. Čo do počtu predmetov potom údajne okolo 70 percent odpadkov na plážach tvoria práve rybárske vybavenie a desať typov výrobkov vyčlenených v navrhovanej smernici. Podľa Komisie dáva opatrenie zmysel aj z ekonomického hľadiska: Ekonomiku Únie údajne odpad v moriach a na plážach stojí ročne v prepočte desiatky miliárd.

01 - Modified: 2024-03-28 23:00:00 - Feat.: - Title: Viac ako 4000 chemikálií v plastoch je toxických, ukázala obrovská štúdia 02 - Modified: 2024-03-22 07:00:00 - Feat.: - Title: Koniec doby plastovej? Greenpeace predstavil umeleckú inštaláciu a žiada zníženie výroby plastov o 75 percent 03 - Modified: 2024-03-18 11:40:31 - Feat.: - Title: Prelomové zistenia: mikroplasty prispievajú k infarktu a asi urýchľujú rakovinu. Bunky si s nimi neporadia 04 - Modified: 2024-03-02 12:32:49 - Feat.: - Title: Vedci prišli na to, ako vodu zbaviť mikroplastov. Tento návod zvládne doma úplne každý hneď a bez akejkoľvek investície 05 - Modified: 2024-02-02 10:39:58 - Feat.: - Title: Vedci vyšľachtili baktérie živiace sa plastom
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
23. apríl 2024 23:39