Reuters
StoryEditor

Mayová po zrušení hlasovania o brexite letí do Bruselu

11.12.2018, 23:00
Autor:
redred
Šéfka britskej vlády vyhlásila, že potrebuje „ďalšie záruky“ týkajúce sa hranice Severného Írska s Írskom na to, aby získala podporu v Dolnej snemovni.

Zlomyseľný smiech a pokriky „rezignujte“ z rôznych parlamentných lavíc počas jej prejavu museli ubezpečiť britskú premiérku Theresu Mayovú, že odloženie hlasovania na neurčito bol jediný spôsob, ako uchrániť Veľkú Britániu pred tvrdým brexitom. Teda aspoň na nejaký čas.

Mayová totiž dnes poletí do Bruselu, kde sa bude snažiť nájsť spôsob, ako dohodu o odchode z Únie pretlačiť cez londýnsky parlament.

Zároveň sa však začnú aj intenzívne prípravy na neriadený brexit. Ten by pre Spojené kráľovstvo znamenal miliardové straty v podobe oslabenia libry a odchodu firiem a finančných inštitúcií na starý kontinent.

Šéfka britskej vlády vyhlásila, že potrebuje „ďalšie záruky“ týkajúce sa hranice Severného Írska s Írskom na to, aby získala podporu v Dolnej snemovni.

Predseda Európskej rady Donald Tusk trvá na tom, aby EÚ znovu neprerokúvala, uviedol však, že lídri budú diskutovať o tom, ako „pomôcť pri ratifikovaní Británie“.

Britská ministerka práce a dôchodkov Amber Ruddová povedala, že ďalšie rokovania s Bruselom sa budú zameriavať na otázku írskych hraníc, ktorá podľa Mayovej spôsobuje „značné znepokojenie“ v radoch poslancov.

Toto znepokojenie, ktoré však v pondelok v britskom parlamente skôr pripomínalo hnev a výsmech, bude musieť Mayová potlačiť čo najskôr. Hraničný termín pre hlasovanie o brexite je predbežne stanovený na 21. januára budúceho roka.

Írska poistka

Konzervatívna predsedníčka vlády pripustila, že takzvaná írska poistka, ktorá je súčasťou dohody, politikov rozdeľuje a panujú kvôli nej obavy.

Záložné riešenie režimu na hranici medzi Írskom a Severným Írskom je však podľa Mayovej pre dohodu o rozvode s EÚ nevyhnutné. Poistka by totiž platila v prípade, že sa Londýn s Bruselom do júla 2020 nedohodnú na podrobných podmienkach budúcich obchodných a iných vzťahov.

V takom prípade by s príchodom roku 2021 začal platiť záložný plán vytvárajúci jednotný colný priestor Únie s Britániou. Opatrenie navyše počíta so zachovaním určitých pravidiel jednotného európskeho trhu v Severnom Írsku. Inými slovami, Británia by aj po brexite vo viacerých ohľadoch fungovala ako členský štát Únie.

Proti írskej poistke vystupujú predovšetkým severoírski unionisti DUP, ktorí svojimi desiatimi hlasmi umožnili vznik súčasnej menšinovej vlády, a tiež časť konzervatívcov.

Bruselské konzultácie

Včera počas debaty s európskymi poslancami predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker uviedol, že pre nové vyjednávanie dohody o vystúpení Británie z EÚ neexistuje žiadny priestor a už dohodnutá podoba zmluvy o brexite je tou najlepšou a jedinou možnou.  Zároveň však nechal Mayovej istý priestor na konzultácie riešenia súčasnej situácie. „Ak sa k dohode pristúpi inteligentne, dáva priestor pre ďalšie spresňovanie a interpretácie.“

V podobnom duchu sa vyjadril aj predseda Európskej rady Donald Tusk, ktorý na štvrtok zvolal jej zasadnutie. „Nebudeme otvárať už dosiahnutú dohodu, no sme pripravení diskutovať o jej ratifikácii. Čas však beží, preto budeme hovoriť aj o našej pripravenosti na tvrdý brexit,“ uviedol Tusk na Twitteri.

01 - Modified: 2024-04-26 17:30:00 - Feat.: - Title: Brusel tlačí na optiku, 5G a stropuje ceny. Spôsobí lacnejšie hovory či SMS u našich operátorov? 02 - Modified: 2024-04-17 10:14:20 - Feat.: - Title: Fico ide do Bruselu rokovať o jednotnom trhu, Ukrajine a Izraeli. Oznámil aj letnú návštevu Číny 03 - Modified: 2024-04-16 14:19:19 - Feat.: - Title: KDH listom žiada Brusel, aby nám nepozastavil čerpanie financií z plánu obnovy 04 - Modified: 2024-04-16 12:56:32 - Feat.: - Title: Bruselské úrady zablokovali konferenciu konzervatívcov, kde mal vystúpiť Orbán 05 - Modified: 2024-04-15 14:22:15 - Feat.: - Title: Fico kritizuje opozíciu: Nerozumeli tomu a my sa s tým teraz boríme. U Ódora nepohli ani prstom
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
30. apríl 2024 21:59