Reuters
StoryEditor

Lukašenko obvinil Kremeľ z pokusu o anexiu Bieloruska, je za tým "daňový manéver" Ruska

14.12.2018, 18:50
Autor:
ČTKČTK
Ruská federácia dostala spŕšku kritiky z nezvyčajnej strany.

Bieloruský vodca Alexander Lukašenko sa dnes neobvykle ostro oboril na Moskvu, ktorú obvinil z pokusov zničiť jeho krajinu a zmocniť sa jej.

Reagoval tak na slová ruského premiéra Dmitrija Medvedeva, ktorý vo štvrtok v bieloruskom Breste naznačil, že podmienkou finančnej podpory Bieloruska zo strany Ruska je tesnejšia vzájomná integrácia.

"Dobre rozumiem tým narážkam: dostanete ropu, ale najprv zničte vlastnú krajinu a začleňte sa do Ruska," vyhlásil bieloruský prezident na tlačovej konferencii pre ruských novinárov v Minsku. Obvinil Moskvu, že chce Bielorusko vydierať a že mu "kľačí na prsiach".

Prečo chcete Bielorusko zničiť?

"Zamysleli ste sa nad následkami? Ako sa na to budú pozerať vo vašej aj našej krajine, ako medzinárodné spoločenstvo? Prečo chcete Bielorusko zničiť?" adresoval Lukašenko svoje otázky ruskému vedeniu.

Rozhorčenie bieloruského vodcu vyvolal takzvaný "daňový manéver" v Rusku, pri ktorom Minsk príde o výraznú zľavu na dovážanú ruskú ropu.

Ruský parlament v lete odhlasoval zmeny týkajúce sa vývozných ciel ropy a ťažby energetických surovín, ktoré podľa minských expertov pripraví bieloruskú štátnu pokladnicu o stovky miliónov dolárov. Bielorusko, ktoré iného dodávateľa ako Rusko nemá, sa márne v Moskve dožaduje kompenzácie.

Bieloruský prezident sa dostal do vyhrotenej debaty ohľadom cien plynu s ruským kolegom Vladimirom Putinom:

Lukašenkova krajina príde o veľa

Bielorusko, ktoré s Ruskom spája projekt takzvaného zväzového štátu, dovážalo doteraz ruské suroviny prakticky bezcolne. Podľa odhadu Svetovej banky dosahovalo zvýhodnenie hodnoty až desiatich percent hrubého domáceho produktu Bieloruska.

Tento bonus v dôsledku ruského "daňového manévru" zmizne. Vývozné clá totiž de facto nahradia vyššiu daň z ťažby, na ktorú sa úľavy pre Bielorusko nevzťahujú.

"Hovoria nám, že kompenzácia bude, keď bude. Iní žiadajú ešte hlbšiu integrácii. A ešte iní priamo hovoria, aby sme Ruskej federácii odovzdali všetkých šesť našich oblastí," povedal dnes Lukašenko.

01 - Modified: 2024-04-19 09:56:49 - Feat.: - Title: V Poľsku zadržali dvoch podozrivých z útoku na Navaľného spolupracovníka 02 - Modified: 2024-04-19 11:15:20 - Feat.: - Title: Na juhozápade Ruska sa zrútil bombardér. Ukrajina sa prihlásila k jeho zostreleniu 03 - Modified: 2024-04-19 06:34:14 - Feat.: - Title: Aféra v Rusku: Kadyrova rozzúrilo zadržanie čečenského ministra v Dagestane, oslobodilo ho ozbrojené komando 04 - Modified: 2024-04-19 06:23:00 - Feat.: - Title: Šéf CIA varoval pred najhorším scenárom pre Kyjev: Ukrajina bez ďalšej pomoci môže prehrať vojnu už tento rok 05 - Modified: 2024-04-18 20:48:17 - Feat.: - Title: Nemecko nepredložilo dôkazy k zatknutiu dvoch údajných ruských špiónov, tvrdí Moskva
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 14:25