Podľa riaditeľa Slovnaftu Gabriela Szabóa je alternatívnym palivom budúcnosti vodík.SLOVNAFT
StoryEditor

Fosílnej energii ubudnú zákazníci

16.12.2018, 23:00
Koluje mylná predstava, že keď sú ceny ropy vysoké, máme sa lepšie, hovorí Gabriel Szabó, CEO Slovnaftu.

Určite sledujete pád cien ropy. Môže to byť pre slovenských motoristov ešte ružovejšie a môžu ceny poklesnúť ešte viac? A ak áno, o koľko?
Uvidíme, ako sa cena ropy bude vyvíjať, samozrejme, ak poklesne ešte viac, premietne sa to do ceny finálnych produktov, palív na čerpacích staniciach. Ak by cena ropy narástla, budeme musieť aj my reagovať. Ale vo všeobecnosti – a to je veľmi zaujímavé – skúsenosť analytikov je taká, že cena ropy sa odráža od niekoľkých základných fundamentov, ale taktiež ju ovplyvňuje množstvo špekulácií, celá geopolitická rovnováha. Aj maličká vec, ktorá sa udeje niekde na Strednom východe, môže znamenať, že cena ropy sa zmení.

Čo robíte pre to, aby práve vaše ceny palív boli u nás čo najatraktívnejšie?
Zákazník vníma tri veci. Cenu, bezpečnosť dodávky a kvalitu. V týchto kategóriách musíme uspieť v konkurenčnom boji. Najbližšia rafinéria vo Schwechate je od nás vzdialená len 60 kilometrov. Bežný používateľ osobného auta to možno až tak nevníma, no pre analytikov alebo spoločnosti, ktoré sa tomuto biznisu venujú, je očividné, že ten boj je vysoko konkurenčný.

Ako sa hedžujete proti vysokým nárastom cien ropy na svetových trhoch?
Cena palív, pochopiteľne, odráža ceny ropy. Mnoho ľudí však nevie, že z celého objemu šesť miliónov ton spracovanej ropy 10 percent minieme len na vlastnú spotrebu, na zabezpečenie prevádzky. Čiže keď cena ropy narastie napríklad o 10 dolárov na barel, naše náklady budú na ročnej báze o 40 miliónov vyššie. Koluje mylná predstava, že keď sú ceny ropy vysoké, máme sa lepšie. Ale je to naopak, nás tešia nízke ceny, pretože nám tým klesajú náklady na vlastné energie a spracovanie. Navyše, nižšie ceny ropy sa prejavia aj v nižších cenách produktov, ktoré potom zákazníci radšej kupujú.


Máte v tejto súvislosti aj analytickú jednotku, ktorá sleduje svetovú situáciu, geopolitické riziká?
Samozrejme, v rámci Skupiny MOL máme kolegov – analytikov, ktorí sledujú vývoj na komoditných trhoch. Náš predaj však viac ovplyvňujú pravidelné odstávky, vtedy býva odstavená polovica rafinérie a nevyrábame. Niekedy aj rozmary počasia zamiešajú karty, keď nízky stav vody v Dunaji či silná zima vedia obmedziť export našich výrobkov do zahraničia. Ale keďže chceme zabezpečiť trh palivami, nemôžeme si dovoliť zrazu nepredávať, pretože by sme stratili väčšinu zákazníkov, na toto obdobie musíme zabezpečiť produkty z tretích strán. Na to, aby sme zásoby nakúpili vopred a čo najvýhodnejšie, potom využívame finančné nástroje ako hedging (dlhodobé zaistenie požadovanej ceny komodity pred nečakanými a nepriaznivými cenovými výkyvmi „predobjednaním,“ pozn. red.), aby nám následný predaj nespôsobil stratu. No hrať na zmenu ceny palív by bolo otázkou veľmi vysokých špekulácií, a to si ako firma, ktorá nepatrí pod jedného súkromného vlastníka, ale pôsobí na burze, nemôžeme dovoliť. To by žiaden akcionár nepodporil.

Tento rok rekordne rástli ceny všetkých komodít. Elektriny, emisných povoleniek, zemného plynu na burzách. Aký bol tento rok pre Slovnaft, ovplyvnilo to aj vaše fungovanie?
Áno, váš postreh je veľmi korektný. Ako som spomínal, ropa je najvyššia položka v našich nákladoch, no tesne ju nasledujú energie. Sme druhým najväčším spotrebiteľom zemného plynu na Slovensku, časť z neho využívame ako energetický nosič, z druhej časti vyrábame vodík, ktorý je tiež potrebný pri sprac...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-25 22:00:00 - Feat.: - Title: Šéf kancelárie Európskeho parlamentu na Slovensku pre HN: Účasti na eurovoľbách by pomohlo spájanie hlasovaní 02 - Modified: 2024-04-25 07:56:22 - Feat.: - Title: Seriál HN Chcem byť exportér: EXIMBANKA SR zvýhodňuje financovanie exportu v náročných časoch 03 - Modified: 2024-04-24 22:00:00 - Feat.: - Title: Že sem príde viac študentov zo zahraničia? Nereálne, hovorí pre HN rektor nitrianskej univerzity (rozhovor) 04 - Modified: 2024-04-24 08:01:41 - Feat.: - Title: Daja Turnerová: „Gény sa nezaprú, aj keď ich stretnete na opačnom konci sveta.“ 05 - Modified: 2024-04-23 22:00:00 - Feat.: - Title: Chcete si dodatočne legalizovať stavbu? Ak nedodržíte podmienky, hrozí vám mastná pokuta (rozhovor)
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 04:50